“En dat met dít team?!”
Op de foto v.l.n.r. César Becx, Henk-Jan Beukema (achteraan), Herman Grooten (vooraan met zoontje Tommy), Frans Konings, Stefan Beukema, Bianca Muhren, Mark Haast, Anne Haast (achter broer Mark), Mark Clijsen, Jan Sprenger (achteraan), Mart Nabuurs, Maurice Peek. Op de foto ontbreekt Donna Schut, die bereid was haar plaats af te staan (Foto Winifred Paulis)
“En dat met dít team?!” Deze uitspraak klonk als uit één mond van Mr. Stukkenjagers himself, César Becx, en vaste kracht Frans Konings, toen Jan Breukelman zijn koning had omgelegd tegen ondergetekende, waardoor de benodigde 7½ bordpunten waren binnengehaald.
De reden dat zij dit scandeerden in het bargedeelte van “De Harmonie”, het statige clubgebouw van De Stukkenjagers, was dat de Tilburgse formatie bepaald niet als favoriet aan de start van de competitie was begonnen. Ten opzichte van de ploeg die vorig jaar op een haar na de promotie miste (Voerendaal pakte toen de titel) waren er nogal wat aderlatingen. Voormalig kopman Maurice Peek, inmiddels woonachtig in België, vader van twee kinderen met nog een derde op komst, zag het niet zitten om nog deel uit te maken van het team. Incidenteel was hij nog wel bereid om mee te doen. Crack Cor van Dongen hing het schaakbord een tijdje aan de wilgen nadat hij in een gewonnen stelling de beruchte toren had weggegeven tegen GM Orlov van Voerendaal. Zie hiervoor het verslag van deze dramatische ontknoping destijds. Petra Schuurman, moeder geworden van zoontje Tommy, heeft haar actieve schaakcarrière even in de ijskast gezet. Vader Herman Grooten maakte nog wel deel uit van het team, maar werd gekweld door een chronisch nachtrusttekort. Onze nieuwe kopman, de sterke Duitse IM Jan Sprenger, kondigde ook nog aan voor drie maanden naar Australië te gaan, dus ook hem zouden we zo’n drie wedstrijden moeten missen.
Wel vielen er drie nieuwe krachten in het team te begroeten. Donna Schut, de oudste van de twee talentvolle zusjes uit Waterloo, die tegenwoordig in Tilburg studeert en de 15-jarige Stefan Beukema. Vader Henk-Jan, die als chauffeur voor zijn zoon fungeerde. Hij was graag bereid om als een soort ‘vaste invaller’ te willen opereren. Henk-Jan heeft nog een Zukertort/Amstelveen-verleden waarin hij zijn mannetje stond. Omdat er af en toe een vaste kracht niet aanwezig kon zijn, moesten er invallers geregeld worden. Al met al een zwaar gehavend team dat met kunst en vliegwerk steeds opnieuw aan de start verscheen. Maar de moreel bleef hoog, niet in het minst door het traditionele ontbijt, waardoor de teamgeest uitstekend was.
Terug naar de nek-aan-nek-race met Het Witte Paard/Sas van Gent . Aan de vooravond van deze wedstrijd was al duidelijk dat er een onvoorspelbaar slot zat aan te komen. Hoe was de stand na 8 ronden ook al weer?
Beide koplopers stonden precies gelijk, zowel in matchpunten als in bordpunten. Het sterke Zukertort/Amstelveen lag met 1 punt achterstand ook nog op het vinkentouw. Met de wedstrijden tussen De Stukkenjagers – Paul Keres, Het Witte Paard/Sas van Gent – LSG 2 en Zukertort/Amstelveen – Eindhoven op het programma beloofde dat een spannende middag te worden. Niet in het minst omdat verwacht zou worden dat de Leidenaren hun huid duur zou verkopen in verband met het degradatiespook dat op de loer lag. Paul Keres is van oudsher een lastige tegenstander voor De Stukkenjagers, dus monsteroverwinningen werden niet verwacht.
