Giri weer net niet…
Vandaag had de dag moeten worden voor Anish Giri in het Kandidatentoernooi te Moskou.
Terwijl hij ongetwijfeld zag hoe Viswanathan Anand bezig was om de koploper van het eerste uur, Sergey Karjakin, een eindspel af te nemen, stond hij heel riant tegen Hikaru Nakamura. Maar helaas, helaas… met de winst min of meer voor het grijpen, verliet Giri zich op een combinatie waar een levensgroot lek in zat. De Amerikaan reageerde heel adequaat. Giri was ineens een stuk kwijt. Hoe goed zijn stelling was, bleek wel uit het feit dat er meteen remise gegeven werd! Maar als Giri zichzelf in het zadel had kunnen helpen, was het nu wel. Want Anand won inderdaad van Karjakin en Veselin Topalov hield op miraculeuze wijze een slechte, tot verloren stelling remise tegen Fabiano Caruana. Tot slot bewees Levon Aronian zichzelf een slechte dienst door een stelling met een pion meer achter elkaar te verliezen van Peter Svidler.
Dat onze landgenoot Anish Giri een uitstekende schaker is, toonde hij vandaag weer eens aan. De stelling uit een 1. e2-e4 opening vertoonde al snel kenmerken die je uit een 1. d2-d4 zou verwachten. De Amerikaan, die min of meer voor zijn laatste kans vocht, ging veel te voortvarend te werk. Het gevolg was dat hij zichzelf opgezadeld zag met allerlei positionele zwaktes en daar wist Giri wel raad mee. Hij had de enige open lijn (de e-lijn) in zijn bezit, de verzwakte zwarte koningsstelling speelde Nakamura parten en toen Giri ook nog een geslaagde minderheidsaanval op de damevleugel had doorgezet, leek het verder een kwestie van tijd. Maar toen toonde Nakamura iets van de onverzettelijkheid waar hij om bekend staat. In een wat ouder interview in het New in Chess magazine las ik ooit dat hij vond dat de topspelers in vroeger tijden het veel makkelijker hadden dan in deze tijd. De tegenstanders verdedigden niet goed, vond hij. En daar wilde hij zelf verandering in brengen! Zo hield hij ooit een slechte tot bijna verloren eindspel binnen de perken tegen niemand minder dan Vladimir Kramnik, die daar zo tureluurs van werd, dat hij de partij nog verloor…
Terug naar de partij van vandaag. Giri slaagde er – ondanks de hardnekkige tegenstand – in om zijn voordeel verder uit te breiden. Hij speelde ook over het hele bord en bij Nakamura kon je ook merken dat zijn stukken steeds meer op het ‘verkeerde been’ kwamen te staan. Op zet 50 dacht onze landgenoot eindelijk dat het zover was. Met het offer Pxg7 wilde hij de laatste resten van de zwarte koningsstelling opruimen. Maar helaas. Zwart had een verborgen verdediging die hij ongetwijfeld gemist had.
Met een stuk achter moest Giri ineens op zoek naar remise. Dat lukte zelfs direct, want twee zetten later werd de vrede al beklonken. Als Giri echter zich niet had laten verleiden tot het foutieve offer maar een andere zet gespeeld had, had het wel heel raar moeten lopen, dat hij deze uitstekende stand niet in winst zou hebben omgezet. Heel jammer en om uitdager te worden van de wereldkampioen lijkt ineens weer heel ver weg.
Helemaal onmogelijk is het niet. Morgen speelt hij met zwart tegen Svidler. Na de rustdag met zwart tegen Anand en dan in de laatste ronde met wit tegen Topalov.
