Nieuwe bezems…
Een nieuw seizoen, nieuwe kansen, nieuwe spelers en… een nieuw openingsrepertoire. Over dat laatste straks meer, eerst maar eens een blik geworpen op de bezetting van diverse teams in de meesterklasse. Dat kon prima in Denksportcentrum En Passant afgelopen zaterdag, want behalve de wedstrijden van En Passant 1 en 2 werd er ook de wedstrijd Voerendaal – Groninger Combinatie afgewerkt. En ook de lokale dammers speelden thuis met hun eerste en tweede team. Een volle bak denksporters derhalve!
En Passant 1 sloeg aan het eind van het vorig seizoen een raar figuur. Het was niet van weelde dat zowat het hele tweede mee mocht doen, en zoiets doen we liever niet meer. Vijf of zes grootmeesters in één wedstrijd? Die luxe kunnen we ons denk ik niet meer veroorloven, maar gelukkig zijn er adequate vervangers. Anna-Maja Kazarian stroomde in de loop van het vorige seizoen al in en is er nu vanaf het begin bij en ook heten wij Rick Lahaye van harte welkom. Overgekomen van het gedegradeerde Charlois Europoort en ambitieus, want het doel is niets minder dan een IM-norm dit seizoen. Alleen dat debuteren bij En Passant… ik heb ooit al eens een rijtje opgenoemd van spelers bij wie dat niet helemaal naar wens ging.
En tegenstander Pathena Rotterdam dan? Al een paar jaar een mix van jong talent en routine en het jong talent pikt steeds meer stoeltjes in. Bij de Rotterdammers debuteerden Joost van Ruitenburg (ok, iets te oud om jong talent genoemd te worden) en Liam Vrolijk en die laatst genoemde scoorde het eerste punt van het nieuwe seizoen…
Liam Vrolijk – Zhaoqin Peng
Bord 5
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pf3 c5
De Tarrasch! Een favoriet wapen van de jonge Kasparov, tot diens eerste WK-match met Karpov. Die maakte er een paar keer gehakt van, waarna het nagenoeg geheel verdween uit het arsenaal van The Boss…
4.cxd5 exd5 5.g3 Pc6 6.Lg2 Pf6 7.0–0 Le7 8.Pc3 0–0 9.Lg5 cxd4 10.Pxd4 h6
11.Lf4 Karpov speelde in de zevende en negende partij van die eindeloze match in 1984 en 1985 11.Le3 en won beide keren, waarmee hij al na negen partijen op een 4–0 voorsprong kwam. Het treurige vervolg van die match zal ik u besparen…
11…Db6 12.Pb3 Lg4 13.Le3 Da6 14.Pc5 Lxc5 15.Lxc5 Tfe8 16.Te1 Tad8 17.Ld4
17…Pxd4 Nog niet fout, maar wel het begin van een verkeerd plan. Peng vergeet de omdraairegel en trapt in een door Liam gespannen valstrik. Beter was 17…Pe4 waarna zwart prima staat, zoals Peng na afloop al aangaf.
18.Dxd4 Lxe2??
19.Txe2! Quelle horreur! Peng had alleen maar gekeken naar 19.Pxe2 Txe2 20.Lf1 Txe1 . Dan zou ze inderdaad een pion hebben gewonnen. Maar wit kan zijn zetten ook in omgekeerde volgorde doen!
19…Txe2 20.Lf1 Tde8 21.Pxe2 Stuk kwijt. En aangezien het na 21…Txe2 22.Dd1 allemaal nog erger is gaf Peng het hier maar op.
1–0
Benjamin Bok, die voorafgaand aan de wedstrijd door twee Vedders nog iets ingepeperd kreeg aangaande zijn uitschakeling in de Worldcup dankzij het Vedderoffer, speelde een knotsgek potje tegen Lubomir Ftacnik. Achteraf vroegen sommigen zich af of een schoonheidsprijs ook voor een remise kan worden toegekend. Oordeelt u zelf!
Lubomir Ftacnik – Benjamin Bok
Bord 1
1.Pf3 g6 2.d4 Pf6 3.c4 Lg7 4.Pc3 d5 5.Lf4 0–0 6.e3 c5 7.dxc5 Pe4 8.Tc1 Pd7 9.cxd5 Da5
10.Pd4 Zwart smijt wat met pionnen, maar is wel beter ontwikkeld. Bekende kost voor Benjamin die zich dit thema ook herinnerde uit een match tussen Karpov en Kasparov. 10.Dc2 kwam onder andere voor in Prohaszka – Bok, Stroebeck 2013.