Op voorhand had teamleider Bianca Muhren het reglement er nog eens even bijgehaald. Wat zou er gebeuren als De Stukkenjagers en Het Witte Paard/Sas van Gent met dezelfde score een overwinning zouden boeken? Dan zouden de matchpunten, de bordpunten én het onderlinge resultaat nog steeds in evenwicht zijn. Reglement 7.5 moest dan uitsluitsel brengen. Dat luidde:
7.5. Als aan het einde van de competitie twee of meer teams in een groep hetzelfde aantal matchpunten en hetzelfde aantal bordpunten hebben behaald, wordt hun volgorde bepaald door het aantal matchpunten uit de onderlinge wedstrijd(-en) en als dat ook gelijk is, het aantal bordpunten uit de onderlinge wedstrijden. Als het aantal bordpunten in de onderlinge wedstrijden gelijk is, beslist het aantal bordpunten in de onderlinge wedstrijden met weglaten van het laatste bord.
Omdat De Stukkenjagers in de persoon van Mark Clijsen die wedstrijd aan het laatste bord hadden verloren, zou dat nu weggestreept worden en was de tiebreak dus in ons voordeel.
Diezelfde Mark Clijsen had gezorgd voor een copieus ontbijt voor het gehele team in de aanloop naar de wedstrijd. Met een peptalk van teamleider Bianca Muhren en artikel 7.5 in gedachten werd begonnen aan de wedstrijd tegen Paul Keres.
Maar voordat het zover was, had Stukkenjagers niets aan het toeval overgelaten. Onze ‘spion’ Cor van Dongen was bereid om na het ontbijt (reis Rotterdam-Tilburg) even wat spelers in de zaal af te leveren en dan door te reizen naar Sluiskil (reis Tilburg-Sluiskil). Daar zou hij de wedstrijd van het Het Witte Paard op de voet volgen, ondertussen in telefonische verbinding met Jan-Willem de Jong, de vriend van Bianca Muhren die bereid was om in Tilburg als een soort plaatsvervangend teamcaptain de partijen te volgen en ondertussen de prognoses uit Sluiskil door te brieven. Er werd heel wat heen en weer gebeld en ge-smst. Al snel werd duidelijk dat LSG 2 een paar bordpunten pakte, maar daar stokte de machine ook ineens. Nadat duidelijk werd dat HWP tenminste 7-3 zou maken, maar misschien zelfs 7½ – 2½ zagen we het somber in. Na een rondje rond de borden, zo rond het derde uur, zei Jan-Willem dat hij niet zag waar wij die 7-3 vandaan zouden halen. Sterker nog: het winnen van de wedstrijd was op dat moment nog ver weg.
De wedstrijd begon namelijk niet zo goed voor de thuisploeg. Frans Konings, die een zeer redelijk seizoen heeft gedraaid, had kennelijk zijn dag niet. Hij kwam verloren uit de opening en begon toen maar wat geks te doen. Dat werd niet weerlegd en toen hij zowaar nog een heleboel kansen. Aan beide zijden werd er toen links en rechts niet geprofiteerd en toen de rookwolken waren opgetrokken, stond wit inmiddels erg goed.