1-2. Caruana, Anand 6,5
3. Karjakin 6
4-6. Giri, Aronian, Svidler 5,5
7. Nakamura 4,5
8. Topalov 4
Laten we hopen dat Svidler, die nu net van Aronian heeft gewonnen ook voor zijn eigen kansen gaat en dat hij te ver gaat tegen Giri. Uitgaande van een remise in zijn partij tegen Anand, moet hij dan zelf van Topalov – die uitgeschakeld is – winnen. En als Karjakin en Caruana elkaar in de laatste ronde flink in de haren vliegen kan hij zomaar op ‘plus twee’ eindigen. Dat kon wel eens net genoeg blijken om er misschien een tiebreak uit te slepen. Als, als, als…
Het was vandaag, de dag dat Johan Cruijff stierf, het dagje wel. Zoals gezegd slaagde Anand er in om een ogenschijnlijk remise-achtig eindspel, dat vlak na de opening tegen Karjakin was ontstaan, op onnavolgbare wijze naar zijn hand te zetten. De Indiër speelt weer als in zijn beste jaren. Lichtvoetig, en met kleine middelen behaalde hij voordeel. Het eindspel met ieder twee torens en ongelijke lopers speelde hij weergaloos. Voetje voor voetje verbeterde hij zijn stelling en het werd al spoedig duidelijk dat Karjakin geen vin kon verroeren. Het werd dan ook een heel moeilijke middag voor de Rus. Anand slaagde erin de verdediging van de o zo taaie tegenstander te slopen en toen de zwarte stukken uit positie waren gemanoeuvreerd moest de man die steeds aan kop was gegaan, opgeven. Zijn eerste nul en die kan grote gevolgen voor hem hebben.
De andere koploper, Caruana, had goede zaken kunnen doen door vandaag met zwart van Topalov te winnen. Na een bizarre openingsvariant, waarin Topalov – terecht – een kwaliteit offerde. Maar toen de Bulgaar een heel verrassende tactische grap had gemist waarmee hij geforceerd remise had kunnen maken, kwam hij toch langzaam in de problemen. In deze fase bleek ook dat Caruana een zeer sterke schaker is. Met vaste hand omzeilde hij alle voetangels en klemmen die Topalov voor hem had bereid maar net toen de Amerikaan kon oogsten, faalde hij in de afwerking. Een simpele loperruil had hem de zege opgeleverd. Zoals het nu ging, ontsnapte Topalov met het welbekende blauwe oog met remise.
Ondertussen was er een andere partij gaande, waarin ook duidelijk werd dat de spelers vermoeid raken. Aronian had na de opening het betere van het spel, won zelfs een pion van Svidler en in een eindspel met zware stukken leek de winst slechts een kwestie van techniek. Maar ineens stokte de machine. Aronian verzuimde een veilige plek voor zijn koning te creëren en toen de zwarte dame ineens binnenviel was de pluspion al snel weer verdwenen. Sterker nog: wit moest er nog een geven en toen Aronian daar nog een blunder op liet volgen, moest hij zelfs opgeven. Een onvoorstelbare nederlaag van de man die lange tijd niet te verslaan was.
ANALYSES
Alle analyes via de viewer:
Giri, Anish – Nakamura, Hikaru
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5 4. O-O Pf6 5. d3 d6 6. c3 a6 7. a4 O-O 8. Te1 La7 9. h3 h6 10. Pbd2 Pe7 11. Pf1 Pg6 12. Pg3 c6 13. La2
13…Le6
Een nieuwtje.
14. Lxe6 fxe6 15. d4 exd4 16. cxd4 d5
Nakamura is niet iemand die kan ‘stilzitten’. Hij gaat meteen tot actie over. Iets veiliger lijkt mij 16…Dd7
17. exd5 exd5
Ik weet niet waarom Nakamura zich op dit type stelling heeft ingelaten. Wit heeft hier een heel erg prettige stelling. De belangrijkste reden is dat de zwarte koningsstelling danig verzwakt is. Niet alleen vanwege de zwakte van veld g6 (en het aanknopingspunt op h6), maar domweg omdat de zwarte koning nog maar twee pionnen voor zijn neus heeft staan. Bovendien is veld e5 permanent in handen van wit. Het enige waar zwart op kan bogen is dat pion d4 geïsoleerd is en op de kleur van wits loper is vastgelegd. Een totaal onbeduidende factor, zoals we gaan zien.
18. Dd3 Pe7 19. Ld2 Lb8 20. Lb4 Ld6
Zwart heeft noodgedwongen zijn ‘betere’ loper moeten ruilen tegen de ‘slechte’ van wit. Daarmee is veld e5 nog meer in handen van wit gekomen.
