Wat gebeurt er, schaaktechnisch, bij ‘I got five on it’?

Wat luchtigs.

De hit I got five on it (1995) van Luniz brengt ons veel gein en spel:

In het begin van dit, mijns inziens, prachtlied wordt geschaakt. De schaakstukken zijn ongewoon, het bord staat niet goed en kan iemand me vertellen wat er gespeeld wordt?

Het is wel SPEL, maar mijns inziens is het met geen pen te beschrijven.

Wel veel plezier…  Voor achtergronden van de kreet I got five on it, zie hier. Maar misschien kennen meer schakers dan ik verwacht deze scene wel…

11 Reacties

  1. Avatar
    Joeri 30 september 2024

    De ene zegt heel netjes “J’adoube according to article 4.2.1 from FIDE” en wil zijn stuk rechtzetten, maar die verstaat alleen “Put the Bitch Back according to Laws of the Street” en zo gaan ze heen en weer.

    Excuus voor het taalgebruik natuurlijk, maar that’s the way the homeys hang.

  2. Avatar
    Wijnand Engelkes 01 oktober 2024

    De gebruikelijke interessantdoenerij. Toon een schaakbord bij je meubeladvertentie of popsong en iedereen denkt dat je intelligent bent. Meestal (kans > 50%) staat het bord dan een kwartslag gedraaid of de stukken in onmogelijke posities.

    Het sterktst maakte ik dit interessant doen van onkundigen mee bij een toespraak van een burgemeester bij de opening van een schaaktoernooi: “I cannot play chess myself, but I was pretty good in dam in my youth”

    Dam uitgesproken op zijn Engels, zodat het hele publiek “damn” verstond. Ook zijn kennis van het damspel was blijkbaar zo miniem dat hij niet op de woorden checkers of draughts kon komen.

  3. Avatar
    Sjoow 01 oktober 2024

    Ik zou ook niet meer normaal kunnen schaken met zoveel beeldschone zwarte dames om me heen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.