De kop is eraf

De KNSB-competitie is weer begonnen! We zullen op Schaaksite geregeld kijken hoe het ervoor staat: wie zijn de kanshebbers, wat zijn de verrassingen en wat staat er nog op het spel? Met zoveel spelers en klassen zal ik lang niet alles zien, dus vul vooral aan via de comments. Wel heeft de KNSB voor een goed spiekbriefje gezorgd: hier staan alle ratings per klasse en team.

In de Meesterklasse valt op dat er er weinig gebeurd is op de transfermarkt: de teams komen vertrouwd over. Ook nu zijn de (oud-)kampioenen Kennemer Combinatie en Apeldoorn de ratingfavorieten, maar die verloren in ronde 1 allebei: KC van Paul Keres (zie hier voor een leuk filmpje en hier voor de partijen) en Apeldoorn van LSG Leiden, de nummer 3 van de plaatsingslijst. De favorieten dus meteen in de achtervolging! Ook onderin was er al een vorentscheidung: promovendi Stukkenjagers en HWP Sas van Gent troffen elkaar, gewonnen door de Tilburgers. Ook Zukertort Amstelveen zal het lastig krijgen: zij verloren met 7-3 van de Groninger Combinatie, dat daarmee de koploper is. Ten slotte won Charlois Europoort van Zuid Limburg, vermoedelijk de teams met de meeste transfers, met een quizvraag: hoeveel Nederlanders speelden mee?

Het duel KC – Apeldoorn vorig jaar (via kennemercombinatie.nl)

In klasse 1A, zeg maar de noordelijke poule, valt meer over de transfermarkt te vertellen. Zo zag Schagen (ja, hun naam is langer, maar niet te onthouden) Loek van Wely vertrekken naar HWP, maar daar krijgen ze Dennis de Vreugd voor terug. Het belooft daar spannend te worden: HWP Haarlem, VAS, Waagtoren, Schagen en Caissa-Eenhoorn staan dicht bij elkaar. Ik wilde al opschrijven dat de kampioen uit Noord-Holland zal komen, maar van dat rijtje hebben Haarlem en Schagen al verloren, terwijl het nog wachten is op de uitslag van De Waagtoren – Caissa (uitgesteld i.v.m. een overlijden bij Caissa). Onderin zouden Groninger Combinatie 2 en Assen het moeilijk moeten hebben, maar GC mepte Haarlem eraf en Assen kon zelfs ontevreden zijn met 5-5 tegen Paul Keres 2. De verschillen zijn dus klein en een gang naar de bookmaker is voor de durfals.

Dit keer niet bij elkaar: Caissa-Eenhoorn (links) en UVS Nijmegen (rechts). Foto via caissa-eenhoorn.nl.

Door naar parallelklasse 1B, waar we een tweestrijd gaan zien tussen DVP/Vianen (met sterke Duitsers) en HMC Den Bosch die al jaren in de heen-en-weer tussen meesterklasse en eerste klasse zitten. HMC is Fridman en Schoorl kwijtgeraakt maar heeft een sterk team over, wat zij bewezen door Krimpen te verslaan, terwijl DVP/Vianen afrekende met no. 3 Blerick. Hier zou een mooie quizvraag zijn hoeveel grootmeesters er in 1B rondlopen: ik tel sowieso 5 teams die een GM op kunnen stellen. Spijkenisse lijkt hier de zwakke broeder (maar heeft veel jong en veelbelovends), voor de tweede degradatieplek is het onmogelijk om een echt zekere uitspraak te doen. Een mooie klasse!

HMC Den Bosch in 2020 (foto René Olthof)

We pakken de tweede klasse ook nog even mee. Door de herstructurering van de KNSB-competitie naar 30 teams in de 2e en 60 teams in de 3e klasse zijn die klasses (en alles eronder) gemiddeld een stuk sterker geworden. In 2A zijn Dr. Max Euwe, BSG en Philidor Leeuwarden teams met ruime ervaring op hoger niveau en zal het om details gaan. Vlak ook de vrolijke snaken van LOS niet uit! In 2B is wel een duidelijke favoriet: de Amsterdam Berserkers zitten qua rating tegen de MK aan, met Purmerend als duidelijkste concurrent en ook hier een gevaarlijk vriendenteam: de gestreepte colbertjes van SOPSWEPS ’29 (die niet bij BSG zitten, dat is nou weer jammer). Tenslotte 2C waar Veenendaal, Venlo en KiNG (zei ik iets over vriendenteams?) de beste kansen maken. Bijna al deze teams hebben hun status in ronde 1 ook waargemaakt, de degradatiekandidaten bespreken we later wel een keer.

4 Berserkers (foto Harry Gielen)

Tot zover! Zoals gezegd zijn aanvullingen van harte welkom.

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

6 Reacties

  1. Avatar
    Daniël Zevenhuizen 23 september 2024

    Is het een idee hier ook de verslagen van de genoemde teams op te nemen? Ik meen te herinneren dat er afgelopen seizoen steeds een overzichtje op Schaaksite kwam…

  2. Avatar
    Caesar64 23 september 2024

    Jan-Jaap, de Duitsers zijn idd best sterk bij Vianen maar Willy Hendriks en Jermo Kooijmans die verdienstelijk remise speelde tegen Dambacher zijn sterke Nederlanders en de Gm’s Orlov en Levin zou ik niet als Duitsers omschrijven. Kortom er zijn een aantal sterk spelende nationaliteiten bij Vianen.

    • Avatar
      Jan Jaap Janse 24 september 2024

      Klopt helemaal. Maar “met veel niet-Nederlanders” klinkt weer zo Wilders-I… Ik had me vooral gebaseerd op de voertaal in de speelzaal.

      Overigens neem ik voor elke DVP-PK (we krijgen jullie nooit thuis) altijd een boekje “Duits voor beginners” door, maar tref steeds een Nederlander. Een dobbelsteen met een geheugen.

  3. Avatar
    Co Buysman 23 september 2024

    De eerste ronde telt dertien meesterklassedebutanten, van wie er drie winnen, zes remiseren en vier verliezen. Het hangt er natuurlijk ook van af wie er tegenover je zit, maar de nieuwkomers hebben over het algemeen een goede zaterdag gehad.

    Het rijtje:

    Apeldoorn: Saša Albers verliest.

    Charlois/Europoort: Rhys Arnold remise, Collin Colbow remise, Ansh Jakhari remise, Oskar Oglaza remise.

    Groninger Combinatie: Roger Labruyère wint, Andrii Palchuk remise.

    Kennemer Combinatie: Pascal Karsay wint, Julius Muckle wint.

    De Stukkenjagers: Bertalan Bokorovics verliest.

    Het Witte Paard: Servaas Dhooge verliest.

    Zuid-Limburg: Philipp Leon Klaska remise, Alwin Mainka verliest.

    De overige drie ploegen hadden geen debutanten. Remco Sprangers (De Stukkenjagers) maakte zijn rentree in de meesterklasse, nadat hij in 2010-2011 – als invaller bij HMC – zijn laatste partij op dit niveau had gespeeld.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.