Caruana sloopt Van Wely, l'Ami levert aanvalspartij af

Vandaag stond bij aanvang van de voorlaatste ronde van het Tata Steel Tournament 2016 de broer van de jong overleden grootmeester Vugar Gashimov ineens op het podium. Sarkhan Gashimov was hier om een ‘Fair Play’prijs ter beschikking te stellen aan de speler die zich het meest sportief heeft gedragen. Deze Vugar Gashimov Award zal morgen tijdens de prijsuitreiking gaan naar de speler, van wie de jury vindt dat die zich het best gedraagt ten opzichte van de tegenstanders, de arbiter, de pers en de organisatie van het toernooi.

Sarkhan Gashimov, staand achter Wesley So en Magnus Carlsen (foto toernooiorganisatie).

Daarna sprongen in sommige partijen de vonken ervan af. Bij de Masters speelde Fabiano Caruana speelde een mooie aanvalspartij tegen Loek van Wely die hij winnend afsloot. De andere Nederlander, Anish Giri, slaagde er niet in door de verdediging van Sergey Karjakin heen te breken en voegde zo weer een halfje toe aan zijn totaal.

Bij de Challengers brak Erwin l’Ami in een avontuurlijke partij door de koningsstelling van de Amerikaan Samuel Savian heen. Hij offerde in de opening een pion, later nog een en op het ‘moment suprême’ een volle toren. De winstvoering hierna was niet alleen fraai maar ook instructief. Het was Jorden van Foreest ook bijna gelukt. Hij had het aloude Koningsgambiet van stal gehaald en met een stukoffer de open koningsstelling van Wenjun Ju weten te bestoken. Helaas tastte hij gruwelijk mis toen hij min of meer de winst kon binnenhalen. In plaats daarvan kwam hij in een verloren eindspel terecht. Daar wist de Chinese dame hem zelfs op kunstige wijze in een matnet te lokken en Jorden was dan wel zo sportief om het mat helemaal te laten uitvoeren. Benjamin Bok deed ondertussen goede zaken door met zwart Anne Haast te vloeren. In een ongeveer gelijke stelling toonde hij zijn klasse door op geschikte wijze de witte stukken op het verkeerde been te zetten.

MASTERS

Anish Giri had vandaag met zwart weinig problemen om de opening ongeschonden door te komen. Het 1. b2-b3 was overgegaan in een Reti-opening waarin zwart met pionnen op d5 en e5 het centrum in handen had gekregen. De enige concessie was dat zwart het loperpaar had moeten inleveren. Omdat Giri toch graag nog een beetje wil opschuiven in het klassement probeerde hij iets, maar toen bleek dat Karjakin heel goed kan verdedigen. Hij haalde de angel uit zwarts spel en bezette de wat verzwakte witte velden in het zwarte kamp. Giri zag zich genoodzaakt om zich onder de druk uit te werken door een afwikkeling toe te laten waarin er louter pionnen op een vleugel overbleven. De remise was toen onvermijdelijk.

De partij Caruna – Van Wely.

Er gebeurde heel wat meer op het bord van Caruana en Van Wely. De Tilburger toverde opnieuw de Najdorf op het bord, ook om eens te zien wat de jonge Amerikaan daarop had klaarliggen. En inderdaad, die bleek zijn huiswerk uitstekend gedaan te hebben. Een schaars gespeelde zet (14. Th1-h3) had hij in de studeerkamer eens grondig bekeken. Van Wely volgde een partij die door zwart gewonnen was, maar er bleek weinig te kloppen van dat concept. Eigenlijk stond hij al heel bedenkelijk toen beide spelers op onbekend terrein waren gekomen.

De witte stukken namen de zwarte koning die zich in het tochtige centrum ophield onder vuur, terwijl de witte koning zich veilig verschanst had op de damevleugel. Van Wely gebruikte zeeën van tijd om niet meteen kopje onder te gaan en hij kreeg zowaar nog enige hulp van zijn tegenstander toen die op zet 26 misschien niet de beste zet speelde. Desalniettemin bleek de zwarte stelling nog altijd heel precair en daarom was het ook niet raar dat de zwartspeler op de 29ste zet een forse blunder maakte. Deze kans werd wél door de witspeler gegrepen en binnen de kortste keren stond er ineens een dodelijke vrijpion op g7 die zwart de kop kostte. Daarmee blijft het toernooi tot de laatste ronde spannend, want Carlsen stelde zich snel tevreden met een remise tegen So. Caruana staat op een halfje van de wereldkampioen. Met de partijen Carlsen – Ding (die overigens nu soeverein derde staat) en Thomashevsky – Caruana op het programma, kan het misschien nog leuk worden.

