Koningentoernooi prooi voor Magnus Carlsen

Magnus Carlsen had er weer zin in. Hij had nu lang genoeg met zijn voeten in een teiltje water gezeten en wilde wel weer eens schaken. Sinds zijn overwinning in het Corustoernooi 2010 had hij geen officieel toernooi meer gespeeld. Wel kwam hij nog even in het nieuws als hulpje van Anand bij diens voorbereiding voor de WK tweekamp tegen Veselin Topalov en bij een campagne voor fondsenwerving in Amerika, samen met Kasparov en Karpov.

Het Koningentoernooi (Kings Tournament) werd gehouden in Medias ( Roemenië) , Medias ligt ongeveer 20 minuten van Bazna. Het Koningentoernooi (categorie 20) maakt onderdeel uit van het Grand Slam circuit van de Chess Association.

Alle partijen van het toernooi.

Bron: Toernooisite

De deelnemers (met een gemiddelde rating van 2742) waren :

Magnus Carlsen (2813), nummer 1 van de wereld

Wang Yue (2752), beste speler uit China

Boris Gelfand (2741), winnaar World Cup 2009

Teimoer Radjabov (2740)

Ruslan Ponomariov ( 2733), oud wereldkampioen (in de periode van de knock out fase) en vervanger van Vasily Ivantsjoek, die aan het Capablanca Memorial meedeed en dit toernooi ook won.

Livi-Dieter Nisipeanu (2672), plaatselijke held en beste speler van Roemenië.

Met een score van 7,5 uit 10 (5 x winst, 5 x remise) won Magnus Carlsen het Koningstoernooi . Hij bleef hiermee twee volle punten voor op Teimour Radjabov die , na een tiebreak met Boris Gelfand (beiden behaalden 5,5 uit 10), de tweede plaats veroverde. Teimour Radjabov kwalificeerde zich hiermee voor de Grand Slam Final.

Magnus behaalde een toernooiperformance van 2918 en verzamelde weer een handvol ratingpunten en komt daarmee uit op Elo 2826. Dit is de op één na beste rating ooit. De beste rating staat (nog) op naam van Gary Kasparov ( Elo 2851) en Magnus’ eerstvolgende doel is dit record te breken. Wij sluiten niet uit dat hij na de London Chess Classic in december dit record in handen heeft.

Voor de leuke toernooicartoon van José Diaz op Chessvibes klik hier.

De virtuele stand op de wereldranglijst ziet er nu als volgt uit:

1. Magnus Carlsen 2826

2. Veselin Topalov 2803

3. Viswanathan Anand 2800

Voetbal

Zelf voetballen

Het is bekend dat Magnus ook gek is op voetbal. Hij voetbalt zelf ook graag en houdt van kijken naar goede wedstrijden. Hij kon zich met voetbal goed ontspannen tijdens dit toernooi.

Tijdens de eerste rustdag (vrijdag) werd er een voetbalwedstrijd gespeeld tussen de deelnemers aan het toernooi en de aanwezige schaakjournalisten. Dit beviel zo goed dat besloten werd ook op de volgende rustdag te gaan voetballen.

Bron: Toernooisite

De WK voetbalwedstrijden in Zuid-Afrika

Magnus Carlsen wilde zo weinig mogelijk missen van de WK wedstrijden. Magnus hierover :

´Toen we na een goede reis via München richting Bazna reden heeft de organisatie onderweg een sportcafé voor me geregeld waar ik de wedstrijd Argentinië – Nigeria kon zien.´

‘Hopelijk hebben we onze partij (laatste ronde tegen Wang Yue) gespeeld voordat de wedstrijd Brazilië – Portugal begint.’

Schaken

Hieronder volgen we het toernooi door de bril van Magnus zelf.

We verbleven in Bazna maar speelden in Medias. Iedere deelnemer had een eigen auto met chauffeur en voor de eerste ronde werden wij in colonne door een politie-escorte begeleid naar de speelzaal.

In de eerste ronde moest ik met wit tegen Ruslan Ponomariov. Ik kwam goed uit de opening maar vond dat ik een taxatiefout maakte toen ik mijn loper naar b1 speelde na zijn zet f5. De loper naar f3 spelen was volgens mij beter geweest want dan kan ik zijn h-pion tegen houden en het opspelen van mijn g-pion ondersteunen. Ponomariov bleef zeer nauwkeurig spelen en na 31 zetten nam ik zijn remisevoorstel aan. Ik zag geen winst mogelijkheden meer.