21. Lxd6 Interessant was ook 21. Da3 Pc8 om na 22. Lc5 Lxc5 verrassenderwijs met de pion terug te nemen: 23. dxc5 Na bijvoorbeeld 23…Pe7 24. Dd3 Dd7 25. Te3 Tae8 26. Tae1 Pc8 27. Pe5 staat wit bijzonder goed. Dat komt vooral omdat de zwarte stukken erg slecht samenwerken, terwijl die van wit naar de goede velden dwarrelen.
21…Dxd6 22. Te3 Tae8 23. Pe5 Dc7 24. b4
Giri speelt over het hele bord. Op de vleugel waar zwart een pionnenmeerderheid bezit, begint hij nu aan de zogenaamde ‘minderheidsaanval’.
24…Pc8 25. Tc1 Dd8 26. b5
In notime heeft Giri de minderheidsaanval er doorheen gejaagd en daarmee lijkt hij de strijd op de damevleugel ook gewonnen te hebben. Wat kan een speler zich nog meer wensen?
26…axb5 27. axb5 cxb5 28. Dxb5 Pd6
29. Db3 Wellicht viel 29. Db1!? te overwegen om nu het hoofd weer naar de koningsvleugel te wenden nu zwart over het hele bord met zwaktes zit opgescheept.
29…b5 30. Tce1 Zeer sterk in aanmerking komt 30. Db4!? omdat zwart wit nu met Tc6 het zwarte paard op d6 kan bedreigen.
30…Da5 31. Db1 Db6
32. Dg6
Toont ook aan hoe lastig zwart het heeft in deze stelling. Hoewel er geen concrete dreigingen zijn, moet zwart enorm op zijn tellen passen. Hier kon 32. Db4!? weer, want ondanks het tijdverlies is de dreiging Tc1-c6 weer actueel.
32…Dc7?! De vraag is natuurlijk of Nakamura de pion op d4 niet brutaal van het bord kon nemen. 32…Dxd4 Inderdaad blijkt dat te kunnen na 33. Ph5 Pxh5 34. Dxd6 want wit heeft hier niets. Ook niets te vrezen overigens…
33. Dd3 Te6
34. Pe2!
Zeer sterk gespeeld. Het paard op g3 staat optisch mooi, maar via f4 komt het op g6 binnen.
34…Tfe8 Vermoedelijk had zwart de uitval van het paard moeten verhinderen met 34…Ph5 maar erg prettig voelt deze zet niet aan.
35. Pf4 T6e7 36. Pfg6 Te6 37. Db1
Deze fase speelt Giri ijzersterk. Hij heeft de Amerikaan flink in de tang genomen.
37…Db7 38. Db4
Toch weer deze zet.
38…Pf5 Na een zet als 38…Pfe4 volgt 39. Pf4! Tf6 40. Pfd3 en nu duikt het paard op c5 op.
39. Tf3 Pe7 40. Pf4
Uiteraard gaat wit dat ongelukkige paard op e7 niet ruilen. Hij blijft de stelling bestoken met artillerie.
40…Pc6 41. Db2 T6e7 42. Tfe3 Pa7
Een teken aan de wand. Omdat de engines nu flink de hoogte in gingen, was de verwachting gerechtvaardigd dat Giri eindelijk door de remisemarge zou heen breken.
43. Db3
Heel sterk lijkt nu 43. Pfg6! Te6 en dan voor de zoveelste keer 44. Db4! Zo faalt 44…Pc6? op [Na 44…Pc8 is er nog niets concreets, maar het kan niet lang duren eer de zwartspeler ook hier door de knieën gaat: 45. Pf4 T6e7 46. Tc1!] 45. Pxc6 Dxc6 46. Txe6 Txe6 (zie analysediagram)
47. Pe7+ met winst.
43…Pc8 44. Db4 Pd7 45. h4 Had hij hier maar het idee met 45. Ph5 dat hij later in de partij krijgt meteen opgepakt. Dan had hij misschien wel gewonnen. Na bijvoorbeeld 45…Pxe5 46. dxe5 Kh8 47. Tg3 Dc6 48. Dd4 zal het toch echt mis gaan voor zwart. 48…Dc4 49. Dd2 en zwart kan het bijna niet meer fout gaan.
