Schaakrubrieken 3 september 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke en regionale bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


INTRO

Schaakrubriek van Hans Ree

Het was even zoeken naar zijn schaakrubriek deze week. Eerst dacht ik dat Hans Ree met vakantie was. Maar op de servicepagina deelde Hans de ruimte met de weerberichten. Is weer eens iets anders.

Gert Ligterink

In deze aflevering ook aandacht voor zijn nieuwe e-column op de Tata Chess site.

Ook zijn schaakrubriek van 27 augustus is gepubliceerd.

Schoolschaak

In de schaakrubrieken wordt nauwelijks aandacht besteed aan de breedtesport laat staan het schoolschaak. Mogelijk niet interessant voor de lezers, maar wel belangrijk voor de schaakport.

In de komende maanden zullen we aan schoolschaak veel aandacht besteden omdat dit cruciaal wordt voor de toekomst van onze (georganiseerde) schaaksport. In Naar een Deltaplan voor het schoolschaak luiden we de noodklok.

Tevens besteden we aandacht aan de pogingen van Gary Kasparov om het schoolschaak in Europa een stevige impuls te geven middels zijn Kasparov Chess Foundation Europe.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een veeleisende geliefde ’ begint met:

‘Als er een belangrijk toernooi is in de Siberische oliestad Chanty-Mansiysk kijk ik altijd hoe het weer daar is. In de winter kan de temperatuur dalen tot min veertig en in de omgeving is min zestig gemeten.

Klopt het verhaal dat roekeloze wildplassers in zulke omstandigheden met een ijspegel van bevroren urine aan de grond staan vastgenageld? Ik geloof niet dat de schaakgrootmeesters het experiment ooit hebben aangedurfd. Hun avonturen spelen zich binnenshuis af. Voor vandaag werd overigens voor Chanty-Mansiysk een temperatuur van twaalf graden voorspeld, met af en toe een bui. Gewoon Nederlands weer dus.’

(…)’ De speelzaal is een door de Nederlandse architect Erick van Egeraat ontworpen spectaculair paleis, de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking wordt geroemd en het prijzengeld van dit World Cup toernooi is meer dan een miljoen euro.’

(…)’ Afgezien van de geest van Van Egeraat waren er geen Nederlanders bij. Wij hadden gehoopt dat Anish Giri – volgens de laatste ratinglijst de sterkste jonge schaker van de wereld- een van de wild cards zou krijgen, maar dat gebeurde niet. Misschien omdat de Nederlandse schaakbond niet veel op heeft met FIDE-president Iljoemzjinov, maar dat weet je nooit zeker.’

Hij behandelt de partij Aleksander Fier – Alexander Morozevitsj, World Cup Chanty Mansiysk.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Jack Peters – Teddy Coleman, Los Angeles 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

’Oplossing:’ 1.Pf5+ en zwart gaf op wegens 1…exf5 2.Tfe1+ Pe5 3.Txe5+ dxe5 4.Txd7+ en zwart verliest de dame

Gert Ligterink

Zijn rubriekHet perfecte lijstje van Matthew Sadler begint met:

Toen Matthew Sadler vorig jaar na een celibaat van elf jaar eerst een rapidtoernooi in Wageningen en daarna een weekendtoernooi in Haarlem won, bleef dat niet onopgemerkt. In krantenrubrieken en tijdschriften werd ruim aandacht besteed aan de terugkeer van een topgrootmeester die elf jaar tevoren het schaken had ingeruild voor een deugdzaam werkend leven.

Sadler’s (schaak)carrière is kort maar krachtig geweest. Hij won vele toernooien, hij werd Brits kampioen in 1995 en 1997 en hij leidde met een formidabele score Engeland naar de Europese titel in 1997. Sadler leek voorbestemd Short en Adams te overtreffen tot het in 1999 plotseling voorbij was. Hij vestigde zich als IT specialist in Amersfoort en schaakte sindsdien alleen nog voor de plaatselijke club en in de Nederlandse bedrijfscompetitie.

Na de onverwachte toernooisuccessen in Wageningen en Haarlem werd vooral in Engeland gespeculeerd over een mogelijke terugkeer aan het front van de topspeler van weleer. Sadler hielp de optimisten snel uit de droom. In New in Chess schreef hij een prachtig artikel, waarin hij duidelijk maakte dat we zijn uitstapje naar een vorig leven niet al te serieus moesten nemen.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Sadler – Smeets en het naspelen hiervanklik hier

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Haarlem (2)’ begint met:

‘Het traditionele BDO-toernooi in Haarlem, dat in drie categorieën wordt verspeeld, is succesvol verlopen. Een algehele goede vechtersmentaliteit, geen wanklanken of protesten, een klein beetje drama, de juiste winnaars en enkele titelnormen.