In de tweede ronde moest ik tegen Teimour Radjabov die zich onlangs had gekwalificeerd voor de kandidatenmatches in 2011 door de tweede plaats te bemachtigen in de Grand Prix cyclus 2008-2010. Ergens moet ik niet accuraat genoeg gespeeld hebben. Ik liet hem ontglippen naar een eindspel met slechte loper tegen paard. Remise.

Over mijn partij in de derde ronde tegen Boris Gelfand is weinig te melden. Remise.

In de vierde ronde ontmoette ik Wang Yue , de tweede op de plaatsingslijst van dit toernooi. Met wit besloot ik, voor het eerst in mijn schaakcarrière, het koningsgambiet te spelen , iets dat Wang Yue helemaal niet verwachtte. Hij liet in de partij mijn pion toe op d7 en offerde later een kwaliteit voor deze pion. Maar na een paar zetten maakte hij een fout. Hij speelde zijn g-pion en liet mijn pion op g4 toe waardoor ik een vrijpion op de h-lijn kon krijgen. Dit verliest op slag, mijn eerste overwinning in dit toernooi is binnen. Zie twee stellingen hieronder.

In de vijfde ronde moest ik tegen Nisipeanu. Net als twee jaar geleden speelde ik de ‘Siciliaaanse Draak’ tegen hem. Hij blunderde helaas met Lb6 . Dit betekende een verovering van de eerste rij en hij gaf op voordat ik mat kon zetten of aanzienlijk materiaal kon winnen.

Ponomariov verloor eerder dit toernooi met het Konings Indisch en ik besloot in deze (zesde) ronde met zwart dezelfde opening te spelen. Er ging ergens iets mis en ik was niet tevreden met mijn opening. Ik besloot meer risico’s te gaan nemen. Mijn stelling verbeterde gaande weg en vlak voor de tijdcontrole forceerde ik dameruil en hield een gewonnen eindspel over.

Men had besloten het toernooi van Medias te verplaatsen naar ons hotel in Bazna. Iedereen was daar zeer gelukkig mee. In de zevende ronde weer tegen Teimour Radjabov. Ik heb hem veel achter het bord ontmoet zowel met klassiek schaak als met rapid en blitz. Per saldo heb ik een goede score tegen hem. Vandaag de ‘Versnelde Siciliaanse Draak’. Tot in het middenspel was alles in evenwicht, ook na dameruil. Hij probeerde te vereenvoudigen door afruil van stukken. Het eindspel met twee torens zag er niet slecht uit voor mij en ik besloot voor de winst te gaan.

In de achtste ronde trof ik Boris Gelfand weer, hij was mijn enige concurrent met een kans op de eindoverwinning. Hij bood remise aan en omdat ik geen winst meer zag nam ik dit aan.

In de negende ronde met wit tegen Nisipeanu. Ik was wel ambitieus. Nispeanu speelde nauwkeurig en meer dan een remise zat er voor mij niet in.

In de laatste ronde tegen Wang Yue. Hij was niet in vorm dit toernooi. Wederom werd hij verrast door mijn openingskeuze, de Grunfeld verdediging. Na een rustige opening dacht ik dat hij een verkeerde afweging maakte door mijn paard op e2 te slaan in plaats van mijn sterke zwarte loper af te ruilen. Daarna forceerde ik dame afruil en na enige onnauwkeurigheden van zijn kant kwam hij terecht in een verloren toreneindspel.

Interessante websites

Meer informatie,foto’s, verslagen , analyses en partijen op de websites van het Kings Tournament, Chessbase, Chessvibes , Chessdom en op de schaakblog van Magnus Carlsen.

Waar speelt Magnus Carlsen mogelijk nog meer dit jaar , onder voorbehoud ?

-Rapidtoernooi in Kristansund, Noorwegen (eind augustus)

– Shanghai , Grand Slam Masters Final, deel 1 (3 september – 12 september)

– Olympiade in Kanty Mansiysk, Siberië (19 september – 4 oktober)

– Bilbao , Grand Slam Masters Final , deel 2 ( 6 oktober – 14 oktober)

-Nanjing, Pearl Spring, China ( 17 – 29 oktober)

– London Classic met Anand, Kramnik, Nakamura, Adams, Short, McShane en Howell (6 december – 15 december)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.