Zonder increment

Hoeveel keer worden er in dit filmpje de regels overtreden?

(klik op Lees meer om het filmpje te zien)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FIDE (@fide_chess)

14 Reacties

  1. Avatar
    renzoverwer 05 oktober 2024

    Ongeveer net zo vaak als in dit lied van Luniz:

    Qua niveau zit dit ook op hetzelfde, sorry dat ik het zeg. Abdu- Guj: doet pijn aan je ogen. Een aanfluiting voor het spel.

    Is er bij dit soort partijen (Abdu – Guj) geen scheidsrechter en wat mag die?

  2. Avatar
    Frits Fritschy 06 oktober 2024

    “The time control for each game is 20 minutes without increments, which is expected to lead to intense time-pressure situations. As players are pushed to make quick decisions in critical moments, the games will likely be decided in the final seconds, adding an extra layer of excitement.” (en.chessbase.com/post/global-chess-league-2024-format)

    Er zijn blijkbaar mensen die dit volstrekt normaal vinden.

      • Avatar
        Tony Werten 06 oktober 2024

        Ik stel voor dat , tegen inlevering van de helft van je denktijd, met een minimum van 3 minuten, na opgooien van een muntje en het uitroepen van de juiste zijde, de speler een extra zet mag doen, mits dat met een lager stuk is dan de laatst gespeelde zet.
        Maar alleen op een oneven dag.

        Lekker spannend!

      • Avatar
        Frank Van Tellingen 07 oktober 2024

        Als ik het me goed herinner, had Firouzja daar wel Pg6+ in de slotstelling; maar deze chaos is een vorm van achteruitgang.

  3. Avatar
    jan van os 06 oktober 2024

    Sommige schakers zijn gestopt met snelschaken door de invoering van 3 minuten + increment. Die misten juist de spanning die bij tijdnood hoort. Timemanagement hoort volgens hen bij het schaakspel.

    Zo waren er ook mensen die het belachelijk vonden dat er niet meer afgebroken werd. Dat werd de doodsteek van het eindspel genoemd.

    Zo heeft iedereen zijn voorkeur (vaak afhankelijk van waarin ze goed zijn).

    Dat organisatoren kijken naar wat het publiek graag wil zien is natuurlijk logisch. En publiek die niet zoveel  verstand van het schaken heeft wil wel graag de spanning zien.

    Bij voetballen wil ik ook graag doelpunten en spannende momenten zien. De echte liefhebber wordt misschien lyrisch over de opbouw en het positiespel maar als het 0-0 wordt zonder spannende momenten is de gemiddelde toeschouwer snel afgehaakt.

    • Avatar
      renzoverwer 06 oktober 2024

      Wat markant gezegd!

      Nou, ik vond de reactie van Tony Werten hierboven ook wel een idee dan dat bij jouw visie past. Tja, als spelregels toch alle kanten op mogen, dan is zijn spottende visie natuurlijk iets dat we geheel serieus kunnen nemen.

       

      Laten we het invoeren. Trekt vast kijkers.

      O, wacht. Men vergeet iets.
      Schaken zal altijd iets voor nerds blijven.

      Schaken is nu eenmaal geen voetbal, wat we ook verzinnen aan trucjes.

      Haha, is het geen giller?

      Nooooooit zullen we een populaire sport zijn

      (ik geloof dat ik wat ‘populair’ veel harder definieer dan de meeste schakers van nu. Populair vind ik: ‘ de massa heeft het dagelijks over schaken.’

       

       

       

       

       

       

    • Avatar
      Frits Fritschy 07 oktober 2024

      Bij een increment van drie seconden is goed timemanagement eveneens belangrijk en is het voor publiek en spelers net zo spannend. Met daarbij het voordeel dat het materiaal heel blijft en de spelers elkaar na afloop niet aanvliegen. Het lijkt me ook voor arbiters wat makkelijker te verhapstukken, zou het niet? Zie ook de eerste zin van dit artikel.

    • Avatar
      Jan Jaap Janse 07 oktober 2024

      Ik geloof dat ik bij die mensen hoor: 5+0 vind ik veel leuker dan 3+2. En dan niet om in de laatste 10 seconden nog even te gaan sjoelen, maar meer om het gokkersgehalte: je brengt iets heel gewaagds in de stelling, waarna de ander óf veel tijd kwijt is met het weerleggen (en op moet geven omdat de tijd op raakt) óf te weinig tijd neemt en er slecht uitkomt. Met 3+2 hebben dat soort acties veel minder zin.

      Uiteraard leef ik ook mee met de wedstrijdleiders waarvoor increments een zegen zijn, maar als speler vind ik er gewoon minder aan.

      • Avatar
        Leo 08 oktober 2024

        En dan het liefst nog met zo’n ouderwetse klok waar je de vlag echt kunt zien hangen en uiteindelijk ook hoort vallen.

      • Avatar
        Tony Werten 08 oktober 2024

        Mij ging het eigenlijk meer over “dat het leuker is voor het publiek”

        Dat geeft mij ergens een gevoel tussen de Squid Games en een NK-pupillen (7-8-9 jarigen, 15m pppp) van een jaar of 15 geleden, waarbij de organisator voorstelde om tussen ronde 4 en 5, 2.5 uur pauze te nemen zodat er naar de voetbalwedstrijd Nederland-Japan gekeken kon worden.

        Dan hadden de ouders en de kinderen tenminste ook nog iets leuks die dag…

        • Avatar
          jan van os 08 oktober 2024

          Tja, de sponsoren willen wel waar voor hun geld en de toeschouwer wil ook wat zien. Ook (vooral) als ze er weinig verstand van hebben. Dus ja, daar moet je rekening mee houden. En dit filmpje is veel vaker bekeken dan de filmpjes van andere toernooien. Persoonlijk vind ik het ook heerlijk om te zien of ze in korte tijd de winst kunnen vinden ipv dat ze vlug een paar zetten doen en dan weer genoeg tijd hebben om in de denktank te gaan.

          Bij dit toernooi blijkt dat de spelers niet gewend zijn aan geen increment. In de tijd dat er geen increment was waren de spelers over het algemeen niet zo zenuwachtig als in deze filmpjes. Toen waren er spelers die rustig 17 zetten binnen een seconde uitvoerden.

          • Avatar
            Frits Fritschy 08 oktober 2024

            Het is maar wat je waar voor je geld noemt, als vooral mensen die er geen verstand van hebben je filmpje willen zien. Denk ook even aan, in diezelfde tijd waar je het over hebt, de spelers die niet normaal te winnen stellingen doorspeelden omdat ze een minuutje meer hadden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.