De Vugar Gashimov Award

Zoals hierboven al gezegd, was Sarkhan Gashimov, de broer van de in 2014 op 27-jarige leeftijd overleden grootmeester Vugar Gashimov, vandaag aanwezig bij de opening van de 12e speelronde van het Tata Steel Chess Tournament. Deze Vugar Gashimov werd op 24 juli 1986 geboren in Bakoe (Azerbeidzjan). Hij overleed op 10 januari 2014 in Heidelberg op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. Gashimov was op dat moment de nummer 10 van de wereld en zeer geliefd bij zijn collega’s. Niet alleen om zijn aantrekkelijke speelstijl, maar ook omdat hij in de omgang een graag geziene gast was. Als aanhanger van de Benoni, een opening die bij veel topspelers een kwade reuk heeft, speelde hij veel fantastische aanvalspartijen.

Bij het toekennen van de prijs wordt door de jury gekeken naar hoe de schakers zich gedragen ten opzichte van hun tegenstanders, arbiters, pers en de organisatie van het toernooi. Sarkhan Gashimov heeft ervoor gekozen om de prijs op het Tata Steel Chess Tournament uit te reiken, omdat dat het laatste officiële toernooi was waar Vugar in 2012 aan deelnam. In elk geval deed wereldkampioen Carlsen al een gooi naar de prijs, door zijn partij tegen So even te onderbreken om Sarkhan een hand te geven (zie foto toernooiorganisatie)!

De uitslagen van ronde 12:

De stand na ronde 12:

CHALLENGERS

Bij de Challengers begon l’Ami aan zijn tweede jeugd. Daar hij de reputatie heeft gekregen van een uiterst solide en technisch begaafde speler, vond hij dat het tijd was om met jeugdige elan een pionoffer in de opening te brengen. Dit gambiet was bekend en de theorie geeft dan aan: met voldoende compensatie voor het geofferde materiaal. Wat moet je met zo’n dooddoener als je zelf achter de witte stukken zit en naast een minuspion ook nog zit aan te kijken tegen een geïsoleerde pion op d4? Dan kies je de aanval en maak je gebruik van de ontwikkelingsvoorsprong. Zo gezegd zo gedaan. L’Ami gooide zijn stukken in de aanval, lokte een verzwakking uit en ging daarna met h2-h4 met zijn h-pion aan de wandel. En gelukkig begon het te kraken bij de jonge Amerikaan, Sevian. Die liet een tactisch grapje toe, dat l’Ami in zijn jeugd in een oogwenk zou hebben gezien. Maar omdat hij bezig was met het grotere geheel, ging hij consequent op het ingeslagen pad verder. En dat culmineerde in een mooi torenoffer dat hij uitstekend had doorgerekend. Het was in eerste instantie namelijk niet mogelijk om zijn andere toren in het spel te betrekken. Daar moest hij eerst nog een paar voorbereidende zetten voor spelen, terwijl hij op dat moment al een toren achterstond. De aanval lukte voorbeeldig en het slotoffensief speelde hij voorbeeldig uit. Een partij om in te lijsten!

De commentatoren, GM Yasser Seirawan en IM Jan van de Mortel analyseren de partij tussen Van Foreest en Ju

Die had Jorden van Foreest ook bijna gespeeld tegen de Chinese dame Wenjun Ju met ongeveer dezelfde rating. De Groningse jongeling durfde vandaag het Koningsgambiet aan en dat leidde tot een kansrijke positie waar hij pardoes een stuk offerde. Hetzelfde type stukoffer heb ik in mijn database kunnen terugvinden uit een oude partij van Spassky (die in de viewer is meegeleverd). Maar helaas begint de vermoeidheid misschien ook bij Jorden mee te spelen. Hij miste eerst een opgelegde winst en een paar zetten later dacht hij vrij lang na, maar speelde toch een vrijwel verliezende zet. Dat was jammer, want op dat moment waren er diverse mogelijkheden om voordeel te krijgen, maar Jorden greep er helaas naast. Het eindspel dat volgde, was heel nadelig en even later verloren. De koningsjacht van twee torens en een paard op de machteloze witte koning zag er voor de neutrale toeschouwer leuk uit.