45…Pxe5 46. dxe5 Tf7
47. Ph5!
Wederom uitstekend gespeeld. Als Giri elke partij zo zou spelen, is hij inderdaad een belangrijke kandidaat voor de wereldtitel.
47…De7 48. Dd4
Maar dan moet hij wel offensiever gaan denken. Hier was 48. Dg4! de aangewezen zet. Na 48…De6 49. Dg3 d4 50. Tf3 Kh7 51. Pf4 Dc6 en nu opnieuw 52. Dg4! lijkt het gedaan met zwart. Er zijn domweg teveel dreigingen tegen de ernstig verzwakte koningsstelling om het nog droog te houden.
48…Tef8 49. e6 Tf5
Deze zet speelde Nakamura vol overtuiging. En vermoedelijk heeft hij ook de verborgen verdediging gezien die Giri ongetwijfeld gemist heeft.
50. Pxg7?
Afschuwelijk… Het lijkt inderdaad te winnen, maar er zit een levensgroot lek in deze combinatie. Anders had hij wel 50. Te5! gespeeld met nog altijd riante winstkansen voor wit.
50…Dxg7 51. Tg3
51…Tg5!
Die heeft zwart nog. En die kun je ook inderdaad makkelijk overzien. Wit heeft geen tijd om met hxg5 de toren op g5 te slaan, want zijn dame hangt. Giri mag eigenlijk van geluk spreken dat hij niet ineens in de problemen is. Want hij heeft wel een stuk ingeleverd…
52. Txg5 hxg5 53. Dxd5
En onmiddellijk remise aangeboden. En inderdaad, na 53. Dxd5 Pe7 54. Dxb5 gxh4 55. Dh5 loopt wit geen enkel risico omdat zwart nog maar een pion heeft. De stelling is volkomen in evenwicht en daarom werd de vrede hier getekend.
1/2-1/2
Anand, Viswanathan – Karjakin, Sergey
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. d3
Zou dit dan eindelijk de manier zijn om die vermaledijde Berlijnse Muur te bestrijden. Het geeft ook aan waarom het Italiaans (de loper op c4 in plaats van op b5) weer populairder is dan ooit bij topspelers.
4…Lc5 5. c3 O-O 6. O-O d6 7. h3 Pe7
Deze manoeuvre zien we steeds gespeeld worden. Zodra pion e5 met d6 een natuurlijke dekking heeft gekregen, spelen de zwartspelers hun paard snel om van c6 naar g6.
8. d4
Anand laat zien dat het misschien wat vroeg is allemaal.
8…Lb6 9. Ld3
Karjakin heeft waarschijnlijk gedacht dat hij de stelling heel snel in remise-achtige banen kon leiden. Een idee is natuurlijk ook 9. Pbd2
9…d5!? 10. Pxe5 Pxe4 11. Pd2 Pd6 12. Pb3 c6 13. Pc5
13…Pg6 En misschien had hij daarin gelijk gekregen als hij nu verder was gegaan met 13…Lf5
14. Dh5 Lxc5 15. dxc5 Pe4 16. Lxe4 dxe4 17. Td1 De7 18. Pxg6 hxg6 19. Dg5 Dxg5 20. Lxg5 f6 21. Le3
Een eindspel met ieder twee torens en ongelijke lopers. Daarbij lijkt zwarts pionnenstructuur zelfs nog iets beter. Hij heeft een mobiele meerderheid op de koningsvleugel, die van wit is geblokkeerd.
21…g5 22. Td6 Te8 23. Tad1 Le6 24. b3 Kf7 25. T1d4 Lf5 26. a4 Te7 27. g4 Lh7
Toch blijkt dat oordeel bij de 21ste zet niet zo simpel te zijn als het leek. Pion e4 is een zorgenkindje, wit heeft de enige open lijn, de d-lijn, in handen en pion c5 houdt alles bij elkaar.
28. b4 Lg8 29. b5 Tc8 30. Td7 Tce8 31. b6 a6
Anand toont zich een eindspelkunstenaar. Pion b6 is levert een belangrijk steunpunt op.
