Ronde 10: schaaksters gelijk, mannen verliezen

De op één na belangrijkste ronde van de Olympiade is voor de Nederlandse teams matig verlopen. Beide teams moesten tegen op papier zwakkere tegenstanders, maar de vrouwen kwamen tegen Iran niet verder dan 2-2 en het open team verloor zelfs met 2.5-1.5 van Slovenië. Dat betekent de Nederlandse teams nu 28e (open) en 29e (vrouwen) staan en dat is teleurstellend. Van de tien spelers heeft alleen Machteld van Foreest het echt goed gedaan met zeven keer winst, drie keer verlies (goed voor een WIM-norm, maar ik neem aan dat ze voor deze voor vrouwen badinerende titel geen belangstelling heeft). Vandaag lieten beide teams wel kansen op meer liggen. Hoe kwam het zo?

Open team

Het begon zeker niet slecht voor onze mannen. De sterkste speler van Slovenië, Vladimir Fedoseev, werd keurig met zwart op remise gehouden door Anish Giri. Wit had door het loperpaar een plusje na de opening maar nadat zwart veld c4 voor zijn paard kreeg zag hij af van verdere winstpogingen. Jorden van Foreest kreeg met wit een koningsgambiet op het bord (al was het met zetverwisseling) en kon op zet 13 duidelijk voordeel krijgen. Zoals het ging moest hij echter opletten niet minder te komen staan, op zet 30 werd het remise. Op dat moment was er wel hoop op een kleine of zelfs ruime overwinning. Benjamin Bok had twee pionnen gesnoept op de damevleugel, waarvoor zijn tegenstander aanvalskansen kreeg. In de volgende stelling moest hij een moeilijke verdediging vinden en dat lukte helaas niet. Ik laat u zelf even ernaar zoeken.

In de partij raakte hij een stuk kwijt en bleken de pionnen niet genoeg compensatie.

Gelukkig stond Erwin l’Ami totaal gewonnen.

36…Ld4 is simpel, 36…Te2 leidt een fraaie winst in (zie analyse in de viewer). Maar Erwin lijkt zijn eindspeltechniek helemaal kwijt: hij kwam zelfs nog verloren te staan. Sterker nog, dat stond hij zelfs in de slotstelling, ware het niet dat zijn tegenstander genoegen nam met remise door zetherhaling. Maar wel een nederlaag voor het team dus.

Vrouwen

Bij de vrouwen was het begin erg voorspoedig: na ongeveer een uur spelen stonden alle vier de borden duidelijk beter voor Nederland! Helaas ging het op de laaatste twee borden mis. Bij Marlies Bensdorp-De Labaca is 11…a5! sterk maar ook gewoon 11…Le7 en dan kort rokeren behoudt het voordeel. Het plan om lang te rokeren was gewaagd, maar ook daarna miste ze een paar kansen op voordeel. Het ging pas echt mis door een blunder op zet 25: wit won een pion en een kleine kwaliteit en daarna was het niet spannend meer. Anna-Maja Kazarian had wellicht gewonnen als ze 19.Ld3! had gevonden en wellicht niet verloren als ze niet 20.Ld3? had gedaan. Kortom, ze moet aan haar timing werken.

Peng speelde de solide Rubinsteinvariant van het Frans en dan verwacht je niet na 13 zetten al gewonnen te staan. Maar dat gebeurde wel:

De partij duurde tot zet 69, maar Peng stond de hele tijd gewonnen en won dus ook. De leukste partij was van Machteld van Foreest. De Veddervariant van het Siciliaans leidde helaas niet tot het Veddergambiet, maar gaf haar wel groot voordeel. Helemaal regelmatig ging het echter niet, zwart kreeg een paar kansen om terug te komen, maar zonder dames op het bord wist Machteld toch de vijandelijke koning in een matnet te vangen (zie analyse in de viewer). En zo eindigde de wedstrijd in 2-2.

Stand bovenin

India won de belangrijke match van de VS en is daarmee vrijwel zeker van winst. China kan nog in matchpunten gelijk komen, maar staat veel TB2 achter. Zie chess-results.com/tnr967173.aspx?lan=1&art=0&flag=30

Bij de vrouwen staan India en Kazachstan samen op kop. De Kazakken doen het verrassend goed, en dat terwijl hun nummer 2 en 3 op rating niet eens meedoen. Vandaag hielden ze het sterke Georgië op 2-2. India won en dat wordt dus een spannende laatste ronde, want ook de VS en Polen maken nog kans. Zie chess-results.com/tnr967172.aspx?lan=1&art=2&rd=11&flag=30

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.