10…Pxc3 11.bxc3 Dxa2 12.c6 Pc5
13.c4 Dit was nieuw voor Benjamin, die erop rekende dat wit zijn ontwikkeling zou voltooien met 13.Le2 Dxd5 14.Lf3 . Het gespeelde c4 is overigens niet nieuw. Ik tref er twee potjes mee aan in mijn database. Spelers bij wier namen geen belletje gaat rinkelen overigens…
13…e5 Na afloop baalde Benjamin ervan dat hij niet eerst even 13…Da5+ had ingelast. Wit moet namelijk dan het nogal ongelukkige 14.Ke2 spelen. Na 14.Dd2 Dxd2+ 15.Kxd2 e5 16.dxe6 fxe6 zit er teveel ellende in de stelling voor wit. Er dreigt een vork met e5, maar als het paard van d4 wijkt zit er ook nog eens Pb3+ in. Meneer Lorparizangeneh zag het wel, in 2015!
14.dxe6 Pxe6 Er was nog een herkansing voor 14…Da5+!
15.Pxe6 Lxe6
16.cxb7 16.c7 was hier sterker geweest. Benjamin erkende dat hij dan wel een probleem had gehad.
16…Tad8 Benjamin stuurde bewust op deze stelling aan en dacht dat dit heel goed was. Vandaar waarschijnlijk dat hij eerder niet naar Da5+ keek. Hij had echter Lubomirs volgende zet gemist, die als pointe heeft dat er niet voor niks een extra dame naast die liveborden staat.
17.Ld3 Lf5 18.b8D Txd3
Bijzonder. Wit heeft twee dames, zwart maar één. Maar zo meteen heeft zwart er nog steeds één en wit nul! Beide dames staan nu in en wit vindt de beste uitweg.
19.Dd6! Da5+ 20.Ke2 Td8
Dat vind ik een bijzonder plaatje, die bezetting van de d-lijn! Het enige jammere is dat vriendje Stokvis hier al tettert dat de stelling op 0.00 gewaardeerd wordt. Remise dus. De heren grootmeesters ontdekten dat zelf achter het bord ook…
21.D6xd3 Lxd3+ 22.Dxd3 Txd3 23.Kxd3 Df5+ 24.Ke2 Dg4+ 25.Kd3
25…Df5+ Je kunt natuurlijk overwegen om niet voor de zetherhaling te gaan en 25…Dxg2 te spelen. Maar als dan die torens gaan samenwerken en die c-pion vorderingen maakt… Je moet er niet aan denken, temeer daar er al wat EP-ers op andere borden flink voordeel hadden bereikt.
26.Kd2 Dd7+ 27.Ke2 Dg4+ 28.Kd3
½–½
Nieuwe bezems vegen schoon, zo leerde ik al op de basisschool. En een nieuw openingsrepertoire dan? Ik vond dat ik daar wel aan toe was. Betekent dit het einde van mijn bronzen huwelijk met het Open Spaans dan? Nee, dat niet, maar er zijn zoveel spelers die dat niet toelaten en dan kom je steeds in nogal saaie (volgens mij dan he) stellingen terecht, die zich er niet altijd voor lenen om met zwart op winst te spelen.
Nu heb ik de laatste jaren de mazzel dat New In Chess mij af en toe wat boeken toezendt in de hoop dat ik ergens op het internet een bespreking daarvan drop. Dat deed ik een aantal jaren met veel plezier voor de website www.schakers.info maar daar kwam de laatste tijd niet zoveel meer van terecht. Reden voor mij om aan te geven dat ik daarmee stop, met als gevolg dat u van mijn hand geen boekbespreking meer hebt gelezen in 2017. Ik gaf dat ook aan de mensen van New In Chess door, maar ik krijg toch nog regelmatig een doos boeken. Onlangs eentje met een boek van zowat 900 pagina’s! Wellicht dat ik daar ooit wat over schrijf als er in een KNSB-wedstrijd een teamgenoot de Breyervariant op het bord krijgt.
