Wie wint de Boekweitbokaal van 14 kilo?

Schaakliefhebbers zijn zaterdag 28 september van harte welkom op een dubbel verjaardagsfeest. De eerste jarige is de gemeente Hilversum die in 2024 het hele jaar door het zeshonderd-jarig bestaan viert.

De tweede jarige is schaakclub HSG die op 28 september 1887 werd opgericht, over een paar dagen exact 137 jaar geleden dus.

Reden genoeg voor een feestje dat recht doet aan de geschiedenis van Hilversum en de rol die het schaken daarin de laatste anderhalve eeuw heeft gespeeld.

De organisatie, HSG en de Stichting Hilversum Schaakt hebben gekozen voor een schaaktoernooi in het hart van de omroepstad: op de Kerkbrink in de open lucht. Bij regen wijken we uit naar een grote tent op het plein.

Er zijn al tientallen aanmeldingen binnen voor dit gezelligheidstoernooi. Maar er is nog plek vrij. Deelname is gratis.

Interesse? Alle details vind je op de website www.hsgopen.nl ‘s Ochtends komt de jeugd in actie, ‘s middags de senioren.

De deelnemers spelen zes partijtjes met tien minuten bedenktijd per persoon.

Hans Böhm doet op de hem bekende wijze verslag van de schaakstrijd. Beeld en geluid zullen niet ontbreken, evenals surprises zoals je op een verjaardagsfeest kunt verwachten.

Hoewel het bedoeld is als gezelligheidstoernooi, mag er natuurlijk best wel fel om de punten worden gestreden.

Winnaars (per categorie) gaan zeker niet met lege handen naar huis, sterker nog misschien moeten ze maar een caddie meenemen, zoals in de golfsport. De Hilversumse kunstenares (en schaakster) Hanke Wiegand ontwierp speciaal voor dit evenement een indrukwekkende Boekweitbokaal. Als je die wint, dan heb je ook wat: de bokaal is 37 centimeter hoog en weegt 14 kilo.

Tot het eind van de negentiende eeuw was de boekweitteelt belangrijk voor Hilversum en de andere Gooise gemeenten. Het Gooi gold als de boekweitschuur voor de Hollandse steden. Boekweitkorrels zien we bijvoorbeeld terug in het gemeentewapen van Hilversum en Bussum. Er zijn ook straatnamen naar vernoemd (Bussum, Laren en Blaricum). Boekweit is geen graansoort, maar heeft wel veel eigenschappen van graan. Wordt daarom ook wel pseudograan genoemd.

Opbrengstmaximalisatie maakte een einde aan de boekweitteelt, ook in andere Europese landen. (Kunst)mest heeft voor boekweit geen meerwaarde, geeft geen hogere opbrengst, in tegenstelling tot aardappels en tarwe. Bijvoorbeeld in de reformwinkel kom je nog wel heel gezonde boekweitproducten tegen, ook belangrijk voor mensen die zijn aangewezen op een glutenvrij dieet.

 

De ochtendsessie (jeugd) is van 10.00 tot 12.30 uur. De senioren, onderverdeeld in club- en huisschakers en vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties, komen vanaf 13.00 uur in actie. De prijsuitreiking door de Hilversumse sportwethouder Jacqueline Kalk is omstreeks 15.30 uur gepland.

2 Reacties

  1. Avatar
    Frans Hoynck 24 september 2024

    Mooi hoor die Boekweit-bokaal van kunstenaar Hanke Wiegand.
    Maar 14 kilo ‘Balkenbrij’ zou ook niet mis zijn geweest – het traditioneel meest bekende gerecht in NL dat met boekweit wordt gemaakt. Zie uw (oud Nederlandse) kookboek.
    Of koop er eens een stukje van.
    slagerijterweele.nl/balkenbrij/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.