Gouden KNSB-speld voor Gilles Provoost

Net als een jaar geleden trekt de Finbotx GP meer dan honderd deelnemers. Maar toch is het jeugdtoernooi van Caïssa-Eenhoorn ditmaal net even iets anders. Het evenement in het Zwaagse cultureel centrum De Plataan heeft een internationaal tintje, er zijn twee Nederlandse kampioenen, de organisatie hanteert een nieuwe ratinglijst en als klap op de vuurpijl: er wordt een gouden KNSB-speld uitgereikt. Voor zijn indrukwekkende staat van dienst bij met name het jeugdschaken krijgt Gilles Provoost, erelid van Caïssa-Eenhoorn, het kleinood.

Gilles Provoost met de gouden KNSB-speld, net boven het logo van Caïssa-Eenhoorn op zijn clubshirt.

Nietsvermoedend is hij zondagmorgen naar de speelzaal gaan. Business as usual, zo lijkt het. Gilles helpt al jaren mee als tafelleider van de jongste leeftijdsgroep en ook nu weer staat zijn stoel en ligt het papierwerk klaar. Een A4tje met de namen van de spelers en speelsters en een schema met het competitieverloop. Een aardig detail: Gilles gebruikt een eigen A4tje ter controle. Hij maakt voor elke ronde een kolom, waarin onderaan het puntentotaal staat. Na één ronde (met vier partijen) vier punten, na twee ronden acht punten, na drie ronden twaalf punten, enzovoorts. Als de kinderen van zijn groep uitzwaaien in het centrum of buiten spelen, checkt Gilles of alles klopt.

Na drie ronden is er een korte pauze. De Finbotx GP is het eerste toernooi van de Grand Prix-reeks van de Noordhollandse Schaakbond en biedt NHSB-voorzitter Jan Poland de mogelijkheid om de klassementsprijzen van het seizoen 2023-2024 uit te reiken. Dat is vaker bij Caïssa-Eenhoorn gebeurd. Maar de Alkmaarse preses laat de trofeeën nog even staan om iemand naar voren te roepen die veel voor het schaken heeft betekend, zowel op regionaal als op clubniveau. En dan valt de naam van Gilles. Jan Poland roemt zijn inzet voor het jeugdschaken ten behoeve van de NHSB en De Eenhoorn en later Caïssa-Eenhoorn en laat en passant ook weten dat Gilles verschillende bestuurlijke functies voor de bond en de vereniging heeft bekleed. Een daverend applaus klinkt in de speelzaal op de begane grond, als het lichtblauwe clubshirt wordt gesierd met de gouden KNSB-speld, opgeprikt door de voorzitter van de NHSB namens de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Jan Poland, voorzitter van de Noordhollandse Schaakbond, prikt de gouden KNSB-speld op het clubshirt van Gilles Provoost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Finbotx GP wordt een geslaagde schaakdag. Veel kinderen komen voor het eerst naar een jeugdtoernooi en met 102 jongens en meisjes zitten de twee speelzalen behoorlijk vol. Er geldt een maximum van 128 deelnemers, meer ruimte is er niet.

De toernooicommissie mag twee Nederlandse kampioenen begroeten. Een klein half jaar geleden veroverden Noah Sosef (Voorschoten) en Zidan Kazi (DD) in Spijkenisse de nationale titels in respectievelijk de F- en G-categorie. Zij zijn ingedeeld in de hoogste groep van de zevende Finbotx GP, waar Jim de Wit (Philidor 1847) als oud-Nederlands jeugdkampioen – in 2022 – actief is. In die hoogste groep verdedigt Daan Heus (HWP) de wisselbeker, maar hij moet zijn meerdere erkennen in Sven Winter (Amsterdam West). De jonge Amsterdammer boekt zijn tweede succes in Hoorn, want anderhalve maand eerder zegevierde hij in groep B van het Oscar Romero Open Hoorns.

Het Zuid-Hollandse duo roert zich flink. Zo verslaat Zidan Kazi meteen al in de eerste ronde Sven Winter, die evenwel met zes zeges op rij overtuigend op de eerste plaats eindigt. Daan Heus verliest in de tweede ronde van hem en moet nog hard werken om in de prijzen te vallen. Dat lukt in zijn laatste partij, waarin hij zegeviert over Jim de Wit en op 4½ uit zeven komt. Het Friese talent eindigt op basis van de onderlinge resultaten – Armin Cubuk (Hoofddorp) en Noah Sosef hebben eveneens vier punten – als derde.

 

De beslissende partij om de eindzege van de Finbotx GP. Jim de Wit, talent van Philidor 1847 uit Leeuwarden, neemt het met zwart op tegen Sven Winter. Beide spelers hebben op dat moment vier uit vijf en voeren de ranglijst in groep 1 aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sven Winter op weg naar een van zijn zes winstpartijen.

 

 

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.