In mijn voorraad niet besproken en nauwelijks aangeraakte boeken viel mij voor de vakantie ineens “The Fianchetto Solution” op. Een boek, geschreven door Emmanuel Neiman en Samy Shoker, dat vooral gaat over de zet 1…g6, maar dat ook een repertoire voorschotelt met 1.Pf3 en 2.g3. Ik besloot het boek in mijn koffer te stoppen en mee te nemen op vakantie naar Ibiza. Sommigen verklaren je dan voor gek, maar ik vind het prima om onder de Spaanse zon (men zegt dat dat dezelfde zon is als die boven Nederland schijnt, maar waarom zien we die dan zo weinig!) op een ligbed langs het zwembad een schaakboek te lezen. Zelfs een openingsboek! Ik was immers aan een plan B toe in mijn openingsrepertoire. En eerlijk is eerlijk, ik vond het een inspirerend boek. Veel strategische motieven die een rol kunnen spelen in “De Pirc van Dirk” (ja, zo heet ie bij EP, anderen spreken over de “Moderne Verdediging”, maar bij ons is iedere loper die op g7 verschijnt een Pircloper) worden uitgelegd, er zijn vele oefeningen om het besprokene in praktijk te brengen. Dat gaat uitstekend langs de rand van het zwembad, een schaakbord is dan niet nodig!
Ik besloot het te proberen. Er verschenen fianchetto’s op mijn bord in Vlissingen (daar zag ik overigens dat Erika Sziva dit boek al met 40% korting te koop had, een koopje!), tijdens het Hans Sandbrink Memorial in Utrecht en tijdens het Eemlandtoernooi bij ons op de club. En ja, als je dan in je proefperiode ineens in onderstaande stelling
Met zwart de zet 27…Dxb2+! mag uitvoeren ben je op slag overtuigd: die Pircloper is een monster!
Die ervaringen, de opgedane kennis en vele vluggertjes op internet overtuigden mij ervan: in de eerste ronde van de KNSB-competitie ga ik de Pirc van Dirk spelen! Dat dat dan tegen Pathena Rotterdam is komt wel lekker uit natuurlijk met al die sufgeplugde kinders…
Kevin Nguyen –Richard Vedder
Bord 9
1.e4 g6!
Daar dan! De Pirc van Dirk. En hij sorteerde meteen effect, want voor de best wel voor de hand liggende zet die volgt trok Kevin een dikke minuut uit. Even psychologisch verwerken dat uren voorbereiding de prullenbak in kon…
2.d4 Lg7 3.Pc3 c6 Zwart heeft meerdere plannen. Ik koos voor deze, waarmee het eigenlijk een Caro Kann wordt. Het Gurgenidzesysteem om precies te zijn. Besproken vanaf pagina 59 van het boek.
4.h4 Hatsikidee! Daar was ik out of book. Nu ja, in zoverre dat deze zet niet in deze variant in het boek besproken wordt, maar ik moest nu even denken wat precies de plannen waren. In een eerder hoofdstuk wordt geadviseerd om op een snel h2–h4 gewoon h7–h5 te spelen, maar dat stuitte bij mij op een praktisch bezwaar waar ik zo op terug kom. Want wat als ik Botwinniks oude regel “aanval op de flank, dan tegenstoot in het centrum” gewoon in de praktijk breng. Ja, of die opmerking van de Kaaieman na afloop: “h4 geeft niks ojnonnie erokeerd hen”. Ik besloot die h-pion te laten lopen en lekker te ontwikkelen!
4…d5
5.exd5?! 5.e5 is in dit soort situaties het beste antwoord. Ja of h3 om de loper van c8 koest te houden, maar dat zetje mag niet meer. Maar na e5 moet ik tzt dat centrum aantasten met f7–f6 en als ik dan ook al h7–h5 had gespeeld wordt g6 nogal zwak, niet dan? Het gespeelde exd5 wordt afgekeurd door de schrijvers. De simpelste reden van afkeuring is dat mijn paard van b8 nu naar zijn favoriete veld kan. Een andere is dat de diagonaal van de Pircloper een stukje langer is geworden. Ik heb het Gurgenidzesysteem inmiddels al aardig wat keren in internetvluggertjes gespeeld en sta er versteld van hoeveel er op d5 geruild wordt.