32. Tc7 Kf8 33. c4
33…Le6
Dit verandert de stelling drastisch. Maar Karjakin had kennelijk geen zin om volkomen passief te blijven afwachten. Hoe was wit verder gekomen als zwart een afwachtende houding had ingenomen met bijvoorbeeld 33…Lf7 Ik denk dat wit het dan kan proberen om zijn loper van e3 om te spelen naar de diagonaal h2-b8. Dat zal hij zorgvuldig moeten voorbereiden, bijvoorbeeld door de koning naar f1 te brengen, loper naar e1 en dan een keertje f2-f3. 34. Kf1 Lg8 35. Ld2 Lf7 36. Le1 Lg8 37. f3 exf3 38. Lg3 (zie analysediagram)
Het is gelukt, maar toch is het de vraag of wit daadwerkelijk verder kan komen. Na 38…Txc7 39. bxc7 volgt 39…Ke7 en lijkt het erop dat zwart het gewoon allemaal binnen de marge kan houden.
34. Txe4 Kf7 35. f4 Txc7 36. bxc7 Tc8 37. f5 Ld7 38. h4!
Anand speelt het heel krachtig.
38…g6?!
Hij wil het witte pionnenfront breken. Maar hij verzwakt zich hiermee. Na 38…Txc7 39. hxg5 fxg5 is 40. Td4! heel sterk: 40…Lc8 41. Td8 gevolgd door ooit Lxg5.
39. Td4 Txc7 40. hxg5 fxg5 41. Lxg5
Zwart krijgt geen tijd voor … gxf5 omdat er nu Ld8 met stukwinst dreigt.
41…Le8
42. f6
En zo heeft wit een ijzersterke pion op f6 gecreëerd.
42…Kf8 Het aanbieden van torenruil met 42…Td7 gaat meteen mis na 43. Te4! en zwart kan geen poot meer verzetten.
43. Lf4 Iets dergelijks als in bovengenoemde variant kon Anand ook bereiken met 43. Lh6+ Kf7 44. Te4!
43…Th7
Nu staat zwarts toren niet helemaal passief meer.
44. Kg2 Ld7 45. Lg5 Le6 46. Td8+ Kf7 47. Tb8
Maar het nadeel is natuurlijk wel dat pion b7 van het bord gaat.
47…Lxc4 De minste van de twee kwaden was toch 47…Lxg4 48. Txb7+ Kg8 49. Tb6 Le6 50. Txa6 Lxc4 51. Ta8+ Kf7 52. Ta7+ Kg8 53. Txh7 Kxh7 54. Kg3 en met twee verre vrijpionnen is de winst geen enkel probleem voor wit.
48. Txb7+ Kg8 49. Tb8+ Kf7
50. Kg3
Anand verbetert voetje voor voetje zijn stelling. Hij brengt zijn koning naar het centrum en bekijkt daarna pas hoe hij met zijn toren de zwarte stelling kan ontregelen. Ook hier kwam 50. Tb6! sterk in aanmerking.
50…Ke6 51. Te8+ Kf7 52. Tc8 Ld5 53. Kf4 Ke6 54. Te8+ Kd7 55. Ta8 Ke6 56. Te8+ Kd7 57. Te3
Tja, zwart kan nog steeds niets doen en moet afwachten. Maar Karjakin heeft het niet meer…
57…a5
Hij speelt zijn a-pion naar de kleur waardoor die dodelijk zwak wordt. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar misschien had hij de illusie dat hij zelf daarmee wits a4 pion ooit zou kunnen winnen. Zonder a-pionnen kan wit deze stelling vermoedelijk niet winnen.
58. Kg3 Tf7 59. Kf4 Th7 60. Te1 Kc8 61. Kg3 Tf7 62. Te8+ Kd7 63. Ta8 Kc7 64. Kf4!
Zwart is nu in zetdwang. Om de komende manoeuvre (Lg5-h4) te verhinderen zou zijn toren op h7 moeten staan, maar dat kan om overduidelijke redenen niet (Ta7+). Vooral niet 64. Txa5?? want na 64…Kb7 is wits toren eeuwig opgesloten.
64…Td7
Na bijvoorbeeld 64…Lb3 volgt analoog aan de partij 65. Lh4!
