Nieuw denksportfonds. Van Johan Krajenbrink
Dammer en damtrainer Johan Krajenbrink heeft nog maar kort te leven en heeft een fonds opgericht ter stimulering van de denksport/denksporters. Lees hier meer.
En wie is dan wel Johan Krajenbrink? Wel de nummer drie van het WK 2001. En gefascineerd over vals spel bij (denk)sport, ik interviewde hem er twintig jaar geleden over. Johan bekende mij later: ‘Ik voelde me zelf altijd beroerd bij al die eigen voorbeelden en ik ben ze ook niet vergeten: dus daarom propageer ik waar mogelijk heel braaf “fair play”….’
Johan zei op de bijeenkomst waarop zijn fonds gepresenteerd werd:
‘Ik wil het graag nog een keer meemaken: een aanvraag uit het fonds.’
Oftewel: grijp uw kans!
Hij vertelde me ook de prachtige, zachte anekdote over de damwereld:
‘Ooit zei een niet-dammer die een damzaal binnen ging en maar heel eventjes rondkeek: “Er zit geen normaal mens tussen.” Maar géén misverstand: ze zijn me allemaal dierbaar… Is de schaakwereld heel anders dan de damwereld?!
“Smerig Spel” is inderdaad een aanrader, ook voor schakers. Ik vind het vooral een humoristisch boek, herkenbaar en leerzaam.
Maar niet onvermeld mag blijven dat Krajenbrink daarnaast ook auteur is van tientallen andere damboeken. Daarmee is hij een van de grootste publicisten van damliteratuur aller tijden. Zijn bijdrage aan de damsport is al onovertroffen, ook zonder dit nieuwe fonds.
Als levenslang schaker ben ik na mijn vijftigste het dammen “er bij gaan doen”, iets wat ik iedere schaker kan aanbevelen. Zeer leerzaam is Krajenbrinks negendelige boekenserie “Gewoon Positiespel”.
Vaak wordt geschreven over de verschillen tussen dammen en schaken. Mijn ervaring is dat de overeenkomsten veel groter zijn. De spelregels zijn anders, natuurlijk, maar de “beleving” van het spel is vergelijkbaar. Ik vind het mooi dat Krajenbrink zijn fonds heeft opengesteld voor denksporters in het algemeen.
Gisteren interviewde ik Anton van Berkel, schaker, clubgenoot, econometrist, aktuaris, maar bovenal grootmeester dammen. Hij versloeg de wereldkampioenen: van Iser Koeperman tot en met de huidige, Jan Groenendijk. Bijzonder man in alle opzichten. Binnenkort het hele verhaal. Op mijn vraag wat het verschil tussen het damspel, het schaakspel en de beleving van beide is, was hij meer dan duidelijk: “Dammen is een materialistisch spel.”
Krajenbrink schreef ook drie dikke boeken over drie wereldkampioenen met de veelzeggende titels “Tsjizjov verliest”, “Sijbrands verliest”, en “Wiersma verliest”.
Niet de winstpartijen van deze drie grootheden worden bewierookt, maar juist hun relatief zeldzame verliespartijen worden door Krajenbrink aan een minutieus onderzoek onderworpen. En tussen de technische analyses ontbreken ook in deze boekwerken de smeuïge details en anekdotes niet.
Dank voor je aanvulling Eric, die ‘ verliest-boeken’ bekeek. Ik kon niet alles noemen of niet alles schoot me te binnen. Idd is de beleving van de sport hetzelfde en toch ook weer wat anders, zie wat ik eerder schreef over een damtoernooi: renzoverwer.wordpress.com/2024/04/03/paasdammen-in-amsterdam/
Echter, dat is natuurlijk ook maar EEN toernooi en EEN indruk….