5…cxd5 6.h5 Pc6 7.Le3
7…Ph6 Het was deze of 7…Pf6 en voor die beslissing trok ik een kwartiertje uit. Ik was niet bang voor 8.h6 Lf8 want ik ontwikkel die loper daarna gewoon de andere kant op en na de korte rokade kan de koning zich geen betere verdediger wensen dan een vijandelijke h-pion die de h-lijn heeft dicht gegooid. Ik koos uiteindelijk voor h6 omdat ik een afweging maakte over welke loper door dat paard voor de voeten mag worden gelopen. Rekening houdend met het feit dat ik wellicht toch eens e6 zou moeten doen en zo toch al die loper op c8 zou passiveren besloot ik het paard via h6 naar f5 te spelen, zodat de Pircloper vrij uitzicht zou houden. En ik kreeg gelijk!
8.Lf4 Een zet met een reeds ontwikkeld stuk, terwijl er nog anderen op de onderste rij staan. Maar ik moest wel oppassen, er zitten wat tactische grappen in.
8…a6 8…Pf5 9.Pb5 en dan moet ik toch rokeren met die hardloper op de h-lijn in aantocht. En bovendien kan wit dan met c3 die d-pion steunen en die wilde ik toch echt wel op de korrel nemen.
9.Pf3 Lg4
Neemt een verdediger van d4 op de korrel en die loper kan mooi niet meer opgesloten worden door e7–e6.
10.hxg6 hxg6 11.Le2 Pf5 12.Txh8+ Lxh8 13.Dd2 Lxf3 14.Lxf3 e6
En daarmee is het lot van pion d4 bezegeld. En eigenlijk is de partij ook al beslist. Een daverend succes voor mijn openingskeuze!
15.0–0–0 Pfxd4 16.Th1 Lf6 17.Lg4
17…De7 Na iets als 17…Tc8 is 18.Lg5 nog lastig.
18.Pa4 Td8 19.Pb6 Kf8 20.Lh6+ Kg8
Niet gerokeerd, maar veilig naar g8 gewandeld, ondanks die open h-lijn. Want honderden keren met wit de Pirc van Dirk spelen tegen de Kaaieman heeft mij wel geleerd dat zwart nooit mat gaat als de loper veld h8 dekt en de koning naar f8 kan. Ik loop dus geen gevaar en kan de aanval overnemen.
21.Ld1 Pf5 22.Lf4 g5 23.g4 Pd6 24.Lh2 Pe4 25.De1
25…Dc5 Zakelijk gespeeld, en goed genoeg, maar met 25…Lc3! waren we nog sneller klaar geweest…
26.Lc7 Pb4 Dit was mijn pointe achter 25… Dc5. De dreiging Pd3+ forceert een voor mij zeer gunstige afruil.
27.Kb1
27…Dxc7 Geheel volgens plan, en niks mis mee, maar mijn tactische vaardigheden bij het optimaal benutten van de Pircloper moeten nog wel wat aangescherpt worden. Hardhandiger was 27…Dd4 28.c3 Dd3+ 29.Ka1 Pd2 en er dreigt mat in één op b1 en als dat verhinderd wordt door bijvoorbeeld 30.La4 hebben we het even fraaie als lompe 30…Dxc3! 31.Dc1 Da3!
28.Dxb4 Td6 29.Pa4 b5 30.Pc3 Pxc3+ en Kevin vond het wel genoeg…
0–1
Dankzij The Fianchetto Solution een nieuw hoofdstuk aan mijn repertoire geplakt! In Groningen mogen ze puzzelen: wordt het in de volgende ronde 1…g6 of 1…e5? Maar misschien krijg ik wel wit!
Rini Kuijf doet een gooi naar de schoonheidsprijs! Met een pion meer koos hij niet voor de veilige voortzetting, maar gooide hij de beuk erin…
Jan Willem van de Griendt – Rini Kuijf
Bord 8
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pf3 c6 4.e3 f5 5.Ld3 Pf6 6.0–0 Ld6 7.b3 De7 8.Pc3 Pe4 9.Pe2 Pd7 10.Lb2 0–0 11.Pe5 Pxe5 12.dxe5 Lc5 13.Dc1 Td8 14.a3 a5 15.cxd5 exd5 16.f3 Pg5 17.Ld4 La7 18.b4 Lxd4
19.exd4 Na 19.Pxd4 axb4 20.axb4 Txa1 21.Dxa1 Dxe5 22.Pxf5 kan wit met kunst- en vliegwerk de boel nog bijeen houden wellicht. Nu verliest hij een pion.
19…axb4 20.axb4 Txa1 21.Dxa1 Dxb4 22.h4 Dd2 23.Td1 De3+ 24.Kh2
24…Pxf3+ 24…Pe6 kon ook natuurlijk. Pluspionnetje consolideren. Maar dit stukoffer, waarvoor sowieso voldoende pionnen in het laadje komen, is veel overtuigender.
