Schaakrubrieken 20 augustus 2011
Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.
Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.
Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.
Intro
Het Parool
In deze rubriek naast de rubriek van 20 augustus ook de rubrieken van 6 en 13 augustus. Omdat Max Pam met vakantie is verzorgt Theo Hommeles de rubrieken.
Gert Ligterink
In deze rubriek ook aandacht voor zijn nieuwe e-column op de site van Tata Chess.
Hans Ree
Zijn rubriek ‘Kramnik als schilder ’ begint met:
‘Anatoli Karpov vond dat de ‘Superfinale’, de mooie naam voor het kampioenschap van Rusland, geen superfinale mocht heten, maar een superklucht. Dat zei hij omdat er dit jaar maar acht deelnemers waren, die dus maar zeven partijen speelden.
Vroeger speelden ze 20 of 24 partijen, maar tegenwoordig vinden ze een toernooi van elf ronden al te lang, bromde Karpov. Ja, vroeger was alles beter, in ieder geval het schaakleven in Rusland. Je kunt er tegen in brengen dat het in die goede Sovjettijd van Karpov ook wel makkelijk was om de mooiste zalen van Moskou een maand voor het schaken te reserveren. Modeshows en autotentoonstellingen waren er toen nog niet.
Het was inderdaad een klein toernooi, die ‘superfinale’ in het Botwinnik Schaakhuis aan de Gogol boulevard in Moskou, maar er werden wel veel bezienswaardige partijen gespeeld.
Hij behandelt de partij Alexander Galkin – Vladimir Kramnik, Superfinale Moskou 2011.
De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Jan Smeets – Daan Brandenburg, NK Internet 2011. Zie hieronder.
’Oplossing:’1…Tf3 2.Lxf3 (of 2.Txf3 exf3 3.De5 Lxe5 en zwart win teen stuk) Txh2+ 3.Kxh2 Dxg3+ 4.Kh1 Dh2 mat
Gert Ligterink
Zijn rubriek ‘Welbewust riskant gespeeld’ begint met:
Nadat hij voor de zesde maal kampioen van Rusland was geworden, kreeg Peter Svidler van een oude vriend de raad zijn toernooien voortaan zorgvuldiger te kiezen. Als hij zich in zijn carrière had beperkt tot het nationale kampioenschap, zou zijn rating in de buurt van de 3000 punten zijn geweest.
Svidler vond dat zijn adviseur overdreef. Maar al te goed kende hij zijn wisselvalligheid of, zoals hij het zelf uitdrukte, het verschil van 150 ratingpunten tussen de goede Svidler en de slechte Svidler. Bovendien had hij achtmaal niet gewonnen in de 14 kampioenschappen waaraan hij sinds 1994 had meegedaan. Natuurlijk was 6 uit 14 lang niet slecht, maar het was geen 6 uit 6.
Hans Böhm
Zijn rubriek]’ Vlissingen en Groningen’ begint met:
We gaan door met de serie aaneengeschakelde Nederlandse zomertoernooien. Vlissingen was sterker bezet dan ooit met elf grootmeesters. Men speelde in de avonduren zodat overdag genoeglijk op de Zeeuwse stranden kon worden gerecreëerd: beetje zonnen, nog meer uitwaaien, mosseltje zoeken, van die zinloze dingen die het denkraam open zetten. Dat geeft het juiste gevoel van een schaakvakantie. Eenmaal in de speelzaal was het vakantiegevoel snel weg want er bleken diverse toppers mee te doen. Zoals Arkadi Naiditsch uit Duitsland (Elo 2705) en Yasser Seirawan (Elo 2650), die weliswaar een Amerikaans paspoort heeft maar al jarenlang in Amsterdam woont. Van eigen bodem kwamen de grootmeesters Jan Smeets en Erwin l’Ami en zij speelden negen ronden lang in de kop van het klassement mee. Pas in die slotronde moesten zij afhaken wat geld en glorie kostte. Uiteindelijk won de Rus Konstantin Landa het toernooi alleen met acht punten, een bijzonder goede prestatie. De slotronde maakte, zoals vaak bij Open toernooien, het verschil.
Voor de volledige column klik hier.
Bab Wilders
Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Salamancaci , met boekbesprekingen en een analyse van de partijen Ponomariov – Kramnik en Karjakin – Van Wely klik hier.
Johan Hut
Zijn rubriek Hoe groot wordt Jorden van Foreest? begint met:
Twee weken geleden begon deze rubriek met een opsomming van buitenlandse topschaaksters die zich in Nederland hadden gevestigd. Het ging alleen om het recente verleden, maar het was wel aardig geweest als ik ook Katy van der Mije had genoemd.