Benjamin Bok is na zijn overwinning op Anne Haast weer beste Nederlander. Hij wisselde stuivertje met Jorden. In de Najdorfvariant kwam het spel al snel op onbekend terrein terecht. Er ontstond een evenwichtige stelling waarin de witspeelster verlegen zat om een constructief plan. Dat speelde Bok in de kaart. Hij opende de e-lijn, kwam binnen met een toren en veroverde in een eindspel van ieder een dame en een loper een cruciale pion. Het einde werd versneld omdat de witspeelster zich daarna niet helemaal optimaal verdedigde.

De uitslagen van de twaalfde ronde:

De stand na de twaalfde ronde:

ANALYSES

De partijen zijn uitstekend te volgen via PlayChess.

Karjakin, Sergey – Giri, Anish

1. b3 d5 2. Lb2 Lg4 3. g3 e6 4. Lg2 Pf6 5. h3 Lh5 6. Pf3 Pbd7 7. d3 Ld6 8. Pbd2 O-O 9. O-O c6 10. c4 a5 11. a3 e5 12. cxd5 cxd5 13. g4 Lg6 14. Ph4 Te8 15. Pxg6 hxg6 16. e3 Pc5 17. Db1

17…d4!?

Er komt leven in de brouwerij!

18. b4

Karjakin begint zijn eigen actie op de damevleugel. Giri heeft goed gezien dat 18. exd4 exd4 19. Lxd4 Lh2+ 20. Kxh2 Dxd4 voordelig is voor zwart. De verzwakte zwarte velden spreken in zijn voordeel.

18…axb4 19. axb4 Pe6 20. Txa8 Dxa8 21. Pc4

21…Lxb4 Minder goed is 21…Lc7 vanwege 22. b5 en wit verovert wat ruimte op de damevleugel. Daarbij is zijn witveldige loper er natuurlijk op vooruit gegaan, sinds zwart met … d5-d4 is begonnen.

22. Pxe5 Lc5 23. Pc4 Da7

Even lijkt zwart gelijk te krijgen met zijn actie: hij wil wit provoceren iets met zijn e-pion te doen. Veld f4 zou dan in zijn handen vallen.

24. Lc1

Maar Karjakin wijkt geen duimbreed. Hij dekt e3 en valt tegelijkertijd pion b7 aan.

24…Tb8

Dreigt … b7-b5. Minder aantrekkelijk is 24…Te7

25. Db5!

Noodzakelijk, maar ook goed.

25…g5 26. Ld2 dxe3 27. fxe3 Td8

Zwart besluit om actief te worden.

28. Dxb7

Te provocatief is 28. d4 omdat zwart er dan geen gras over zal laten groeien: 28…Lxd4! 29. exd4 Pxd4 30. Le3 [De stelling na 30. Db2 Pe2+ 31. Kh2 Db8+ 32. Kh1 Pg3+ 33. Kg1 Pxf1 34. Kxf1 Dc7 is beter voor zwart vanwege de uiterst kwetsbare witte koning.] 30…Pxb5 31. Lxa7 Pxa7 32. Lxb7 is voordelig voor zwart, hoewel dit vermoedelijk niet te winnen valt.

28…Dxb7 29. Lxb7 Txd3 30. Kg2 Tb3

en hier keken de spelers elkaar eens aan, waarna er handen geschud werden. Wit heeft een ietwat slechtere pionnenstructuur, maar daar kan hij het loperpaar tegenover zetten. Remise derhalve.

1/2-1/2

Caruana, Fabiano – Van Wely, Loek

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. f3 e6 7. Le3 b5 8. Dd2 Pbd7 9. g4 h6 10. O-O-O Lb7 11. h4 b4 12. Pa4 Da5 13. b3 Le7

Een variant die niet zo vaak gespeeld wordt, maar die er heel goed uitziet voor wit.

14. Th3

Wit zet de toren gedekt neer zodat hij met g4-g5 kan gaan werken.