Eerst het drama. Plaatselijke coryfee was Jaap de Jager. Hij begon ongekend goed met drie uit drie en was toen nog maar één punt verwijderd van een Meesternorm. Dat lukte jammerlijk niet. Partij na partij raakte De Jager dieper in de put. Hij maakte nog slechts een halfje uit de resterende zes partijen en kwam dus net tekort. “Ik had ineens geen energie meer”, was zijn verklaring. Voer voor psychologen of de huisarts?

De Hoofdgroep werd uiteindelijk gewonnen door een duo: de Rus Maxim Turov en Robin van Kampen, beiden bleven ongeslagen. Turov was constant in de kop te vinden maar Van Kampen deed het anders. Hij begon met vijf remises en toen pas was de motor warm, hij won de laatste vier partijen overtuigend.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van A. Bender , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Lkhamsuis Uuganbar –Ayelén Martinez klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek Weer toernooizege voor Robin van Kampen begint met:

Eind juli won Robin van Kampen een toernooi in Dortmund en was daardoor de jongste Nederlander die ooit grootmeester werd. Op deze plaats besteedde ik daar geen aandacht aan. Van Kampen werd niet boos, haalde zijn schouders op en won vorige week het BDO-toernooi in Haarlem.

Jonge Nederlanders scoren aan de lopende band meesternormen en ook grootmeesternormen zijn niet zeldzaam meer. Ze zijn ook niet altijd even opwindend, bijvoorbeeld als iemand het doet met een vierde plaats in een open toernooi. Het leuke van Van Kampen is, dat hij ze vaak gepaard laat gaan met toernooiwinsten. Bovendien zijn het bij hem altijd records. Met veertien jaar was hij de jongste Nederlandse meester, nu is hij met zestien de jongste Nederlander die ooit grootmeester werd.

In 2009 scoorde Van Kampen zijn eerste meesternorm in de Batavia-tienkamp in Amsterdam. Hij won het toernooi, samen met de Israëliër Ilan Manor. Een paar weken later scoorde hij in Frankrijk zijn tweede norm, vervolgens werd hij na Jan Timman de tweede schaker die al op zijn veertiende jeugdkampioen van Nederland werd. In juli scoorde hij zijn derde meesternorm in de Atlantis-tienkamp in Groningen en weer ging dat gepaard met een toernooizege, nu met anderhalf punt voorsprong op de nummer twee. Een paar maanden later behaalde hij op het Europees kampioenschap tot zestien jaar de zilveren medaille.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Van Kampen-D’ Costa en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Peter Svidler is kampioen geworden van Rusland. Hij bereikte dit resultaat voor de zesde keer in de afgelopen veertien jaar. Een niet-geringe prestatie. Dit jaar werd het Russisch kampioenschap een superfinale genoemd; acht topgrootmeester namen deel aan deze wedstrijd. Ze speelden dus maar zeven partijen. Vroeger was dat wel anders. Toen deden ruim twintig spelers mee. Het toernooi van dit jaar was een succes wegens de prachtige partijen die werden gespeeld. De vechtlust bij de spelers was vooral te zien bij oud-wereldkampioen Kramnik. Hij wisselde verlies- en winstpartijen aan het begin van het toernooi af: de witspeler won iedere keer. De risico’s die hij nam, hadden misschien te maken met overmoed. Kramnik kwam net terug van een gewonnen toernooi in het Duitse Dortmunt en dacht ook te gaan vlammen in Moskou. In onderstaande partij ging Kramnik onderuit tegen de Russische kampioen, Peter Svidler. Tweede in het toernooi werd Morozevich, die in de laatste ronde Svidler versloeg. Op een gedeelde derde plaats eindigden Karjakin, Grishuk en Kramnik.

Svidler – Kramnik

1. Pf3 d5 2. g3 Pf6 3. Lg2 c6 4. d3 Lg4 5. Pbd2 Pbd7 6. h3 Lh5 7. g4 Lg6 8. Ph4 e6 9. e3 Ld6 10. De2 Dc7 11. 0-0 0-0-0 12. Tb1 (Bedoeling is b4 te spelen om duidelijk invloed uit te oefenen op de damevleugel.) 12. … Da5 (Kramnik heeft een plan als reactie op de wat vreemde opstelling van Svidler op de koningsvleugel met pionnen op g4 en h3, voor een directe mataanval op veld h2 via Lb8 en Dc7.) 13. a3 Lb8 14. f4 e5? (Een gewaagd stukoffer van Kramnik. Omdat gelijk 14. …Dc7 nu te laat is wegens 15. e4 gooit Kramnik het dus op risicospel.) 15. f5 e4 16. dxe4 (Svidler had goed berekend dat direct stukwinst nemen niet goed is: 16. fxg6? hxg6 17. De1 Dc7 18. Tf4 g5. De aanval van zwart wordt dan wel erg sterk. Omdat de loper toch gevangen is heeft wit geen haast om die te nemen.) 16 … Dc7 (Te overwegen is hier 16. …dxe4, met wat meer kansen voor zwart.) 17. Tf4 Tde8 18. fxg6 hxg6 19. Phf3 Db6 (Zwart heeft een stuk verloren maar is nog niet helemaal kansloos. Hij heeft nog wel het initiatief. Svidler zal gevoeld hebben dat als hij rustig blijft deze partij wel te winnen is.) 20. e5 Pxe5 21. Pxe5 Lxe5 22. Tf3 Ph7 23. c4? (Veel beter is 23. h4 ter voorkoming van 23….Pg5.) 23. …Pg5 24. cxd5 cxd5 25. Pf1 Kb8 26. b4 d4 27. Ld2 Te7 28. Tc1 dxe3? (28. …d3 is veel sterker, mogelijk vervolg: 29. Dxd3 Pxf3+ 30. Lxf3 Txh3 31, Kg2 Th8 32. Le1 Td8.) 29. Lxe3 Ld4?

