Terugblik op het EK van Jan Smeets
Bij het geweld van alle KNSB-verslagen in het laatste weekend is de kwalificatie in het Europees Kampioenschap in Plovdiv van Jan Smeets voor het komende wereldkampioenschap een beetje ondergesneeuwd. Vandaar dat we dit memorabele feit, hetgeen in het slotverslag al was gemeld, nog even naar voren halen.
Zoals eerder gezegd had Smeets geen goed schaakjaar achter de rug. Hij had al een paar mindere resultaten te slikken gekregen, zoals bijvoorbeeld in het Noteboomtoernooi in zijn woonplaats Leiden. En ook begon zijn toernooi in Plovdiv bepaald niet voorspoedig. Als je begint met remises tegen respectievelijk Tate (2350), Izzat (2319) en zelfs een nederlaag tegen Schroll (2388), kun je zeggen dat je niet goed in het toernooi zit. Ten koste van Dobre (2334) kwam de ommekeer. Hij won vier partijen op rij waarbij Smeets na bovengenoemde zege achtereenvolgens Kovalev (2477), Stefansson (2531) en Khmelniker (2523) aan zijn zegekar reeg. Een remise tegen Sargissian (2674) werd afgewisseld met een overwinning op Smirin (2657) en een nieuwe remise tegen Vachier-Lagrave (2682). Smeets wist toen dat hij met een overwinning in de laatste ronde zeker zou zijn van plaatsing. Dat lukte tegen Korobov (2679).
Als ik goed geïnformeerd ben, gaat Smeets nu meedoen aan de World Cup in 2013 in een poging daarin verder te komen de volgende WK-cyclus. Die World Cup wordt gehouden in Tromso (Noorwegen) van 10 augustus t/m 5 september. We gaan hem in elk geval volgen!
Alle partijen van Jan Smeets via de viewer:
De resultaten van Smeets in dit toernooi zijn opmerkelijk. Slechts twee remises in de eerste drie ronden tegen "zwakke broeders". Dan in de vierde ronde winst, maar, voor zover ik kan beoordelen, slechts met behulp van zijn wederom veel zwakkere tegenstander. In de tweede helft van het toernooi, de laatste zeven ronden, speelt Smeets tegen sterke grootmeesters superieur en behaalt met een score van 6 uit 7.
Wat is hiervoor de verklaring? Moest Smeets eerst warmdraaien? Of heeft hij altijd moeite om zwakkere tegenstanders te verslaan?
Ik vermoed dat zijn openingsrepertoire uitstekend geschikt is om stand te houden tegen topgrootmeesters. En om zelfs te winnen als zo’n topper te ver wil gaan. Tegelijkertijd lijkt zijn repertoire niet geschikt om zwakkere meesters kort en snel af te maken.