De Telegraaf schaakrubriek 10 maart 2012

Hans Böhm

Onbekende winnaar

De verrassende winnaar van het Batavia-toernooi 2012 is de titelloze 41-jarige Duitser Achim Illner. Hij scoorde 7 uit 9 en liet vier grootmeesters achter zich. “Het is geen toeval”, legde Illner na afloop uit: “Ik train de laatste tijd veel met grootmeester Daniel Fridman”. Dat werpt zijn vruchten af want in een toernooi enkele weken daarvoor, het Aeroflot Open in Moskou, scoorde Illner zijn tweede Meesternorm. De eerste norm dateerde, heel opmerkelijk, van zeventien jaar geleden en Illner was in de tussentijd wat anders gaan doen dat meer geld opleverde. Hij maakte zijn studie bedrijfswetenschappen af, kreeg Dr. voor zijn naam, specialiseerde zich in digitale media en bracht het bedrijf Phenomedia naar de beurs; tevens is hij financieel directeur van DJTunes.com. Het is soms een voordeel om niet al te goed te zijn als schaker als je jong bent, Illner heeft nooit een profcarrière kunnen overwegen. Maar nu, in een net pak en goed gecoiffeerd, heeft hij kennelijk de tijd en rust verkregen om de oude hobby weer op te pakken. Vanaf nu mag hij dus ook IM voor zijn naam zetten.

Diagram 1

A. Illner – D. Klein, ronde 7

Zwart staat goed zou je zo oppervlakkig denken, met die druk over de c-lijn, maar Illner rekent diep en komt met een overtuigende voortzetting:

18.e5! Dxe5 19.Dxe5 dxe5 20.Lxe7 Txc3 21.Lxb7! Txd3 22.Lxc8 Tc3 23.Lxa6

en wit won met zijn vrije damevleugelpionnen makkelijk.

Diagram 2

M. Hebden – A. Illner, ronde 8

Zwart staat prettig maar ja, Hebden is grootmeester dus bood Illner met zijn laatste zet (20…exd5) remise aan wat wit weigerde. Om de weigering te rechtvaardigen overspeelt wit al snel zijn hand.

21.Te7? dxc4 22.Dxd8 Txd8 23.Txd8 Lf6 24.Ld6 Lxe7 25.Lxe7 g6 26.Lxf8 Kh7 27.Td1 Lxf3 28.gxf3 c3 29.Ld6 Db5!

Dat is een hele goede zet. De dame voorkomt Kf1 en Tc1 (schaakje op g5), dreigt binnen te vallen op e2 en houdt de toren en beide lopers onder controle. Hebden overziet weer wat anders.

30.Lf4? Da4! 31.Tc1 Dxf4 32.Txc3 Dg5+ 33.Kf1 De5

en zwart gaf op.

Op de ongedeelde tweede plaats eindigde grootmeester Sipke Ernst. Op zich niets mis mee maar hij speelde wisselvallig, redde soms op miraculeuze wijze hopeloze stellingen en greep soms ook weer zijn eigen winstkansen niet. Het begon al in de allereerste ronde.

Diagram 3

H. ten Hertog – S. Ernst, ronde 1

Zwart kwam verloren uit de opening, speelde inventief verder en kreeg zelfs enige kansen op behoud. Vanwege die enerverende geschiedenis wikkelde Ernst af naar remise met

31…Txe2 32.Lxe2 Dg3+ 33.Kf1 Dh3+ 34.Kg1 Dg3+

met eeuwig schaak. Zwart had nog meer kunnen krijgen vanuit de diagramstelling als hij koelbloedig 31…Kh8! had gedaan. Er is niets te verzinnen tegen het binnenvallen van een toren op g6.

Een Ernst in vorm ziet zoiets blind.

Ook onze jongste grootmeester Robin van Kampen imponeerde niet. Hij gaf dat zelf al aan vlak voor de zesde ronde toen ik hem voor de partij een hart onder de riem wilde steken. Hij stond toen op een schamele vijftig procent. “Ik speel niet goed, het loopt niet”, zei hij en kwam die dag tegen hekkensluiter Manuel Bosboom weer niet verder dan remise.

Al met al was het weer een mooi toernooi maar het is toch net iets leuker als ons eigen talent met de normen gaat strijken. De hele ervaring heeft de ogen geopend van Richard Vedder. “Al jaren probeer ik via kwalificatie in de een of andere grootmeestergroep te komen. Daar houd ik nu gelijk mee op, wat een zwaar gedoe, als het niet lekker gaat dan duurt zo’n toernooi zó lang, dat wordt een ware lijdensweg”.

Eindstand Batavia grootmeestertienkamp.

1.Illner 7 2.Ernst 6 3.Arkell 5,5 4.Van Kampen, Hebden 5

6.Ten Hertog, Vandenbussche 4 8.Klein 3,5 9.Bosboom 3

10.Vedder 2

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.