14. Kb1 en

14. Lh3 waren de gangbare voortzettingen.

14…Pc5 15. a3 Tc8

Op 15…Pxa4 volgt 16. axb4 Dc7 17. bxa4 en zwart moet zien te bewijzen of hij genoeg compensatie krijgt voor het geofferde materiaal.

16. axb4

Caruana probeert het zo. In Krylov-Sammalvua, 2004 volgde 16. Dxb4 Dc7 17. Pxc5 dxc5 18. Da4+ Pd7 19. Pe2 Lc6 20. Dxa6 Ta8 21. Dd3 Txa3 waarna zwart later tot winst wist te komen.

16…Pxb3+

Zo wint zwart de pion terug.

17. Pxb3 Dxa4 18. Kb2

De computer vindt de stelling inmiddels al voordelig voor wit, dus is het de vraag waar zwart het anders had moeten doen.

18…d5

Mogelijk was 18…Pd7 de minste van alle kwaden.

19. Lc5

De loper nestelt zich op dit mooie veld, terwijl wit ook op de koningsvleugel de nodige pijlen op zijn boog heeft.

19…Dd7 20. g5 Ook interessant is 20. e5 Ph7 21. f4 hetgeen er eveneens goed uitziet voor wit.

20…hxg5 Op 20…Ph5 heeft wit diverse goede voortzettingen waaronder 21. f4

21. hxg5 Txh3 22. Lxh3

22…Ph7

De zwarte stukken worden uiteen gespeeld, terwijl die van wit automatisch naar de goede velden lijken te dwarrelen…

23. f4

De commentatoren, GM Yasser Seirawan en IM Jan van de Mortel, keken uiteraard naar 23. g6 hetgeen er bijzonder aantrekkelijk uitziet voor wit. 23…fxg6 24. exd5 Pg5 Zwart brengt het paard met tempo in het spel maar het mag niet baten.

[24…Lxd5 faalt dan op 25. c4! waarna de samenhang in de zwarte gelederen volledig zoekraakt. De volgende plausibele variant is daarvan een voorbeeld: 25…Lc6 (zie analysediagram)

(Of 25…Pg5 als tussenzet om e6 even te kunnen dekken, maar ook dan gaat het mis: 26. Lg4 Lc6 27. Dc2 Lf6+ 28. Ka3 Df7 29. Pa5 Ld7 30. Th1) 26. De1! Dc7 27. Dxe6 en dit houdt geen enkele speler meer droog.]

25. Lxe7! Dxe7 26. d6 Df6+ 27. c3 Td8 [27…Pxh3 28. d7+] 28. d7+ Kf7 29. Lg4 en wit staat op winst.

23…Dc7

Hij gaat uit de d-lijn en uit de nare diagonaal h3-c8. Maar toch kan hij niet voorkomen dat wit ook hier het initiatief in handen houdt. Zelf dacht ik tijdens de livesessie dat zwart 23…Pf8 moest spelen en de engine lijkt daarin mee te gaan. Desondanks zal wit na bijvoorbeeld 24. De1!? Lxc5 25. bxc5 ook het betere van het spel behouden.

24. Lxe7 Kxe7 25. Pc5

Dit verhindert in elk geval … dxe4 en zet druk op het gevoelige punt e6.

25…a5

Begrijpelijkerwijs wil zwart het paard aantasten, maar daar heeft hij geen tijd voor. Opnieuw houdt 25…Pf8 alles nog een beetje bij elkaar.

26. g6?!

Dit is aanlokkelijk maar misschien niet het beste. Caruana had met 26. exd5 Lxd5 27. De3! al een gevoelige tik kunnen uitdelen. Er dreigt op d5 geslagen te worden en de loper mag niet weg vanwege een grote klap op e6. Na 27…Tb8 28. Txd5 Txb4+ 29. Kc3 Dxf4 30. Td7+ Ke8 31. Dxf4 Txf4 32. g6 moet zwart hopen dat wit te weinig matpotentieel overhoudt.

26…Pf6

Het paard keert terug in het centrum.

27. e5 Pd7 28. Pxd7 Dxd7 29. f5

Caruana gaat natuurlijk stevig verder.

29…Tc4?

Een blunder in problematische stelling.

Gek genoeg was 29…Dc7 30. gxf7 Dxe5+ 31. Kb1 Dc3 de enige manier om in de partij te blijven. Gezegd moet worden dat ook hier voor het leven van de zwartspeler gevreesd moet worden: 32. fxe6 Dxd2 [32…Dxh3?? 33. Dg5+ Kd6 34. e7 wint voor wit.] 33. Txd2 axb4

30. f6+!