Zwart staat heel beroerd en probeert wat te vissen in troebel water. 23… Txc2?! 24. Lxg7 Niets mis met deze ruil. [Er was ook geen bezwaar om de toren gewoon te slaan… 24. Kxc2 Da4+ 25. Db3 Tc8+ 26. Kb1] 24… Da4 25. Th8+? Maar dit is niet in orde. [Winnend voor wit was 25. Lb5! om de onderste rij vrij te maken. Na 25… Dxb5 26. Kxc2 Kxg7 staat wit op winst.] 25… Kf7? Ook een misser van de zwartspeler. [Nu zou 25… Kxg7 26. Dh6+ Kf6 27. Tf8+ tot remise hebben geleid. [Vooral niet 27. Txa8?? want dan wordt wit matgezet. 27… Pc3+ 28. bxc3 Dxa2#]]
26. Td3?! Het foutenfestival gaat vrolijk verder. [Opnieuw zou 26. Lb5! de genadeklap hebben betekend.] 26… Txh8! 27. Lxh8 Tc8! Dat is wel een goede van Konings. Inmiddels staat zwart weer beter. 28. Tb3?! Zeker na deze zet. [28. De2 Dc4 29. Td1 Dxe2 30. Lxe2 Txh8 is een fractie beter voor zwart.] 28… Dc6?! Niet de sterkste. [Met het simpele 28… Txh8 met de dreiging … Th1 zou zwart riante winstkansen hebben gekregen.] 29. a3 Txh8 30. f3 Pd6?! Er was helaas weer een betere… [30… Th1!] 31. Tc3 Pc4
32. Lxc4 Inmiddels krijgt wit weer wat betere perspectieven. 32… Th1+?! Zo verdwaalt de zwarte toren. [De stelling na 32… dxc4 33. De5 Td8 lijkt mij houdbaar voor zwart.] 33. Lf1 Txf1+ 34. Ka2 en hier ging de zwartspeler waarschijnlijk door de vlag. Hij staat moeilijk, maar het is nog geen stelling om op te geven. 1-0
Maar na deze nederlaag begon de puntenmachine te draaien. Een zeer fraaie partij werd afgeleverd door onze Duitse meester, Jan Sprenger. Hij maakte korte metten met topscorer Hugo ten Hertog, die een fantastisch seizoen heeft gespeeld.
Jan Sprenger – Hugo ten Hertog
1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cd4: 4. Pd4: Pf6 5. Pc3 a6 6. g3 e5 7. Pde2 Pbd7 8. Lg2 Le7 9. a4 b6 10. h3 [Wit wil graag na Lb7/Pc5 in staat zijn om e4 te dekken, vandaar geen direkte rochade.]
10. … Lb7 11. g4 Pc5 12. Pg3 g6 [Tot hier toe blijkbaar alles nog theorie. De meest gespeelde zet is hier 13. Lh6 (waarover ik ook nadacht) maar ik zag niet wat ik na 13. …Pe6 14. Dd2 g5!? 15. Pf5 Tg8 met de loper zou doen. Na 15. Lg5: Pg5: 16. Dg5: Pe4: 17. De3 is 17. …Lg5 lastig. – Een andere en zeer principiële optie is 13. g5 Pfd7 14. h4 waarna zwart tussen h6 rn Pe6 kan kiezen.] 13. 0-0 Pe6
14. Pd5 [Er zijn niet veel andere nuttige zetten.] 14. … Pd5:? [Zwart had meerdere betere opties, zoals 0-0, Tc8 of het pionoffer 14. …h5!? 15. Pf6:+ Lf6: 16. gh5: Pf4 met compensatie.] 15. ed5: Pf4 16. Lf4: ef4: 17. Pe2? [17. Dd4! verwierp ik na kort nadenken omdat na 17. …Lf6 18. Df4: Lb2: ook zwart een pion pakt, maar na 19. Tb1 Le5 20. De3/Db4 heeft wit toch een gezonde pluspion (al is hij moeijlik te benutten).] 17. …h5! 18. Pf4: hg4: 19. hg4: Lf6 20. c3
