Vals spelen in beeld, illegale zetten in beeld
Op schaaksite gaat het best wel eens over vals spel. Vroeger werd menig per-ongeluk-incident of doelbewust bedrog beoordeeld door ooggetuigen en door spelers te vertrouwen dan wel te wantrouwen. Nu is er een factor bijgekomen.
Beeld.
Ik heb een aantal filmpjes op een rij gezet en van kort, uiteraard niet geheel neutraal commentaar voorzien. Waarom? Omdat het spannend is. We beginnen bij Magnus Carlsen 4 jaar geleden in zijn wk-match tegen Nepomniachtchi. Hij raakte een paard en speelde een pion.
Zie ook https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2021/02/LinksrechtsGiri-780×436.jpg
Dank Dimitri. Ik zie het vast niet goed op de link, ik zie Giri zetten. Wat is het illegale in beeld? Thx. R
Hij zet met rechts, maar drukt de klok in met links.
Boeiend onderwerp Renzo.
Ik ben geen jurist – en heb in die zin dan ook geen gemotiveerd oordeel. Maar als burger, schaker, journalist en bestuurder heb ik dat wel.
Wat regels betreft en bovenal wetten vind ik vooral vijf dingen:
– het toezicht erop moet helder en goed geregeld zijn;
– bestraffing van overtreders moet alleen plaatsvinden als de bedoeling ervan wordt geraakt;
– het doet ertoe of (vermeend) benadeelden vinden dat er een sanctie nodig is;
– besturen en organisatoren kunnen oordelen dat tegen bepaalde overtredingen sowieso opgetreden moet worden uit het oogpunt van (gemotveerde) rechtsgelijkheid en continuiteit.
Persoonlijk vind ik dat in het schaken en vooral maatschappelijk teveel wordt geregeld dat niet fatsoenlijk en evenredig kan worden gecontroleerd, waardoor ik er een voorstander van ben om slechts regels en wetten te maken die nuttig en handhaafbaar zijn. Zo niet, dan is het gevolg van regel- en wetgeving potentieel contraproductief, in de zin dat ‘brutalen’ de werkelijkheid in hun persoonlijke belang naar hun hand zetten ten koste van anderen met een wél maatschappelijke inborst.
Ik zou daaraan nog toe willen voegen (samenhangend met je vierde punt): sanctionering van overtredingen hoeft niet samen te hangen met de intentie van de overtreder om regels te negeren. Ofwel: niet elke overtreding is automatisch vals spel. Als je na een lang toernooi, aansluitend op je laatste partij, nog een vluggertje moet spelen dat beslist over de toernooiwinst, kan ik me zeer goed voorstellen dat er in de laatste seconden een bewustzijnsvernauwing optreedt die leidt tot acties waarvoor je nauwelijks meer moreel verantwoordelijk kan worden gehouden. Wat niet wegneemt dat een arbiter zo nodig mag ingrijpen.
Oh daar kan ik het eenvoudig mee eens zijn. Stelde dit zelfs al in mijn stuk. Maar we hoeven ook weer niet te doen – een houding die ik wel geregeld bespeur, niet bij jullie hoor – dat schakers een soort heiligen zijn.
Dat ze dat niet (altijd) zijn, bewijst de realiteit wel.
Dat rechtpraten door anderen, ooit bij Kasparov tegen Polgar, en nu in de comments bij Carlsen – Sindarov, dat stoort me nog het meest. Waarom zou je?
En ja, zo vaak worden topspelers niet kritisch bevraagd over deze momenten.
Ik denk, nee weet, dat veel interviewers de sfeer graag gezellig houden.
Het kan zijn dat ik interviewvragen met Kasparov hierover heb gemist – die hoor ik dan gaarne….
“sanctionering van overtredingen hoeft niet samen te hangen met de intentie van de overtreder om regels te negeren.”
Dat is in de praktijk ook wel zo en dat vind ik jammer. Ik zie liever dat mensen die bewust de regels overtreden zwaarder bestraft worden dan mensen die dat per ongeluk doen.
Niet in beeld, wel openlijk toegegeven, geen toppers, wel amateurs en hun schaakbedrog: https://x.com/F1/status/1911142526586917080 Formule 1.
Ach, als het zo een geintje is: waarom niet?
Schaken: een spel waar je mee kunt GEINEN kennelijk….