Een mooi plaatje!

30…gxf6 31. exf6+ Kd6

Nu leidt 31…Kxf6 tot een mataanval. 32. Tf1+ Kxg6 [32…Kg7 33. Txf7+] 33. Tg1+ Kh7 [33…Kf6 34. Dg5#] 34. Lf5+ exf5 35. Dh2+ Th4 36. Dxh4#

32. Dh2+ Kc6

33. g7

De zwarte koning lijkt even rust te hebben gevonden, maar nu heeft wit een machtige vrijpion op g7.

33…Dd8 34. De5 Lc8

De tegenaanval is tot mislukken gedoemd na 34…Txb4+ 35. Kc1 Db6 36. g8=D Tb1+ 37. Kd2 Df2+ 38. De2 Dd4+ 39. Ke1 Txd1+ 40. Dxd1 Dh4+ 41. Kf1 Dxh3+ 42. Kg1 De3+ 43. Kg2 De4+ 44. Df3 Dxc2+ 45. Kh3 en de schaakjes zijn op.

35. b5+!

Handig gespeeld van Caruana!

35…Kb7 36. Tg1 Db6 Passief blokkeren heeft natuurlijk ook geen zin na bijvoorbeeld 36…Dg8 37. Dd6 gevolgd door Df8.

37. g8=D

Nu Tg1 gedekt staat en de schaakjes snel uitgeput raken, gaf zwart het op.

1-0

L’Ami, Erwin – Sevian, Samuel

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. Pc3 dxc4 5. e4 Lb4 6. Lxc4

Een interessant pionoffer dat aanhangers heeft in de personen van Carlsen, Aronian, Grischuk en Topalov!

6…Pxe4 7. O-O Pxc3 8. bxc3 Le7 9. Pe5 O-O 10. Dg4

Voor de pion heeft wit duidelijke compensatie. Een grote ontwikkelingsvoorsprong en meteen al kansen tegen de vijandelijke koning.

10…Lf6 In een partij Carlsen-Kramnik, 2010 besloot de zwartspeler tot het rigoureuze 10…Pc6 en hij won er zelfs mee.

11. La3 11. Te1 werd in de partij Shchekachev-Klein, 2011 gespeeld en bleek ook succesvol voor wit.

11…Le7 12. Lc1 Lf6 13. Lf4

Dan maar een variatie van de theorie.

13…c5 14. Tad1 cxd4 15. cxd4 Pc6

16. Td3

Nog altijd heeft zwart zijn pluspion en wit beschikt ook over een geïsoleerde pion. Maar de witte stukken hebben al dreigende posities ingenomen, zwart is niet ontwikkeld.

16…g6 17. h4 Pa5

Wat een speler nooit zal doen, maar misschien toch had moeten doen is brutaal die pion moeten nemen. 17…Lxh4 18. Lh6 Te8 19. Tf3 Dxd4 [19…Pxe5 20. dxe5 leidt tot een catastrofe bij zwart.] 20. Txf7 [20. Dxd4 Pxd4 21. Txf7 Pf5] 20…Dxe5 21. Tg7+ en nu moet zwart de dame geven. 21…Dxg7 [21…Kh8 22. Dxh4] 22. Lxg7 Kxg7 23. Dxh4 en wit staat beter, maar gemakkelijk is het nog zeker niet.

18. Lb5

Die loper wil wit graag behouden.

18…Dd5 19. La4

Wit moet nu echt alle schepen achter zich verbranden.

19…Pc4

19…Dxa2 20. Ld1 Dd5 21. h5 en wit moet nu flink doortasten. Zwart kan nog altijd zijn ontwikkeling niet voltooien.

20. Dg3!

Een mooie zet. Het punt op e5 moet goed gedekt blijven.

20…Td8 21. Pg4 Le7?

Een lelijke fout. De loper wordt node gemist op g7.

Maar na 21…Lg7 was zwart natuurlijk bang voor 22. Lg5 Toch had zwart zich hier misschien op in moeten laten. Na 22…e5 23. Pf6+ [23. Lxd8 Lxg4 24. Dxg4 Txd8 is onduidelijk.] 23…Lxf6 24. Lxf6 e4 25. Tc3 leidt ook tot onduidelijk spel. Het lijdt geen twijfel dat wit genoeg compensatie heeft, maar of hij hiermee kan winnen…?