Kramniks storm is overgewaaid. Jammer is dat 29 … Pxf3+ 30. Dxf3 Ld4 faalt op 31. Df4+) 30. Tg3! (Zelfs een kwalitetsverlies is wit bespaard.) 30. …Lxe3+ 31. Pxe3 The8 32. Tc3 a6 33. Df2 f6 34. Pc2 Dxf2+ 35. Kxf2 Te2+ 36. Kf1 Td2 37. Tgd3 Tee2 38. Txd2 Txd2 39. Pe3 Pe6 40. Pc4 Td1+ 41. Kf2 Pf4 42. Lf3 Ta1 43. h4 g5 44. h5 en 1-0.

Max Pam

Zijn rubriek ‘Geen Nederlander bij World Cup 2011’ begint met:

‘In het Syberische Khanty-Mansiysk, gelegen in de provincie Ugra, zijn 128 spelers – van wie het merendeel grootmeester – begonnen aan het World Cup toernooi. Khanty-Mansiysk mag in een uithoek van de wereld liggen, FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov, sprak in zijn openingsspeech van ‘het Mekka van de schaakwereld’.En niet eens helemaal ten onrechte, want in Khanty-Mansiysk zijn in het verleden al verschillende grote schaakevenementen gehouden zoals de Olympiade in 2010. De ambitieuze burgemeester van deze Siberische stad wil Moskou en St. Petersburg naar de kroon steken, waar het om schaken gaat.’

(…)’ Ook Neerlands hoop, de zeventienjarige Anish Giri, schittert door afwezigheid. Zijn rating zou net te laat de juiste hoogte hebben bereikt om een wildcard te krijgen. Maar op verschillende sites wordt gesuggereerd dat de Nederlander vanwege politieke redenen geen uitnodiging heeft gekregen. Bij de herverkiezing van Iljoemzjinov heeft de Nederlandse schaakbond namelijk de kandidatuur van rivaal Karpov gesteund, en daarvoor zou Giri nu gestraft zijn. Evenmin zou het niet hebben geholpen dat Nederland steeds heeft geijverd voor de val van Khadaffi, zoals bekend een grote vriend van de FIDE-voorzitter.’

Hij behandelt de partijen Leko – Shankland, Fier – Wang Yue en Hou Yifan – Movsesian.

    

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5572 voor beginners en B5572 voor gevorderden.

A5572 Wit aan zet , welke zet is noodzakelijk??
B5572 Wit aan zet wint materiaal, hoe?

Gert Ligterink, 7 september 2011

Zijn e-column ‘ Herdenking ’ begint met :

Je moet het de Russen nageven dat ze hun helden in ere houden. In Nederland is het niet gelukt een vaste plaats op de kalender voor een Euwe herdenkingstoernooi te vinden. In Rusland en andere landen van de voormalige Sovjet-Unie hebben grootheden als Keres, Tal, Petrosian, Geller en vele anderen als vanzelfsprekend hun jaarlijkse memorial gekregen.

De laatste weken pakken de Russen uit met een groots eerbetoon aan Michail Botwinnik. Omdat het honderd jaar geleden is dat de eerste Sovjetwereldkampioen werd geboren, zijn in verschillende steden memorials gehouden: een open toernooi in Sint Petersburg, een rapidtienkamp met vroegere tegenstanders van Botwinnik in Suzdal en een rapidvierkamp met Anand, Carlsen, Aronian en Kramnik in Moskou.

Het is discutabel of rapidschaak de juiste discipline is om een man te eren die weinig op had met het in zijn ogen frivole snelle spel. Een zestienkamp met een bedenktijd van tweeënhalf uur voor de eerste veertig zetten en afbreken na vijf uur spelen zou eigenlijk ideaal zijn, al begrijp ik best dat die terugkeer naar het verleden niet serieus is overwogen.

Het heeft mij altijd gespeten dat ik pas schaken heb geleerd toen Botwinnik geen wereldkampioen meer was. Natuurlijk heb ik aan de hand van de partijnotaties en de verslagen geprobeerd te voelen welke spanningen rond zijn WK-matches hingen, maar dat blijft behelpen. Helaas raakte ik net te laat besmet met het virus om in 1963 Botwinniks laatste titeltweekamp op de voet te volgen.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.