25.gxf3 Df2+ 26.Kh1 Dxf3+ 27.Kg1 f4
Ruimbaan voor de loper van c8!
28.Da5 Dg4+ 29.Kf1 Tf8 30.Ke1 f3 31.Pc1 f2+ 32.Kd2 Dxd4 33.Dc3 Dxh4 34.Lf1 Lg4 35.Pe2 Tf3
Alles dondert de witte stelling in…
36.Dd4 Dg5+ 37.Kc2 Te3 38.Td2 Df5+ 39.Kd1
De notatie van Rini is niet te lezen en Jan Willem heeft na deze zet niets meer genoteerd, maar ik mag toch aannemen dat Marinus zijn partij hier bekroond heeft met Db1 mat? Hoe dan ook…
0–1
Bij Friso kreeg ik tijdens mijn eerste rondje langs de velden een aha-erlebnis. Dezelfde variant als waarmee hij vorig jaar op de Europacup de Indiër Sethuraman van het bord schopte! Zo jammer dat het nageslacht die partij door beroerd noteren onthouden wordt. Stukoffer, vijf pionnen terugwinnen en naar voren met die handel. Sethuraman, inderdaad degene die bijna Anish Giri uitschakelde bij de Worldcup, moet zich gevoeld hebben zoals ik vroeger in de speelhal bij een potje space-invaders. Die krengen komen er over de volle breedte aan en je krijgt ze niet kapot.
Tijdens dat eerste rondje telde ik hem dus al en ik kreeg geen ongelijk…
Friso Nijboer – Albert Blees
Bord 4
1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Lf5 4.Pf3 e6 5.Le2 Pd7 6.Pbd2 h6 7.0–0 Pe7 8.Pb3 g5
Hier liep ik dus mijn eerste rondje. Tevreden ging ik weer zitten…
9.a4 Pg6 10.Pe1 Pe7 In de opening Pe7–g6–e7 doen. Dat kan niet de bedoeling zijn! Maar ja, die loper op f5 was in nood. Die had ruimte nodig.
11.a5 Dc7 12.Ld2 Tg8 13.Lb4 Pg6
Nou ja zeg!
14.Ld6! Lxd6 15.exd6 Dxd6 16.g4
Toch die loper in de knip dus…
16…Lxg4 17.Lxg4 Pf6 18.Pc5 h5 19.Le2 Tb8 20.Ta3 b6 21.axb6 axb6 22.Pcd3 c5 23.dxc5 bxc5 24.c4 Kf8 25.Dc1 d4 26.Kh1 Ph4 27.Pg2 Pf5 28.Ta5 Pg4 29.Lxg4 hxg4 30.De1
30…f6 30…Th8 31.De5 Dxe5 32.Pxe5 Kg7 was nog een manier om tegen te sputteren. Plannen als verdubbelen op de h-lijn, of iets als g4–g3 zijn toch dingen die zorgen kunnen baren, ondanks een stuk voorsprong. Nu gebruikt Friso zijn paard als zeis en is het snel gebeurd.
31.Pxc5 Th8 32.Pxe6+ Kf7 33.Pxg5+ Kg6 33…fxg5 34.Txf5+ Kg6 35.Te5
34.f4 gxf3 34…fxg5 35.De4 Tbf8 36.Te5 Dd8 37.fxg5 Dxg5 38.Pf4+ Kh6 39.Pe2 en het paard op f5 is dodelijk gepend.
35.Pxf3 Pg3+ 36.Kg1 Pxf1 37.De4+ Kf7 38.Ta7+ Kf8 39.Dg6
1–0
Daarmee was de stand in de wedstrijd weer gelijk, en dat bleef hij nog even. Het grootmeesterduel aan het tweede bord leverde namelijk geen winnaar op…
Konstantin Landa – Dimitri Reinderman
Bord 2
1.Pf3 c5 2.c4 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 g6 5.e4 Lg7 6.Le3 Pf6 7.Pc3 d6 8.Le2 0–0 9.0–0 Pxd4 10.Lxd4 Ld7 11.Dd2 Lc6 12.f3 a5 13.b3 Pd7 14.Le3 Pc5 15.Tac1 Db6 16.Tc2 Tfc8 17.Tfc1 Dd8 18.Lf1 h5 19.Td1 Kh7 20.Pd5 e6 21.Pf4 Le5 22.Ph3 Kg8 23.Pg5 b6 24.Df2 De7 25.Ph3 Td8 26.Pf4 Lg7 27.Pe2 Tac8 28.Tcd2 Le5 29.Ld4 Lxd4 30.Dxd4 b5 31.cxb5 Lxb5 32.Pc3 Lxf1 33.Kxf1 Db7 34.Pe2 e5 35.De3 a4 36.bxa4 Pxa4 37.Dg5 Db6 38.h4 Pc3 39.Pxc3 Txc3 40.Df6 Tc6 41.De7 Ta8 42.Txd6 Txd6 43.Dxd6 Dxd6 44.Txd6 Txa2
½–½
An uneventful draw… Geen idee wat ik daaraan moet toevoegen!