20… Le5?! [Dat is de verkeerde plan, beter is 20. …Th4 waarna wij in de analyse o.a. 21. Pd3!? met het idee f4/g5 of Lf3/Kg2/Th1 bekeken. De stelling lijkt in dynamisch evenwicht te zijn, maar hij speelt mijn inziens lekkerder voor zwart.] 21. Te1 Dh4? [Zwart kon met Kf8 nog herstellen, het tempoverlies is niet zo erg.] 22. Pd3 0-0-0 23. Pe5: de5: 24. c4± [De mooie zwartveldrige loper is eraf en de witte Lg2 heeft veel betere perspectieven dan zijn tegenstuk op b7 dat niet aan de strijd deelneemt. Bovendien is de witte koning goed beschermd.] 24. … f5 25. Ta3! [Het laatste stuk wordt geactiveerd.] 25. …Dh2+ 26. Kf1 Df4
27. Dc1!? [De computer heeft voorkeur voor De2, maar na 27. …Th2 is de stelling toch verre van duideilijk, en het maneuvre in de partij is efficiënt. Wit draaigt in een gewonnen eindspel af te wikkelen, en Dg4: Te5: lijkt hopeloos. Vandaar…] 27. … fg4: 28. Dc2! [Nu is alles onder controle – in het bijzonder het veld f2 – en wit gaat de zwakke pionnen aanvallen.] 28. …Tdf8 29. Te4 Dg5?! [Zoals we in de partij zijn, is Df5 taaier.] 30. Tg3 [30. c5 g3 is veel te rommelig.] 30. … Tf4
31. c5! [Nu staan de witte stukken voldoende actief om tot tegenaanval over te gaan. Als zwart eerst op c5 slaat wint wit vergelijkbaar met de partij, of met het mooie 31. …bc5: 32. Dc5:+ Kb8 33. Tb3 Tc8 34. Tb7:+ Kb7: 35. Tb4+! Tb4: 36. d6+, en we zien hoezo de dame op g5 slecht staat.] 31. … Te4: 32. Le4: bc5: 33. Dc5:+ Kb8 34. Tb3 Tc8 [34. …Df4 verliest na 35. Dc6 Th7 36. d6 Df7 37. Ld5 (met het idee Da6:) Th1+ 38. Ke2. Na 34. … Th7 volgt 35. d6 Dd2 36. Tb7:+ met overgang in een gewonnen dameneindspel.] 35. Tb7:+ [En de opmars van de d-pion beslist de dag.]1-0 (Analyse Sprenger)
Een van de eersten daarna die een puntje bij de plaatsvervangende teamleider kwam inleveren was Anne Haast. Zij was deze wedstrijd begonnen met een nieuwe ‘look’.
De avond van te voren had het afsluitende gala van haar middelbare school plaatsgevonden. Anne had zichzelf flink opgedoft hiervoor en haar nieuwe kapsel had de nacht overleefd. De galajurk met dito hoge hakken, had zij voor de beslissende wedstrijd toch maar vervangen door de traditionele spijkerbroek en gympen. Maar een onschuldig uitziende Anne is achter het bord nog altijd levensgevaarlijk. Vooral het slot van deze partij mag er wezen.
Wit heeft de stukken geschikt opgesteld en komt nu met de stereotiepe actie.
18. f5 ! c5 19. Dg3 Tg8 20. fxe6 fxe6 21. Pf3 Tf8 22. Ta3! Een mooie ‘rooklift’. 22… h6 23. Ph4 Txf2 24. Dxf2 Df7 25. Tf3 Dh5
26. h3! Met dit venijnige zetje dreigt wit de zwarte dame in te sluiten. 26… Ke7 27. g4 De8
28. Tf8!
Hier had de tegenstander ook kunnen opgeven. Maar hij liet liever alles van het bord slaan.
