Nieuwe ambitie, nieuw elan
door Peter Boel
Wethouder sport Roelof Bisschop van de gemeente Hoogeveen sprak van een bestuur en een toernooileiding met “nieuwe ambitie en nieuw elan” tijdens de opening van de Kroongroep van het Hoogoven Schaaktoernooi zondagmiddag. En de gemeente wil dat volop blijven steunen.
Toernooidirecteur Jeroen Bottema, die het stokje sinds vorig jaar heeft overgenomen van Loek van Wely, opende het toernooi met een welkomstwoord. Daarna gaf hij de bühne aan zijn voorganger Van Wely, die momenteel voorzitter van het toernooibestuur is. Hij bedankte de hoofdsponsors, de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe, en ook de overige ondersteuners van het evenement. “Dit is het 27ste toernooi hier in Hoogeveen – we hebben nog een jaar of zestig te gaan om Wijk aan Zee te verslaan.” (En hopelijk duurt het nog veel langer, want we willen natuurlijk ook dat het Tata Steel-toernooi blijft!)
Van Wely noemde het een “briljant idee”van Bottema om vier vrouwelijke spelers uit te nodigen voor de hoofdgroep: “Daarmee krijgen onze twee beste Nederlandse speelsters de kans om zich te meten met twee echte wereldtoppers, en om veel te leren. Van ‘buitenaf’ heb ik al veel positieve reacties op dit idee gehoord.”
Bottema refereerde aan oud-burgemeester Sytze Faber, die 27 jaar geleden met het idee was gekomen om een toptoernooi te houden in Hoogeveen, een stad van ‘brain power’. Hij noemde een flinke lijst van (ex-)wereldkampioenen die hier hadden gespeeld, van Vassily Smyslov, Boris Spassky, Anatoly Karpov, Vladimir Kramnik, Veselin Topalov, Hou Yifan, Antoaneta Stefanova en Magnus Carlsen. “Na de Covid-periode hebben we een moeilijke tijd gehad,” zei Bottema, “maar we zijn weer helemaal terug!” Het toernooi herbergt nu ook weer twee ex-wereldkampioenes en een recordaantal van 220 deelnemers in totaal, met een middag-amateurgroep van liefst 99 man, die zich letterlijk verdringen in de Burgerzaal om de top te bereiken.
Bottema was heel duidelijk in zijn motieven om het toernooi te bekronen met vier vrouwelijke schakers: “De schaaksport is enorm gegroeid de laatste jaren. Maar ik denk dat het nog veel sterker kan groeien. Slechts vijf procent van de clubspelers is vrouw, dus daar zit nog een enorm potentieel. Ik hoop dat dit toernooi daar iets aan kan bijdragen.”
Gevraagd naar hun indrukken van de stad konden de twee buitenlandse speelsters nog niet zo veel zeggen. Kosteniuk zei wel te hopen dat ze de komende week veel van de omringende natuur kon genieten. Machteld van Foreest, die nog op reis hierheen is, werd bij de lotingsceremonie vervangen door Christine Namaganda, die een belangrijke rol speelde in de schaakfilm The Queen of Katwe en nu alweer voor de vijfde maal in Hoogeveen speelt. De Oegandese roemde de thuisplaats van dit toernooi vooral vanwege de gastvrijheid.
Wethouder Roelof Bisschop van (onder andere) sport bevestigde dat de gemeente Hoogeveen denksporten (niet alleen schaken maar ook dammen) een warm hart toedraagt. “We hebben altijd gezegd: wat er ook gebeurt, het toernooi zal hier in het gemeentehuis plaatsvinden. Dat was niet altijd even makkelijk, maar het is wel altijd gelukt. Het toernooi staat. Dat is ook te danken aan de organisatie en het bestuur, dat vernieuwd is. Loek van Wely, Bert van der Haar, Ewout Klok en Franc Wilmink hebben veel ambitie en elan getoond om dit blijvend mogelijk te maken.”
Voor de loting stelde toernooidirecteur Bottema drie vragen over de historie van het toernooi aan de deelneemsters, die steeds een getal moesten noemen in hun antwoord. Wie er het dichtste bij zat, mocht een presentje uitkiezen waaronder het lotingsnummer verborgen zat.
De eerste vraag luidde: hoe vaak heeft Loek van Wely als speler meegedaan aan het toernooi? (Bottema tekende hierbij aan dat de Tilburgse grootmeester bij zijn laatste deelname, in 2013, laatste werd in de Kroongroep en toen ‘ontslagen werd’ als speler en verder ging als toernooidirecteur) Christine Namaganda zat er met 8 keer het dichtste bij (het was 5 maal) en trok voor Machteld van Foreest nummer 1.
De tweede vraag ging over de eerder genoemde lijst van wereldkampioenen in het toernooi: hoeveel waren het er nu? Het waren er 8, en dat werd goed geraden door Alexander Kosteniuk, die vervolgens lotingsnummer 4 trok.
Vraag 3 leidde tot enige verwarring: hoeveel deelnemers zijn er totaal in dit toernooi? Mariya Muzychuk zei “One hundred and something”, terwijl Eline Roebers het bijzonder optimistische getal 350 noemde. Mogelijk vanwege dat optimisme wilde Bottema Roebers al het volgende presentje laten uitzoeken, maar voorganger Van Wely, een begenadigd rekenaar, corrigeerde hem en zei dat Muzychuk toch echt dichter bij de 220 had gezeten. Daarop trok de Oekraïense ex-wereldkampioene nummer 2 en ging nummer 3 naar Roebers.
Dat leidde tot de volgende paring voor de eerste ronde van morgen:
Van Foreest-Kosteniuk
Muzychuk-Roebers
De paringen voor de overige ronden worden elders op deze website gepubliceerd.