Het debuut van Rick Lahaye was niet gemakkelijk tegen een razendsnel spelende Robby Kevlishvili. Zo vroeg een uur achterstand op de klok is verrekte lastig, maar dat supersnelle spel zal toch ook wel eens een half of een heel punt kosten, zou je denken. Deze keer ging het goed voor Robby en schaarde Rick zich in het illustere rijtje En Passanters die met een nul debuteerden. Maar dat komt goed, Rick!
Robby Kevlishvili – Rick Lahaye
Bord 3
1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 a6 6.Le3 e5 7.Pf3 Le7 8.Lc4 Le6 9.Lb3 0–0 10.0–0 Pc6 11.De2 Pa5 12.Tfd1 Dc7 13.Pd5 Pxd5 14.Lxd5 Tac8 15.c3 Pc4 16.h3 Kh8 17.Ph2 Ld7 18.Pf1 f5 19.exf5 Lxf5 20.Pg3 Lg6 21.Pe4 Pb6 22.Lxb6 Dxb6 23.Td2 Lh4 24.Tf1
24…Lxe4 Start een plan dat uiteindelijk een pion kost en een moeizaam toreneindspel oplevert. 24…Le7 en maar zien wat er gebeurt was een alternatief.
25.Dxe4 Tf4 26.Dd3 Tcf8 27.g3
Dwingt de volgende afwikkeling af…
27…e4 28.Lxe4 Lxg3 29.Dxg3 Txe4 30.Dxd6 Dxd6 31.Txd6 Te2
Ik gaf Rick nog wel een kansje op een halfje met die actieve toren, maar het is lastig. Heel lastig…
32.Tb6 Tf7 33.Kg2 h6 34.Kg3 Td7 35.f3 Kh7 36.Tf2 Te1 37.h4 Ta1 38.b3 Te1 39.c4 Te3 40.Kf4 Te1 41.a4 Tf7+ 42.Kg3 a5
Het opschuiven van deze pion levert een extra probleem op, namelijk dat ie zwak wordt. Ik denk dat zwart beter kon afwachten.
43.Tb5 Te3 44.h5 Td7 45.Kf4 Tc3 46.Ke5 Te3+ 47.Kf4 Tc3 48.Kf5 Te3 49.f4 Th3 50.Ke6 Tc7 51.Tb2 Tc6+ 52.Kd7 Td3+ 53.Td5 Tf3 54.f5 Th3 55.Txa5 Txh5 56.Tb5 Tf6 57.Tf2 b6 58.Kc7 Th1 59.Txb6 en met drie van die vrijbuiters kunnen we de boeken wel toe doen…
59…Tf7+ 60.Kc6 h5 61.Tb7 Tf6+ 62.Kb5 h4 63.Tg2 Txf5+ 64.c5 Tc1 65.b4 Th5 66.Tgxg7+ Kh8 67.Tge7 Tg1 68.Tb8+
1–0
Daarmee nam Pathena met 4-3 de leiding, maar de resterende borden baarden de Rotterdammers meer zorgen dan ons.
Joost van Ruitenburg – Manuel Bosboom
Bord 7
1.d4 Pf6 2.Lg5 c5 3.Lxf6 gxf6 4.d5 f5 5.c3 d6 6.Pd2 Pd7 7.e4
7…a6 7…Pf6 ziet er logischer uit, maar ‘t is Manuel he!
8.exf5 Pf6 9.Df3 Lh6 10.Pe4 Pxe4 11.Dxe4 Db6
12.Tb1 12.f6 e5 13.dxe6 Lxe6 ziet er wel OK uit voor zwart. Ontwikkeling klaar, loperpaar… dat gaat wel.