cxd4 29. Txe8+ Kxe8 30. Pg6 Tc6 31. Df8+ Kd7 32. Dxg7+ Kd8 33. Da7 Le2 34. Db8+ Kd7 35. Db7+ 1-0
De chronologie waarop de punten binnenkwamen is mij ontgaan, feit is dat we voor de tijdcontrole uitliepen naar 5-1. Zo bracht Mark Haast een nuttig puntje binnen:
Haast, Mark – Both, Bert
1. e4 c5 2. Pc3 Pc6 3. f4 e6 4. Pf3 a6 5. g3 d5 6. d3 Pf6 7. Lg2 Le7 8. O-O O-O 9. Pe5 Dd6 10. Pxc6 Dxc6 11. g4 dxe4 12. dxe4 Dc7 13. g5 Pe8 14. f5 Ld6 15. Dh5 Le5 16. f6 b5 17. Tf3 Lb7 18. Th3 h6 19. fxg7 Lxg7
20. gxh6 Ld4+ 21. Le3 Kh7 22. Tf1 f5 23. Dh4 Pf6 24. Lxd4 cxd4 25. Tg3 Pg4
26. exf5 dxc3 27. Txg4 Dc5+ 28. Kh1 Lxg2+ 29. Txg2 exf5 30. b4 Dd6 31. Dg5 Tg8 32. Dxf5+ Kh8 1-0
Mark geeft vaak een prachtig ‘beeldverslag’ van zijn partijen. Dat drukken we dan maar integraal af:
Het zag er al snel goed uit voor wit, maar
ik had beter even kunnen wachten met op h6 slaan (Rybka geeft 20.Pe2, haalt …Ld4+
uit de stelling en bereidt Lf4 voor). Daarvoor dacht ik dat zwart 16…gxf6 had moeten
spelen, waarna er een interessante stelling ontstaat. Ik had een mooi matje gezien na
17.gxf6 Kh8 18.Tf3 Tg8 19.Dxh7+, maar helpmat is natuurlijk niet verplicht…
Waarschijnlijk moet zwart 18…Lxf6 spelen (in plaats van 18…Tg8), maar dan is het ook niet duidelijk na
bijvoorbeeld 19.Lf4. In plaats van 18.Tf3 is 18.Lg5 echter een stuk sterker. Dus moet zwart iets anders
verzinnen na 16.f6, maar daar is het al niet makkelijk meer.
Uiteindelijk kwam mijn tegenstander in tijdnood, maar vond hij na de mindere zet 22.Tf1 wel het sterke
22…f5. Hierna is de stelling (volgens Rybka) gelijk. Dan had hij echter wel moeten vervolgen met 23…Tg8.
Na de gespeelde zet kwam ik weer in het voordeel, al was 26.exf5 onnauwkeurig. 26.Pe2 lijkt meteen te winnen.
Onder de druk van de klok speelde mijn tegenstander 29…exf5, waar 29…cxb2 nog niet zo makkelijk was.
In de partij kwam wit echter goed tot gewonnen te staan en ging zwart op zet 32 door zijn tijd heen.
Onze teamleidster, Bianca Muhren, kwam ook tot een aardige overwinning. Na een harde strijd in het middenspel had tegenstander Veltkamp het zoals te doen gebruikelijk te kwaad met het uurwerk. In die fase bleek Bianca tactisch heel handig.
26… Pf4!? 27. Lxf4 Lxe1 28. Lxe5
28… Lxf2+ 29. Kh1 Le3 30. De1 Pxe4 31. Pe7+ Kh8 32. Pg6+ hxg6 33. Dh4+ Kg8 34. Dxe4 Df1+ 0-1
Er werd nog een overwinning toegevoegd aan het totaal. Ook Mart Nabuurs tikte een mooi puntje binnen door de kracht van het loperpaar te bewijzen. Op zet 37 ging de tegenstander door de knieën toen hij een ‘petit combinaison’ toeliet. De lopers waren daarna oppermachtig ten opzichte van de toren.
38. Pb5? Txd3! Zwart profiteert fraai. 39. Txd3 Lc4 40. Td6 Lxb5 41. Tb6 Le8 42. Kg3 a3 43. Kf3 Lb2 44. e4 La4 45. Tb8+ Kg7 46. Tc8
46… Lb3! Een mooie slotzet. 0-1
Nog net voor de tijdcontrole had echter een cruciaal duel plaatsgevonden aan het eerste bord tussen de kemphanen Xander Wemmers en Maurice Peek. Onze superinvaller, omdat Donna Schut bereid was haar plaats in het team af te staan, Maurice was helemaal van het bord geduwd. Met twee pionnen minder en bijna geen tijd meer, leek dit een hopeloze zaak. Waarschijnlijk lette Wemmers niet meer zo goed op toen hij onderstaande stelling kreeg.
