Global Chess League in Londen

Vanaf vandaag vindt er in Londen een groots opgezet teamtoernooi plaats met een bijzondere puntentelling: de Global Chess league.

De organisatie zegt zelf hierover het volgende: ‘Tech Mahindra Global Chess League (TechM GCL) is ’s werelds eerste en grootste officiële schaakcompetitie die fans samenbrengt om het spel in een nooit eerder vertoonde vorm te zien. TechM GCL is de enige competitie in de professionele sport met een gezamenlijk teamformaat, waarbij zowel mannen als vrouwen in hetzelfde team strijden om de ultieme prijs. Het doel van de competitie is om het spel naar miljoenen fans te brengen met nieuwe en innovatieve formats, waardoor het schaakspel een nieuw perspectief krijgt’. De wereldschaakbond Fide en Tech Mahindra hebben de handen ineengeslagen om het schaakspel te promoten via interactieve, technologische platforms door gebruik te maken van de nieuwste technologieën.

Één van noviteiten is dat alle spelers van het ene team (bestaande uit zes spelers inclusief twee dames en een jonge speler) tegelijkertijd met de witte stukken spelen. Omdat het een dubbelrondige competitie is, zal de tweede ronde omgekeerd zijn. De bordvolgorde blijft gedurende het hele evenement hetzelfde. Daarnaast is er een unieke puntentelling. Net als in het voetbal verdient een team 3 matchpunten voor een overwinning, 1 matchpunt voor een gelijkspel en 0 voor een verlies. Het wedstrijdpuntensysteem binnen elke partij (rapid met 20 minuten per speler) is ook speciaal. Spelers die met zwart winnen, verdienen 4 wedstrijdpunten, terwijl spelers die met wit winnen 3 wedstrijdpunten krijgen. Remises zijn elk 1 wedstrijdpunt waard. Dit systeem beloont niet alleen winnen, maar moedigt spelers ook aan om risico’s te nemen, vooral met de zwarte stukken, waardoor de wedstrijden dynamischer en onvoorspelbaarder worden. Aan de topborden zien we Magnus Carlsen (Alpine SG Pipers), Viswanathan Anand (Ganges Grandmasters), Maxime Vachier-Lagrave (upGrad Mumba Masters), Anish Giri (PBG Alaskan Knights), Alireza Firouzja (Triveni Continental Kings) en Hikaru Nakamura (American Gambits).

Meer informatie treft u aan op de toernooisite.

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    Frans Hoynck 05 oktober 2024

    De ‘enige gemengde teamsport’. Dat lijkt me toch niet. Korfbal is een veel beter voorbeeld.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.