65. Lh4
Anand heeft een winstplan: zijn koning moet via g5 naar binnen wandelen.
65…Kb7 66. Te8 Lf7 67. Te4 Ld5 68. Te3 Lf7 69. Kg5 Ka6
Iets hardnekkiger was 69…Kc8 maar dan zou wit met bijvoorbeeld 70. Te4 Kd8 71. Kh6 Kc7 72. Lg3+ Kd8 73. Le1 ook weinig problemen meer hebben om de winst binnen te halen.
70. Te7!
De witte vrijpion is te sterk en daarom gaf Karjakin zich gewonnen.
1-0
Aronian, Levon – Svidler, Peter
1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 dxc4 5. a4 e6 6. e3 c5 7. Lxc4 Pc6 8. O-O cxd4 9. exd4 Le7 10. Le3 O-O 11. De2 Pb4 12. Pe5 Ld7 13. Tad1 Pbd5 14. Lc1 Lc6 15. Td3 Pxc3 16. bxc3 Ld5 17. Tg3 Lxc4 18. Pxc4 g6 19. Pe5 Pd7 20. Lh6 Te8 21. f4 Lf8 22. Lg5 Le7 23. Pg4 h5 24. Lxe7 Dxe7 25. Pe5 Kh7 26. Dc2 Tg8 27. Tg5 Kh8 28. Tf3 28. De4
28…Pxe5 29. Txe5 Dd6 30. Dd2 Kg7 31. Tg3 Th8 32. Db2 Tac8 33. Dxb7 Tb8 34. De4 Thc8
35. Tb5?! Met 35. h3! zou wit nog altijd het beste van het spel hebben gehad. Zijn koning wordt veilig opgeborgen op h2 en dan heeft hij een pionnetje meer en aanvalskansen.
35…Txb5 36. axb5 Da3!
Nu heeft zwart al niets meer te vrezen.
37. Dc2 37. h3 Txc3
37…Tb8 38. De2?!
Een flinke slordigheid van Aronian.
38…Dc1+ 39. Kf2 Dxf4+ 40. Kg1
Niet de meest handige. 40. Tf3 Dxh2 41. Tg3 was ook al niet prettig.
40…Dc1+ 41. Kf2 Df4+ 42. Kg1 Kg8! 43. Db2 a6
44. c4?
Het gaat van kwaad tot erger.
44…axb5 45. c5 De4!
Dreigt pardoes mat in één.
46. Dd2?
En na deze bok is het meteen gedaan.
46…Db1+ 47. Kf2 Ta8 48. De1 Db2+
Opgegeven. Geen beste beurt van Aronian.
0-1
Topalov, Veselin – Caruana, Fabiano
1. c4 c5 2. Pf3 Pf6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pc6 5. Pc3 e6 6. g3 Db6 7. Pdb5 Pe5 8. Lf4 Pfg4 9. e3 a6 10. Da4
10…Ta7
Als je deze partij oppervlakkig zit na te spelen, zou je kunnen denken dat de spelers misschien te diep in het glaasje hebben gekeken… Maar dit alles is al vaker op het bord verschenen, inclusief de (op het eerste gezicht) idiote torenzet.
11. h3 axb5!?
Caruana blijkt zich ook hier bijzonder goed voorbereid te hebben. Net als Giri is hij uitstekend voorbereid aan dit toernooi begonnen. In Matlakov-Grischuk, 2014 volgde 11…g5
12. Dxb5 Dc6
13. hxg4
Topalov is meestal niet te beroerd om een kwaliteitje te offeren. En het is hier ook volledig verantwoord. Na 13. Dxc6 Pxc6 14. hxg4 is het eerder zwart die in het voordeel komt. Bijvoorbeeld: 14…e5 15. Lg5 f6 16. Lxf6 gxf6
13…Dxh1 14. Lxe5 Dc6 15. Ld4 Ta8
16. a3
Waarom? Meteen 16. O-O-O lijkt mij meer in aanmerking te komen. Als zwart ooit … Lb4 wil spelen, kan wit zo nodig a2-a3 antwoorden.