Tegen deze troosteloze stelling zat Maurice Peek aan te kijken, met op dit moment nog slechts 35 seconden op de klok. 29… Td8 30. Tab1 Tbd2 31. Ta1 [Er zijn meerdere manieren om te winnen voor wit, maar de volgende variant is de meest directe. 31. a5 Pc4 32. b6 axb6 33. axb6 Pe3 34. b7 Tb8 35. Pa4 met de bedoeling Pc5 en Pa6. Het slaan op g2 is geen probleem voor wit.] 31… Tb2 32. Td1 Tc8 33. Tac1 Tc4
Langzaam maar zeker heeft zwart een zekere activiteit van zijn stukken voor elkaar gekregen. 34. a5 Pa4 35. Pxa4 Txa4 36. Ta1 Txa1 37. Txa1 Txb5 Een toreneindspel met een pion minder, dat is meer dan iedereen had durven hopen, nu nog de tijdcontrole halen… 38. h4 Tb2 39. Kh2 a6 40. Kg3
40… Kg6? Oeps, dat is gelukt maar de laatste zet was geen beste (als de notatie klopt)… [De aangewezen zet is 40… Tb5 waarna het waarschijnlijk remise zal worden.] 41. Ta4? Maar Wemmers is kennelijk ook de Wemmers niet meer die we kennen. [41. Tc1 wint vrijwel op slag. Zwart kan niet voorkomen dat hij een tweede pion verliest en dan moet het gedaan zijn.] 41… Tb5 Zwart herstelt nu zijn fout en een aantal zetten later berustte de witspeler in de puntendeling. 42. Kf4 Kf6 43. g3 Te5 44. h5 Tb5 45. g4 fxg4 46. fxg4 g6 47. h6 g5+ 48. Ke4 Kg6 49. Tc4 Txa5 50. Tc6+ Kh7 51. Tb6 Kh8 52. Tb7 Kg8 53. Ta7 Kh8 54. h7 Tb5 55. Txa6 ½ – ½
Dat was een enorme meevaller die het team vleugels gaf. Als dit soort punten voor de poorten van de hel worden weggesleept, dan is dat meestal een goed teken. Dat was ook al het geval met Stefan Beukema, die zeer krakkemikkig uit de opening was gekomen. Tegenstander Van de Fliert, kon op diverse momenten groot voordeel behalen. Maar Stefan toonde opnieuw, zoals vaker dit seizoen, grote hardheid en een vechtersmentaliteit. Hij worstelde zich onder de druk vandaan, veroverde materiaal en ging geduldig en gepointeerd aan de slag om dit verder uit te bouwen. En zie, ook hier zowaar een vol punt.
26… a5 27. Dxb6 Pc8 28. Dc7 Pxe7 29. Txe7 Dg5 30. f4 Dg6 31. Pc6
31… Lf3 32. Te2 Tde8 33. Pe7+ Txe7 34. Dxe7 Lxe2 35. Dxe2 Te8 36. Dd2 Df5 37. h3 h5 38. Df2 Dd3 39. Kh2 g6 40. a4 Dc4 41. Dg3 Kh7 42. Df3 Te1 43. d6 Dd4 44. d7 h4 45. Pe2
45… Dd1 0-1
Inmiddels begon Jan-Willem wel te zien waar die punten vandaan moesten komen! Maar zelfs 7-3 zou niet genoeg zijn. In Sluiskil meldde onze ‘razende reporter’ dat IM Koen Leenhouts een toreneindspelletje met een pion meer aan het uitmelken was tegen Heemskerk. En dan zou HWP op 7½ – 2½ komen. In Tilburg waren op dat moment nog slechts twee partijen bezig. Die tussen de beide Marken (Mark Clijsen tegen Mark Smits) waarbij onze Mark een stuk achterstond. De andere was die tussen ondergetekende en Jan Breukelman.
Van te voren had Paul Keres aan ons gevraagd of we bereid waren een van onze IM’s tegen Jan te laten spelen omdat hij bij een overwinning nog een IM-norm zou kunnen halen. Normaal zijn we de beroerdste niet, maar na overleg is van te voren besloten om niet op voorhand een partij af te spreken. Een tot de tanden gewapende Jan Breukelman zou wel een lastige tegenstander kunnen worden en met deze belangen op het spel leek het onze teamleider niet in ons belang. Maar Breukelman kreeg toch zijn ‘gedroomde’ tegenstander, alleen moest hij met zwart hard werken voor gelijkspel. Dat deed hij lange tijd uitstekend. Hoewel wit steeds een klein plusje had, wist de zwartspeler het keurig binnen de marge te houden. Maar hij kon weinig tot niets doen, dus de IM-norm was ver weg. Daarbij had hij er nog een tegenstander bij gekregen, tot tweemaal tot de klok. Eerst voor de tijdcontrole en daarna nogmaals en toen was het permanent. Uiteindelijk besliste een sierlijke paardmanoeuvre.