12…Ld7 13.f6 0–0–0 13…e5 is nu al iets lastiger vanwege 14.dxe6 Lxe6 15.Lc4 Manuel kiest uiteraard voor de complicaties en gunt Joost een dikke vrijpion.
14.fxe7 Tde8 15.Pf3
15…f5 15…Txe7 16.Dxe7 Te8 17.Dxe8+ Lxe8 18.Ld3 lijkt me kansrijker voor wit als die torens gaan samenwerken.
16.Dh4 Lf8 17.Le2 Lxe7 18.Dh5 Lf6 19.Pd2 Let op! Er komt een Bosboomspecial aan…
19…Txe2+ 20.Kxe2 Te8+ 21.Kd1 Da5 22.Te1 Da4+ 23.b3 Txe1+ 24.Kxe1 Dxa2
25.c4 25.Df3 was beter, om die loper buiten de deur te houden.
25…Lc3 Pent het paard en is dus feitelijk een dubbelaanval op de toren en pion b3.
26.Td1 Dxb3
27.Kf1 Levert nog een pion in. 27.De2 was beter.
27…Lxd2 28.Txd2 Dxc4+ 29.De2 Dxe2+ 30.Kxe2 b5
Daar komen ze aan! Ook al een potje Space Invaders. Joost slaagt er niet in ze af te schieten…
31.h3 a5 32.Kd3 a4 33.f4 Kc7 34.Te2 a3 35.Kc3 b4+ 36.Kb3 Kb6 37.Te7 Lb5 38.Te6 Ld3 39.Txd6+ Kb5 40.Td7 c4+ 41.Ka2 c3 42.Kb3 Lc4+ 43.Kc2 a2 44.Ta7 Lxd5 45.g4 Kc4 46.Ta4 Le4+ 47.Kc1 Kb3 48.Ta6 Lc6 49.gxf5 La4 50.f6 a1D mat
0–1
Een jeugdig duel aan het tiende bord werd in het voordeel van En Passant beslist. Een cruciaal puntje, want dat leek lange tijd niet zo duidelijk.
Anna-Maja Kazarian – Marijn den Hartog
Bord 10
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 Le7 4.e5 c5 5.c3 5.Dg4 Kf8 wordt hier vaker gespeeld.
5…Pc6 6.Pdf3 cxd4 7.cxd4 Ph6 8.Ld3 f6 9.exf6 Lxf6 10.Lxh6 gxh6 11.Pe5
11…0–0 Uit mijn ooghoeken keek ik naar 11…Pxd4 12.Dh5+ Ke7 en dacht dat dat wel kon. Dan zou er een mooie centrumpion gesnackt zijn! Marijn durfde het niet aan en koos voor safety first.
12.Dg4+ Kh8 13.Pgf3 Dc7 14.Df4 Dg7 15.De3 Pxe5 16.Pxe5
16…Lg5 Die op g2 is echt giftig: 16…Dxg2 17.Dxh6 Dg7 18.Pg6+
17.Dg3 Df6 18.0–0 Lf4 19.Dh3 Lxe5 20.dxe5 Dxe5 21.Dxh6 Dg7 22.Dxg7+ Kxg7
En opeens is de hele aanval weg en zijn we in een eindspel beland. Wits loper is iets beter en wit heeft een eilandje minder, dus we mogen zeggen dat Anna-Maja iets beter staat.
23.f4 Ld7 24.Tae1 Tf6 25.Te5 a6 26.Tg5+ Kh8 27.Th5 h6 28.Tc1 Tc8 29.Txc8+ Lxc8 30.g3 Kg7 31.Kf2 Ld7 32.Ke3 Tf8 33.Te5 Tc8 34.Kd2 Kf6 35.Th5 Kg7 36.Th4 Le8 37.Tg4+ Kf8 38.Th4 Kg7 39.g4 Lb5 40.Lxb5 axb5
Zwart heeft zijn slechtere loper geruild. Ten koste van zijn structuur, dat wel, maar zo’n toreneindspel moet toch remise zijn zou ik denken…
41.Th3 Tc4 42.Tf3 Kf6 43.h4 b6 een vrij nutteloos zetje. Met 43…Ta4 44.a3 b4 zou hij qua structuur een probleempje opgelost hebben.
