Ratingwinnende en -verliezende landen op het WK Jeugd en Kadetten en de oorzaak
Lezer Robert Leenes ging na (welke landen het dit jaar goed en niet goed deden op het WK Jeugd en Kadetten (de categorieën t/m 18, 16, 14, 12 en 10 jaar). Zie deze excelsheet: Rating verschillen nav de 2024 Jeugd WK’s. De grootste winnaars zijn Oezbekistan, India en Vietnam; de grootste verliezers Nederland, Kroatië en Zwitserland (met de aantekening dat het bij Nederland om het gemiddelde van maar om drie spelers gaat). Zoiets is al eerder gedaan voor de jaren 2012-2019: en.chessbase.com/post/why-do-some-countries-always-gain-and-other-always-lose-rating-points . Ook toen was de conclusie dat Aziatische landen het goed doen, Europese landen vaak (relatief) matig.
Een recent artikel laat de waarschijnlijk voornaamste oorzaak zien: de gemiddelde rating van nieuwe spelers (of om precies te zijn: mensen die voor het eerst een rating krijgen). Wat blijkt: die is het hoogst in Nederland! Gemiddeld zo’n driehonderd punten meer dan nieuwe spelers in Sri Lanka en India. Het werkelijke verschil in speelsterkte zal ongetwijfeld veel minder hoog zijn dan die driehonderd punten. Wat krijg je dan als jeugdspelers uit Nederland en India elkaar ontmoeten? De Nederlanders verliezen punten, de Indiërs winnen ze. Evengoed vervelend om 77 of 140 punten te verliezen, maar een kleine troost is wellicht dat het gedeeltelijk een natuurlijk iets is.
lichess.org/@/Vlad_G92/blog/fide-rating-changes-are-they-working-so-far/oJPRC8KP (en dan 3. Geographical disparities).
Dit artikel van Vlad Ghita biedt ook inzicht in dit verschijnsel. Nederland blijkt volgens de data een aantrekkelijke bestemming te zijn voor ELO-farming. Een belangrijke indicator om te bepalen of een land geschikt is voor farming, is volgens het artikel het percentage jeugdspelers.