52. Td5 In deze stelling is nog steeds niet veel aan de hand voor zwart, maar Breukelman had inmiddels flinke ruzie met de klok gekregen. Zelf had ik nog zo’n 40 minuten over. 52… Tc2 53. Pd4 Ta2 [Een betere verdediging was 53… Tb2! 54. Pf5 Lf8 55. Pe3 Tb4 56. Pxg4 Txe4 57. Pe3 hoewel wit inmiddels wel de kansen heeft.] 54. Pf5 Na deze zet gaat het hard, maar goede raad was duur.
54… Lc5?! Dit kost te veel. [Het verschil met 54… Lf8 55. Pe3 Ta4 is dat pion b7 nu in komt te staan na 56. Td7+ Txd7 57. Txd7+ Ke6 58. Txb7 met goede winstkansen voor wit.] 55. Pxh6+ Ke6 56. Pxg4 Ta4
En terwijl ik rustig aan het nadenken was over mijn volgende zet (waarschijnlijk 57. Tf5) gaf mijn tegenstander het op. Er viel toen wel een zware last van mijn schouders en ineens werd ik aan alle kanten gefeliciteerd! 1-0
Dat de partij van Mark Clijsen daarna nog verloren ging, mocht de pret niet drukken. Het kampioenschap was binnen en dat werd uitbundig gevierd. De razende reporter vertrok onmiddellijk toen hij hoorde wat er in Tilburg gebeurd was (reis Sluiskil-Tilburg) en kon nog net voor het eten aanschuiven. Het ongelooflijke was gebeurd. Of zoals César Becx het zei: ‘deze wedstrijden stonden in het teken van 7.5”. Toen ik later op de uitslagensite keek, zag ik dat ook Amstelveen met 7½ – 2½ van Eindhoven gewonnen had…
Hierbij alle partijen via de viewer, met de nodige aantekeningen:
De persoonlijke uitslagen:
Stukkenjagers | – | Paul Keres | 7½ – 2½ | |
1 | Maurice Peek | – | Wemmers | ½-½ |
2 | Jan Sprenger | – | Ten Hertog | 1-0 |
3 | Frans Konings | – | Otten | 0-1 |
4 | Mark Haast | – | Both | 1-0 |
5 | Bianca Muhren | – | Veltkamp | 1-0 |
6 | Herman Grooten | – | Breukelman | 1-0 |
7 | Stefan Beukema | – | Van de Fliert | 1-0 |
8 | Anne Haast | – | Mellema | 1-0 |
9 | Mart Nabuurs | – | Wakkee | 1-0 |
10 | Mark Clijsen | – | M. Smits | 0-1 |
Gefeliciteerd Stukkenjagers en tot volgend seizoen!
Van harte!
Het is wel de Harmonie Herman. Met die alliteratie onthoud je het wel.
Beste Pieter, ik had "De Baronie" geschreven omdat ik bij deze vereniging toevallig dezelfde week een training had verzorgd en zij ook in "De Harmonie" aanwezig waren om te spelen tegen ons derde. Het is inmiddels aangepast!
Het onderschrift bij de foto van Mark Haast is vooralsnog opmerkelijk 🙂
Helaas is er bij mijn partij een foutje ingeslopen. In uitgangsstelling staat de dame op f4, niet e3.
@Charles: ben blijkbaar een man met meerdere gezichten
Charles, dat krijg je als je lang bezig bent met zo’n verslag en iets teveel met copy/paste werkt… Het is aangepast.
Van harte gefeliciteerd, Stukkenjagers.
Tot volgend seizoen!