Als Alexandra Nicolau werd ze in 1940 geboren in Boekarest. Ze werd zes keer vrouwenkampioen van Roemenië en scoorde op drie Olympiades maar liefst 80 procent op het eerste en tweede bord. Dat leverde haar land twee keer de zilveren medaille op. Twee keer werd ze zevende op wat je het WK-kandidatentoernooi kon noemen. In Nederland won ze twee keer het Danlontoernooi voor vrouwen (Amsterdam/Emmen) en vijf keer de vrouwengroep van het Hoogovenstoernooi. Toen ze in 1974 besloot het arme Roemenië te verlaten, was Nederland een logische keus. Ze had wel veel meer toernooien gewonnen, maar dat was in andere Oostbloklanden. Ze trouwde met een Nederlandse man en nam haar tweede voornaam Ekaterina aan, afgekort tot Katy (in het begin Cathy). Als Katy van der Mije werd ze nog vijf keer kampioen van Nederland. Het niveau van de jaren zestig haalde ze niet meer, maar als we die Roemeense periode meetellen kunnen we zeggen dat Katy van der Mije met Fenny Heemskerk en Zhaoqin Peng tot de drie Nederlandse vrouwen behoorde die de wereldtop aankonden. In 1973 stond ze op de vijfde plaats van de wereldranglijst. Katy van der Mije woont in Haarlem en schaakt nog steeds, bij Het Spaarne.
Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Mellema-Van Foreest
en het naspelen hiervan klik hier.
Henk Prins
In het Zwitserse Biel werd vorige maand een interessant grootmeester toernooi gehouden. Zes Europese topgrootmeesters ontmoetten elkaar in een dubbele ronde. Bijzonder was de puntentelling: drie punten voor een winstpartij en één punt voor een remise. De bedoeling van de organisatie was om echt vechtschaak op de borden te krijgen. De Noor Carlsen won het toernooi en liet daarmee zien dat hij nog steeds de nummer één van de wereld is. Tweede werd de Rus Morozevich. Deze sterke Russische schaker is even weg geweest van het strijdtoneel, maar is sterk teruggekomen. De afgelopen week werd hij tweede van Rusland. Het Franse talent Vachier-La Graeve en de Spaanse bekende grootmeester Shirov deelden de derde plaats. De jonge Italiaanse grootmeester Caruana viel, met een vijfde plaats, wat tegen. Beste Zwitserse grootmeester, Pelletier, werd laatste. Van de kampioen een mooie partij.
Carlsen – Shirov
1.Pf3 d5 2.d4 Pf6 3.c4 c6 4.Pc3 e6 5.e3 Pbd7 6.Ld3 dxc4 7.Lxc4 b5 8.Ld3 Lb7 9.0-0 a6 10.e4 c5 11.d5 c4 12. Lc2 Dc7 13.Pd4 (Een mooie zet van dit paard dat een tocht maakt naar een veld die men niet verwacht.) 13…e5 (De e-lijn gesloten houden en tegelijk het paard aanvallen is een keuze voor veiligheid.) 14.Pf5 g6 15.Ph6
h6 is dat eindveld van het paard. Het is niet eerder gespeeld.) 15… Ph5 16.g3 (Carlsen wilde geen 16. …Pf4.) 16…Lc5 17. Df3 Tf8 18.Ld2 Ld4 19.b4 cxb3? (Dit is te optimistisch. Shirovs koning staat nog in het midden en een open c-lijn voor zijn tegenstander is dan spelen met vuur.) 20. Lxd3 Dd6 21. Tac1 Pg7 (Zwart probeert nog wat met zijn paard, de bedoeling is oprukken van de f-pion om iets tegen de witte koning te ondernemen.) 22.a4 f5 23.axb5 f4 24.Pe2 Lb6 25.bxa6 Lxa6 26.Lc4 g5? (Nu gaat het snel uit.) 27.Lxa6 Txa6 28.Tc8+ (Leuker dan 28. Tc6.) 28…Ld8 29.Pf5 Pxf5 30.exf5 Pf6 31.Dd3 Ta7 32. Db5+ Dd7 33. Txd8+ en 1-0.
Theo Hommeles
20 augustus 2011
Kramnik ontwikkelt nieuw wapen
‘Boris Svidler is in Moskou voor de zesde maal in zijn carrière kampioen van Rusland geworden. Al een ronde voor het einde van het 64ste Russische kampioenschap was de race gelopen. Een nederlaag in de laatste ronde tegen Morozevich, die daarmee tweede werd, kon daaraan niets meer veranderen. De uitstekende score van Svidler ten spijt was er geen sprake van overmacht. Svidler speelde een bekeken toernooi ,dat wel. Hij vermeed scherpe openingen en tactische situaties tegen het jonge grut (Karjakin en Nepomniachtchi) en in de eerste ronde profiterde hij toen Kramnik te ver ging in zijn winstpoging. Eenmaal was Svidler in gevaar. Het moment werd door beide spelers niet opgemerkt.’
Hij behandelt de partijen Timofeev – Svidler (Spaans) en Galkin – Kramnic (Pirc).