16…Le7 17. Dh5 Kf8
18. O-O-O
Oppervlakkig gezien lijkt zwart in de problemen. Zijn stukken werken niet en hij is de rokade ook al kwijt. Toch kan wit nauwelijks vuist maken. De zwarte stelling biedt weinig aanknopingspunten.
18…b6 19. Kb1 Een logisch vervolg was 19. Ld3 Lb7 20. g5 en wit houdt zwart in zijn greep.
19…La6 20. Pb5 Td8
21. Lc3
Een onnauwkeurigheid die hem zwaar had kunnen worden aangerekend. En dat terwijl wit een unieke kans had om direct remise te forceren!
Een Topalov in vorm had hier het verrassende 21. Pd6! gevonden. Na 21…Lxd6 [21…Dxd6?? 22. Lxg7+ Kxg7 23. Txd6] 22. Lxg7+ Kxg7 23. Dg5+ Kf8 24. Dxd8+ Kg7 25. Dg5+ met remise gevonden.
21…Lxb5 22. cxb5 Df3 23. Td2
23…Lf6!
Caruana speelt het nu heel sterk.
24. Lb4+ 24. Lxf6 gxf6 is uitstekend voor zwart omdat het witte loperpaar geliquideerd is.
24…Kg8
De koning staat hier niet geweldig. Misschien had de koning naar de andere kant gemoeten. 24…Ke8!? 25. Tc2 De4 26. Kc1 g6 27. Dh6 Dxg4
25. Ld6 Tc8 26. Dh3 De4+ 27. Ld3 Dd5
28. Lb4?!
Weer geen beste zet.
Vooral niet 28. Lxh7+?? wegens 28…Txh7 en zwart wint.
Met 28. Df1! had hij de loper op d6 kunnen handhaven. En dan had hij het ergste achter de rug gehad.
28…Df3 29. Lf1 h5!
Zo komt Th8 tot leven.
30. Lg2 Dxg4 31. Dxg4 hxg4
32. Ld6 32. Txd7 Th2 gevolgd door … Txf2 moet een gewonnen eindspel opleveren.
32…Tc4 Na 32…Th2 33. Lb7 Tc4 is nog niet helemaal te zien hoe zwart verder moet komen, maar dat hij riante winstkansen heeft, is zo klaar als een klontje.
33. Ka2 Th2 34. Lf1 Tc1 35. Ld3 Lg5
Dreigt … Lxe3.
36. Lf4
36…Le7?!
Een beetje vreemd.
Zwart had het witte loperpaar onschadelijk kunnen maken met 36…Lxf4 37. exf4 Na 37…Kf8 38. a4 Ke7 moet zwart zo langzamerhand toch op winst staan. Of zou wit met 39. b4 (zie analysediagram)
gevolgd door a4-a5 een gevaarlijk tegenspel kunnen ontwikkelen. Dan heeft Caruana toch wat schimmen gezien. Want na 39…Tg1! met de dreigingen … Txg3 of … Tgg2, staat zwart op winst. Men zie: 40. a5 Txg3 is nog overtuigender. [40…Tgg2 41. a6 Txf2 42. Txf2 Txf2+ 43. Kb3 Th2 44. a7 Th8 en op 45. Le4 heeft zwart altijd 45…d5] 41. axb6 Tgh3 42. Tc2 Th8 43. b7 (zie analysediagram)
43…Tb8 en ook hier wint zwart eenvoudig.
37. e4 Lc5 38. e5
38…Te1?
Caruana laat zich nu de kaas van het brood eten. Na 38…Kf8! moet zwart ook de winst kunnen binnenhalen. De poging 39. b4 faalt op 39…Ld4 40. a4 Txf2 en er valt niets meer te hopen voor wit.
39. Tc2 g5 40. Lxg5 Txe5 41. Lf6 Td5
En plotseling een remise-aanbod. Een argeloze kijker zou kunnen denken dat de uitslag verkeerd was ingevuld. Maar nee hoor.
