Kirill Shevchenko uit toernooi gezet na vondst telefoon op toilet

De 22-jarige Roemeense grootmeester Kirill Shevchenko (nummer 69 van de wereld) is op verdenking van vals spel uit het Spaanse teamkampioenschap gezet. Zowel in de eerste ronde (remise tegen Amin) als in de tweede ronde (winst tegen Vallejo) was hij steeds verdacht lang op steeds hetzelfde toilet te vinden (ook nadat hij door de arbiter daarop aangesproken was). Op dat toilet werd een mobiele telefoon gevonden met een briefje erop (“Niet aanraken!”) in een handschrift dat erg leek op dat van de notatieformulieren van de Roemeen. De telefoon was ook nog in de Roemeense tijdzone. De arbiters besloten daarop zijn twee partijen in een nederlaag om te zetten en hem uit het toernooi te zetten.

Meer info: www.chess.com/news/view/kirill-shevchenko-expelled-spanish-team-championship

Het vreemde aan deze zaak is wel dat dit een erg slecht uitgevoerde manier van valsspelen is, met een grote kans op betrapt te worden. En dan gaat het ook nog om iemand in de top 100 van de wereld, die veel te verliezen heeft. Als Shevchenko inderdaad schuldig is dan zit er vast meer achter. Maar wat? Dat is speculatie natuurlijk, maar het is moeilijk te begrijpen.

5 Reacties

  1. Avatar
    TheBlackKnight 14 oktober 2024

    Na de ‘speeltjes’ bij Niemann nu ‘stand 69’ ben ik benieuwd wat er met het volgend incident, schandaal komt.

    Maar alle gekheid op een stokje, het is treurig dat een speler van wereldklasse op deze manier ‘betrapt’ en verdacht wordt. Dit is slecht voor zowel zijn carrière als voor de schaaksport in het algemeen. Het wantrouwen dat soms heerst, lijkt hiermee deels gerechtvaardigd. Aan de andere kant zou er misschien een andere reden kunnen zijn dan valsspelen—misschien was er sprake van spionage of weet ik wat, Hoe dan ook, het blijft een domme actie met grote gevolgen. Ik ben benieuwd wat zijn eigen toelichting zal zijn en wat er meer over naar boven komt.

  2. Avatar
    Arnoud van Vliet 15 oktober 2024

    Was dat niet ooit Ligterink die (over Florin Gheorghiu) schreef “Roemeen is geen nationaliteit, het is een beroep” nadat Gheorghiu had geprobeerd het verlies van een partij te verkopen? Het komt allemaal wel heel amateuristisch over, maar ja, het gedrag is al heel erg verdacht.

    • Avatar
      Peter Huisman 15 oktober 2024

      Dat klopt! Ligterink verhaalde in SB over het interzone toernooi Moskou 1982.
      Beliavsky moest in de laatste ronde winnen van Gheorghiu om zich met Kasparov te plaatsen voor het kandidatentoernooi. Gheorghiu had Beliavsky aangeboden te verliezen. Beliavksy had geweigerd, omdat hij veronderstelde dat als hij op die manier in het kandidatentoernooi terecht zou komen, hij nooit goed zou kunnen spelen. Ligterink haalde toen dat citaat aan.

  3. Avatar
    dekkercor 15 oktober 2024

    Ik dacht dat Kasparov dat gezegd had, maar kan me vergissen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.