22. Tf3

Weer uitstekend, pion f7 is de achilleshiel van zwart.

22…e5 Op 22…b5 is 23. Lg5! ijzersterk.

23. Pxe5 Je zou hier toch 23. Ph6+?! verwachten om na 23…Kg7 24. dxe5 Le6 25. Lb3 verder te gaan met het iniatief op de koningsvleugel. Wit staat hier ook aardig, maar niet zo goed als in de partij.

23…Le6 24. h5

Erwin bouwt rustig verder aan zijn aanval.

24…Pxe5 25. Lxe5

25…Ld6?

Maar dit is een fikse blunder. Niet helemaal onverwacht. Een speler die urenlang onder druk staat, begint op een gegeven moment te ´kraken´…

26. hxg6 hxg6 27. Lb3 Lxe5 28. dxe5 Dd7 29. Lxe6 Dxe6 30. Tf6 De7

31. Dg5! Dc5

Het lijkt allemaal nog wel te gaan voor zwart. Schijn bedriegt echter.

Was is er echter aan de hand voor zwart na een zet als 31…Te8 (zie analysediagram)

zult u zich misschien afvragen. Het antwoord laat zich raden: 32. e6! en de zwarte koningsstelling worden aan flarden getrokken.

31…Td5 32. Txg6+ Kf8 33. Tg8#

32. Tc1?!

Op zichzelf logisch om er met tempo een nieuwe toren bij te halen. Hier blijkt dat het zelfs voor ervaren grootmeesters lastig is om een open oog voor kleine tactiek te houden. Hier was 32. Txf7! wel zo eenvoudig, maar dit motief is Erwin kennelijk ontgaan in de partij. 32…Kxf7 faalt op het aftrekschaak: 33. e6+ Kxe6 34. Dxc5

32…Da5

Waarom hij geen 32…Dd5 speelde is mij een raadsel. Wit komt in het voordeel na 33. Tc7 Td7 [krijgt een gewonnen eindspel na 33…Dd1+ 34. Kh2 Dh5+ 35. Dxh5 gxh5 36. Tfxf7] 34. Txd7 Dxd7 35. e6 en ook nu verliest zwart het toreneindspel na 35…Dd1+ 36. Kh2 Dh5+ 37. Dxh5 gxh5 38. Txf7

33. Txg6+!?

Erwin in de offermode! Nog sterker was maar liefst 33. Txf7! omdat er na 33…Kxf7 een dodelijk aftrekschaak in de stelling zit: 34. e6+! en Da5 gaat er de volgende zet af.

33…fxg6 34. Dxg6+ Kf8

35. e6!

Erwin heeft prima gezien dat veld f7 niet gedekt kan worden en dat de zwarte koning nu het vrije veld in moet. De toren erbij halen met bijvoorbeeld 35. Tc4?? faalt jammerlijk: 35…Td1+ 36. Kh2 Dxe5+ 37. g3 Td6 en zwart heeft alles onder controle.

35…Ke7 36. Df7+ Kd6

37. e7!

Hij speelt het helemaal optimaal. Een achteloos schaakje met 37. Td1+? zou tot niets hebben geleid. 37…Kc6

37…Te8

Nu de toren van de d-lijn is weggelokt, krijgen de witte stukken vrij spel.

38. Td1+ Kc7 39. Df4+

De koning kan niet wegkruipen.

39…Kc8 40. Dg4+ Kb8 41. Dd7 Txe7 42. Dxe7

Het materiaal is heroverd en wit heeft een gezonde pion meer. Maar wat erger is voor zwart: de witte aanval gaat nog even hard door!

42…a6 43. Td8+ Ka7 44. De3+

Opgegeven.

44…Db6 44…b6 45. De7#

45. Txa8+ 1-0

Van Foreest, Jorden – Ju, Wenjun

1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Pf3 d5 4. exd5 Pf6 5. Lb5+ c6 6. dxc6 bxc6 7. Lc4 Pd5 8. O-O Ld6 9. Pc3 Le6 10. Pe4 Le7 11. Lb3

Had Jorden de partij Spassky-Sakharov, 1960, waarin de witspeler op fraaie wijze zijn tegenstander van het bord combineerde, in gedachten?