44.g5+ hxg5 45.fxg5+
45…Ke5 Is dit een winstpoging? Dan wel een heel slechte! Zwart had tevreden moeten zijn met remise na bijvoorbeeld 45…Kg7 46.h5 Th4 47.h6+ Kg6 48.Tf6+ Kxg5 49.Txe6 Th2+! (49…Txh6 50.Txh6 Kxh6 51.Kd3 en wit wint) 50.Kc3 b4+ 51.Kb3 Txh6 52.Txh6 Kxh6 53.Kxb4 Kg5 54.Kc3 Kf5 55.Kd4 Ke6
46.h5 Tc8 46…Th4 47.h6 Th5 48.Tg3 wint ook
47.g6 Tg8 48.Tf7 d4 49.g7
1–0
Daarmee werd het 5-4 voor En Passant en mocht ons aller Henk het tweede matchpunt binnen tikken. Hij stond al een tijd een pion voor, dus dat was het punt niet. Maar zou hij zijn partij ook kunnen winnen?
Henk Vedder – Martin Martens
Bord 6
1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 a6 5.Ld3 g6 6.0–0 Lg7 7.Pf3 Pc6 8.c4 Pge7 9.Pc3 0–0 10.Lf4 d5
Als Siciliaansspelers de zet d7–d5 erin kunnen knallen zijn hun openingsproblemen vaak wel voorbij. Henk maakt er nog wat van door Martin met een geïsoleerde pion op te zadelen.
11.exd5 exd5 12.c5 b6 13.cxb6 Dxb6 14.Pa4 Dd8 15.Tc1 Lg4 16.Le2 Te8 17.h3 Le6 18.b3 d4 19.Dd2 Ld5 20.Tc5 Pf5 21.Tfc1 Pe5
De stelling was inmiddels al een stuk prettiger geworden voor wit, maar deze kost ook nog eens een pion.
22.Pxe5 Lxe5 23.Lxe5 Txe5
24.Lxa6 Henk pakt de pion ook, maar meldt ’s anderendaags wel per e-mail dat hij liever 24.Lc4 had gespeeld achteraf. Zit wat in, dat levert na 24…Pe7 25.Dxd4 een centrumpion op in plaats van een randpion!
24…Df6 25.Txd5 Txd5 26.Lb7 Tdd8 27.Lxa8 Txa8 28.Pc5 Dd6 29.a4 Dd5 30.Dd3 Tb8 31.a5 Pd6 32.a6 Pb5 33.b4 h5 34.Te1 Dc6 35.Te7 Ta8
36.De4 “Alles behalve De4” stond ook in die mail. Inderdaad was de subtiele manoeuvre 36.Tb7 Pd6 37.Td7 Pb5 38.Dc4 goed voor heel groot voordeel.
36…Dxe4 37.Txe4 Pc7 38.Txd4 Pxa6 39.Pxa6 Txa6 40.Td1 Kf8
41.Kf1 Wij, de kibitzers, meenden dat het na 41.b5 Tb6 42.Tb1 toch eenvoudig gewonnen moest zijn. Immers, toren achter de vrijpion en als hij die met toren en koning ophaalt is de witte koning het eerst om de koningsvleugel leeg te vreten. Henk kreeg het niet uitgerekend en probeerde wat anders. Nu heb ik ook geen zin om dat helemaal uit te pluizen. Ik stel vast dat stockfisch na twee minuten rekenen op +1.2 uitkomt. Dat is in een middenspel heel lekker, maar in een eindspel is het dan vaak nog remise. Toch zou ik het zo gedaan hebben!
41…Ke7 42.Ke2 Te6+ 43.Kd3 Kd6 44.Ta1 Te5 45.Ta6+ Kd7 46.Ta7+ Ke6 47.g3 h4 48.g4 Te1 49.Ta2 Kd5 50.Te2 Tf1 51.Kc3 f5 52.gxf5 gxf5 53.Td2+ Kc6 54.Kd4 Te1 55.Td3 Te4+ 56.Kc3 Tf4 57.f3 Kb5 58.Td5+ Kc6 59.Td3 Kb5 60.Td5+ Kc6 61.Td3
½–½
Daarmee werd de eindstand 5,5-4,5 en dat zijn eigenlijk wel de lekkerste overwinningen als je zelf een puntje gedrukt hebt. De drie die menen het beslissende halfje te hebben gescoord denken daar natuurlijk anders over.
Hoe dan ook, een betere start dan vorig jaar!
Kijk! Er is ook nog een leuk filmpje! www.youtube.com/watch?v=ylTlbvoZMlc