Hij beëindigt zijn rubriek met :
‘Het is de tweede maal in zijn loopbaan dat Kramnik zijn speelstijl bewust verandert. In de WK-match met Kasparov in het jaar 2000, had hij zijn openingsrepertoire zo aangepast dat in veel partijen de dames vroegtijdig werden geruild. Hij zocht steeds de vereenvoudiging. De stellingen die resteerden boorden een zwak punt bij Kasparov aan.
Nu doet hij het omgekeerde, hij gaat bewust op zoek naar complicaties. Zijn secondant Jevgeny Barejev wordt eindelijk gehoord. Na veelvuldig met Kramnik te hebben gewerkt was hem wel duidelijk dat Kramnik gewoon geen idee heeft hoe sterk hij eigenlijk is.´
Theo Hommeles
13 augustus 2011
Vlissingen duurde net iets te lang
‘In Vlissingen werd afgelopen weken de vijftiende aflevering van het Hogescool Zeeland toernooi gespeld. Zoals de laatste jaren gebruikelijk kende het toernooi een prachtige besetting. De Rus Konstantin Landa won het toernooi met acht punten uit negen partijen. Onze landgenoten Erwin L’’Ami en Jan Smeets gaven hun kansen pas in de laatste ronde uit handen. Smeets ging tot dan toe zelfs aan de leiding.
De Amerikaanse grootmeester Yasser Seirawan, met Nederland verbonden door zijn huwelijk met oud-schaakster Yvette Nagel, raakte aanvankelijk door een remise hier en daar achterop. Hij deed echter wat onze jongens niet lukte, hij won in de laatste ronde en bereikte zo nog een gedeelde tweede plaats. Zijn tegenstander is de geestelijke vader van de beroemde, naar hem genoemde, variant in het Siciliaans.
Hij behandelt de partijen Seirawan – Sveshnikov en Kramnik –Timofeev. Van deze laatste partij hieronder het slot:
Op deze stellimg had de zwartspeler vertrouwd. In een paar zetten is het echter voorbij. 32.Dc2-f5! Td8-f8 33.Tb7xf7! Tf8xf7 34.Df5xe6 Het paard op c6 hangt en er dreigt Pg5. Er is absoluut niets meer. 34…Pd8 wordt sterk beantwoord met 35.Dd5! Da5 36.Pxe5 en 34…Dd1 35.Pg5 Dd7 36.Lc4 geeft nog aanleiding tot een fraaie variant: 36…Pd8 37.c6! Pxe6 38.Pxe6 en de toren moet zich geven voor de c-pion. 34…e5 35.De6xe4 Zwart gaf het op.
Theo Hommeles
6 augustus 2011
Feest voor Kramnik en Van Kampen
‘Vladimir Kramnik heeft het supertoernooi in Dortmund voor de tiende maal op zijn naam geschreven. Hij begon flitsend met 4,5 uit 5 en eindigde met 1,5 punt voorsprong op zijn naaste concurrent. In de laatste ronde had Kramnik kunnen terugkeren in de groep van 2800 elo-spelers. Hij moest daarvoor alleen nog Hikaru Nakamura verslaan, die bezig was aan een zeer slecht toernooi.
(…) Toch moedig van Kramnik. Anish Giri eindigde verdienstelijk op vijftig procent. De B-groep in Dortmund was voor onze zestienjarige landgenoot Robin van Kampen. Voor Van Kampen betekent het resultaat in Dortmund dat hij de grootmeestertitel krijgt.´
Rini Kuijf
Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5560 voor beginners en B5560 voor gevorderden.
Gert Ligterink, 19 augustus 2011
Zijn e-column ‘ Zesmaal kampioen ’ begint met :
Afgelopen zondag werd Peter Svidler voor de zesde keer Russisch kampioen. Zesmaal kampioen van Rusland, het is gemakkelijk opgeschreven, maar het is natuurlijk een buitengewone prestatie, die in de geschiedenis van ’s werelds sterkste schaakland door niemand is geëvenaard. De enige die in de buurt komt is de grote aanvalskunstenaar Rashid Nezhmetdinov, die in de periode 1950-1958 vijfmaal kampioen werd van wat toen de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek werd genoemd.
Het maakte Svidler niet uit welke formule voor het kampioenschap was bedacht. Hij won in open, gesloten en knock-out toernooien, die zonder uitzondering uitstekend waren bezet. Zijn eerste drie titels, in 1994, 1995 en 1997, dankte hij steeds aan overwinningen in de laatste ronde. In een interview met het tijdschrift Kingpin zei hij eens die drie partijen tot de gedenkwaardigste van zijn carrière te rekenen.
Bij zijn laatste succes in een bijzonder sterk veld met onder anderen Kramnik, Karjakin en Morozevich deed Svidler het anders. Na de voorlaatste ronde stond hij met een vorstelijke score van 5 uit 6 anderhalf punt voor op de concurrentie. Dat was maar goed ook, want op de slotdag liet hij zich in 31 zetten inblikken door de verloren zoon Alexander Morozevich, die met een tweede plaats opnieuw een voortreffelijk resultaat behaalde.