FIDE handhaaft maatregelen tegen Rusland en Wit-Rusland

Op 21 en 22 september, aan het slot van de Olympiade vond in Boedapest de Algemene Vergadering van de FIDE plaats, door vertegenwoordigers van de lidstaten.
De meest heikele kwestie die aan de orde kwam ging, onder voorzitterschap van vice-president Vishy Anand, over de boycot-kwestie van Rusland en Wit-Rusland.
Besloten werd uiteindelijk dat de FIDE bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Internationaal Paralympisch Comité (POC) te rade gaat over een eventuele verlichting van de boycot, ten behoeve van in het bijzonder gehandicapte schakers uit beide landen en schakende kinderen tot 12 jaar.

Op het podium in Boedapest noemde Babur Tolbaev van de Kirgizische schaakfederatie handhaving van de huidige sancties tegen Rusland en Wit-Rusland “onethisch” en zei dat schakers niet mogen lijden onder hun regeringen. Hij voerde ook aan dat Rusland een groot schaakland is geweest en zoveel voor het spel heeft gedaan dat het verkeerd zou zijn om hen te (blijven) sanctioneren, aldus Babur Tolbaev.
De Russische afgevaardigde Sergej Janovski omschreef de sancties als “oneerlijk” en beweerde dat ze een schending zijn van het FIDE-handvest, dat zegt dat er geen discriminatie op basis van land mag zijn. “Schaken moet mensen verenigen, niet verdelen, het hoogste doel bij het schaken”, zei hij, terwijl hij de afgevaardigden waarschuwde “schaken en politiek niet te vermengen.”
Viktor Kapustin, de Oekraïense afgevaardigde, reageerde krachtig: “Wij zijn van mening dat de herinnering aan 34 Oekraïense schakers, coaches en officials, die door de Russen zijn vermoord, een voldoende reden is om de beperkingen te handhaven. We raden aan om niet op deze vraag terug te komen, totdat het IOC hierover andere aanbevelingen doet”, zei hij en voegde eraan toe: “Het is belachelijk om van Russische schaak­autoriteiten over mensenrechten te horen in een tijd dat de Raad van Toezicht van de Russische Schaak­federatie vol zit met oorlogsmisdadigers wier handen onder het bloed zitten van Oekraïners.“

De vertegenwoordigers op de AV FIDE van ruim 100 schaakfederaties voelden echter niks voor het beëindigen van de maatregelen tegen Rusland en Wit-Rusland. Slechts 21 schaak­federaties steunde het daartoe strekkende voorstel van Kirgizië; 11 landen onthielden zich van stemming. Een flinke meerderheid van de landen tégen boycot-beëindiging was er echter wel vóór om met IOC / POC in gesprek te gaan over de positie van gehandicapten en kinderen. (Hoe de KNSB vertegenwoordiging daar tegenover stond, is mij niet bekend.)

Over Frans Hoynck

Journalist en politicus. Geboren 1959. Begon met schaken tijdens Spasski - Fischer in Reykjavik.
Was 5 jaar manager van de schaak- en denksportafdeling van uitgeverij / boekhandel Van Stockum in Den Haag.
Oud bestuurslid NOC/NSF voor de Nederlandse Onderwatersportbond NOB.

1 Reactie

  1. Avatar
    Frans Hoynck 24 september 2024

    Ik ben in m’n berichtgeving vergeten eraan te herinneren dat individuele (Wit) Russiche spelers nog steeds aan FIDE (erkende) toernooien kunnen deelnemen, zij het niet meer op de titel van hun land, met een Russisch / Wit-Russisch vlaggetje naast hun bord.

    Voor € 60 per jaar mogen ze ‘statenloos’ met een FIDE-vlaggetje naast hun bord aan alles deelnemen. Ian Nepomniachtchi is de meest bekende topspeler die dat doet.

    Ook beantwoord ik de anonieme (?!) vraag – elders – vandaag aan mij waarom het dan “in godsnaam nodig is” om een uitzondering te onderzoeken als FIDE tbv van gehandicapte spelers en kinderen uit de geboycotte landen “want die mogen toch ook gewoon met een FIDE-vlaggetje aan alles meedoen”.

    Ja, dat is waar. En die € 60 zal ook nog wel zijn op te hoesten meestal.

    Maar sterke gehandicapte (we hebben het dan meestal over ‘blinde’) spelers uit (Wit) Rusland en – de ouders van – zeer talentvolle jeugdspelers zijn in de regel niet kapitaalkrachtig – zoals bijvoorbeeld Nepomniachtchi – en kunnen buitenlandse reizen om deel te nemen aan toernooien NIET voor elkaar krijgen zonder praktische en financiële steun van hun land. Terwijl Rusland en Wit-Rusland weigeren daarvoor op te draaien als ze statenloos ergens aan willen / mogen meedoen. Vandaar 😢

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.