Na 41…Td5 42. Le4! Tdh5 [42…Td1? verliest zelfs na 43. Txc5 bxc5 44. b6] 43. a4 Th6 [Verkeerd is nu 43…Txf2? 44. Txc5 Txc5 45. Ld4 zijn de witte lopers ineens oppermachtig! Zwart moet snel naar remise zoeken hier. Dat lukt misschien nog net met 45…Tc4 46. Lxf2 Txa4+ 47. Kb3 Txe4 48. Lxb6 maar pion b5 is vreselijk sterk.] 44. b4 Lxb4 45. Tc8+ Lf8 46. Ld4 en ook nu is het oppassen geblazen voor zwart.
1/2-1/2
Ik vind het jammer dat Giri weer net geen punt heeft…Ik vind het jammer dat Giri als enige nog geen punt heeft gescoord. Ik vind het knap dat Giri de enige ook nog is zonder Nederlaag. De remises brengen geen overwinning voor het uiteindelijke doel van het toernooi. Echter een stuk blunderen tegen het einde van een spel en dan ruim binnen remise blijven is uitzonderlijke goede prestatie op dit niveau. Als Giri zo blijft spelen als hij speelt kunnen die punten niet uitblijven, want zijn spel is bijzonder goed. Ik vind het echt klasse hoe Giri speelt, om als enige in zon slagveld ongeslagen te blijven is ook een knappe prestatie!
The Black Knight: sympathieke reactie, maar Giri is niet de enige zonder nederlaag. Caruana ook. Giri is ook niet de enige zonder overwinning. Topalov ook.
Mochten Giri en Anand met zijn tweeën gelijk eindigen op de 1e plaats (wishful thinking) dan is een tiebreak tussen hen al onmogelijk: of Giri wint de onderlinge partij in de voorlaatste ronde, dan is hij toernooiwinnaar, bij remise of winst van Anand blijft Anand voor op grond van meer overwinningen. Maar het zou me niet verbazen als meer dan twee kandidaten gelijk eindigen, dan wordt het even puzzelen (art. 3.7 van de rules and regulations, zie FIDE-site). Het blijft bloedstollend spannend. Complimenten voor de snelle analyses op Schaaksite!
Ongelofelijk hoe goed de piepjonge Giri speelt tegen deze geweldenaren. Hij mist nog net de slagkracht om ze omver te duwen, maar het scheelt nog maar heel weinig. We hebben een nieuwe Euwe / Timman. Zo simpel is het.
Een heel spannende ronde, wat mooi in het verslag tot uitdrukking komt. Op dit moment staat Caruana er het beste voor, omdat hij van zijn medekoploper Anand gewonnen heeft en daardoor bij gelijke eindstand het toernooi wint.
Hoewel ik met veel bewondering naar de overwinningen van Anand kijk, lijkt me Caruana een spannender match met Carlsen op te leveren, ook omdat hij al vijf keer van Carlsen heeft gewonnen tegen acht nederlagen. Giri heeft nog een theoretische kans, maar met nog twee keer zwart en één keer wit is die kans klein. Heel jammer dat hij tegen Caruana en nu Nakamura niet tot winst kwam, want in die partijen speelde hij echt goed.
Je hebt helemaal gelijk Johan, had niet helemaal goed gekeken.
Ik dacht eerst dat in het gegeven mogelijke vervolg bij Topalov-Caruana "oppassen geblazen voor zwart" een understatement was, want beter dan 46.Ld4 lijkt Le7 met stukwinst. Zwart kan stukverlies op f8 en daarop volgend kwaliteitsverlies niet vermijden: 46..Txf2+ 47.Kb3 Thh2 48.Lxf8! (dreigt mat en andere vervelende aftrekaanvallen) 48..f5 49.Lc5+ Kf7 50.Lxf2 Txf2 51.a5! en wit wint. Sterker lijkt evenwel 47..Thh3, want dan valt de witte g-pion en heeft zwart met 4 verbonden vrijpionnen ruim compensatie voor per saldo een stuk: 48.Lxf8 Txg3+ 49.Kc4 d5+ 50.Kd4 Td2+ 51.Ke5 dxe4 52.Lh6+ Kh7 53.Lxd2 e3 en dit lijkt me juist heel goed voor zwart.
Bedankt voor de variant want als prutser had ik na 42..Td5 geen remise aangeboden maar doorgespeeld … en waarschijnlijk verloren.