11…O-O 12. d4 Pd7 13. De2 a5 14. c4 P5b6 15. a3 g5 16. h4 h6 17. hxg5 hxg5

18. Pfxg5!

In bovengenoemde partij kwam een soortgelijk stukoffer.

18…Lxg5 19. Dh5?!

Een aanlokkelijke aanvalszet. Maar soms moet je het spel simpel houden. Met 19. Lxf4! voltooit wit zijn ontwikkeling en ruilt hij meteen een van de belangrijkste verdedigers bij zwart af. Na 19…Lxf4 20. Txf4 zal zwart geen stand kunnen houden tegen de vele dreigingen. Zo is 20…f5 21. Dh5 Tf6 22. Th4 is al helemaal uit.

19…Lf6

Hier dacht Jorden lange tijd na. Hij voelde op zijn klompen aan dat dit een belangrijk moment was. En inderdaad gaat het er nu om de juiste voortzetting te vinden.

20. d5?

Ai, dat is hem duidelijk niet en daar komt hij snel achter.

De twee commentatoren bedachten hier hier het originele 20. Le3 dat echter na 20…Lg7 [Niet 20…fxe3? 21. Txf6 Pxf6 22. Dg5+ Kh8 23. Pxf6] 21. Txf4 f5 slechts tot gelijkspel had geleid.

20…cxd5 21. cxd5 Ld4+

22. Pf2

Tja, als dit moet ben je je aanvalsstelling kwijt. Zag hij nu pas dat 22. Kh1 faalt op 22…Kg7! gevolgd door … Th8 ?

22…Pxd5

Misschien heeft hij gedacht dat hij zo het stuk zou terugwinnen, maar zwart geeft het stuk maar al te graag met rente terug.

23. Lxd5 Lxd5 24. Dxd5 Pe5!

Dat doet ze uitstekend. Wit heeft een belabberd eindspel.

25. Dxd8 Taxd8 26. Lxf4 Pg4 27. Lg3 Pe3 28. Tfb1 f5 29. Ta2 f4 30. Lh4 Td7 31. Ph3 Tg7

Ze behandelt deze stelling ijzersterk.

32. Lf2

Gedwongen maar daarna komt wit er niet meer aan te pas. Het slot is overigens bijzonder aardig. 32. b4 Pxg2+ verliest gewoon materiaal.

32…Tf6 33. g3 Pf5 34. Lxd4 Pxd4 35. b4 Pf3+ 36. Kf2 fxg3+ 37. Ke3

De witte koning gaat vrolijk naar voren, waar hij echter opgewacht wordt door de zwarte stukken.

37…Te7+ 38. Kd3 Td6+ 39. Kc4 Pd2+ 40. Kc5

Zwart kan niet op b1 nemen omdat d6 hangt. Maar ze verplaatst zo het paard van f3 naar e4 waar het nog centraler staat.

40…Pe4+ 41. Kc4 Tc7+ 42. Kb3 a4+!

Mooi gedaan.

43. Kxa4 Pc3+

Jorden gunt haar de eer. Heel sportief!

44. Ka5 Ta7#

0-1

De foto’s zijn van de organisatie en van de livestream genomen.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Reacties

  1. Avatar
    wimw 31 januari 2016

    Leuk om die partij van Spasski met het Koningsgambiet er bij te geven. Hij was echt een groot kenner van het Koningsgambiet en versloeg daarmee grote schakers, als Bronstein, Fischer, Portisch en Karpov, maar ook Seirawan in hun kandidatenmatch. Niet alleen met wit won hij het merendeel der partijen (en verloor hij slechts één keer), maar ook met zwart won hij alles. Met de remises er bij komt hij dan in totaal bijna op een 80% score.

  2. Avatar
    Henk Smout 29 december 2022

    De bij de partij van Spassky in de viewer ten onrechte als winnend aangegeven variant is nu net wat Jorden op Spassky’s verjaardag fout deed en is met de a-pionnen nog op hun uitgangsveld evenzo goed fout. Spassky had met 18.Lxf4 juist het goede voorbeeld gegeven.

  3. Avatar
    Henk Smout 29 december 2022

    Ragozin – Botwinnik was een geheime trainingspartij van november 1947.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.