Weer twee soepele overwinningen

Ook in de vijfde ronde van de Olympiade hebben de Nederlandse teams twee makkelijke overwinningen behaald. De heren wonnen met 3.5-0.5 van Litouwen (Jorden van Foreest remise), de dames met 3-1 van Montenegro (Anne Haast en Tea Lanchava remise). Beide teams staan nu op acht matchpunten.

Herenteam

Litouwen moest met een gemiddelde rating van 2479 op papier geen probleem zijn, maar ze hadden gisteren wel met 3-1 van het sterke thuisland gewonnen, o.a. door deze mooie overwinning van Sulskis met zwart tegen Jobava (13….b5!!). Met wit tegen Anish Giri had hij echter weinig in te brengen. Hij koos tegen het Frans voor het Milner Barry Gambiet en dat zou volgens een achternaamgenoot van Eddie, Eline en Buddy “een gratis pion volgens de huidige stand van de theorie”. Inderdaad kreeg wit nergens genoeg compensatie. Op zet 34 was de pluspion inmiddels een vrijpion op e3 geworden, op zet 40 kwam er een tweede pion bij en op zet 59 gaf de Litouwer op. Nog makkelijker won Sergei Tiviakov: groot voordeel uit de opening, op zet 20 sloeg hij een pion op h5 en kon zwart verder materiaalverlies niet voorkomen.

Jorden van Foreest kreeg een solide tegenstander tegen zich. In een Aangenomen Damegambiet stond wit de hele tijd een heel klein beetje beter. Niet dat zwart zich zorgen hoefde te maken, maar winstkansen waren er niet en na veel geruil kwam er een potremise eindspel op het bord. De leukste partij van de dag werd door Loek van Wely gespeeld. Op zet 9 stond er al een witte pion op h6. Nadat hij op zet 16 met een kwaliteitsoffer de lange diagonaal wist te openen (batterij Da1+Le5) kwamen er allemaal trucjes in de stelling gebaseerd op de pion op h6 en dat bleek snel beslissend.

Damesteam

Montenegro kwam met 1816 gemiddeld op, een goed moment om kopvrouw Peng rust te gunnen. Toch viel de overwinning niet heel ruim uit. Anne Haast speelde tegen de veruit sterkste speelster van de tegenstanders en kreeg een licht voordeel in een stelling met torens en ongelijke lopers. Een paar torens werd geruild en daarna had ze met 31…Kg6 (of eventueel eerst pakken op a4) wat kansjes kunnen krijgen. Het plan om een toren naar c4 te spelen was minder handig: wit kon torenruil afdwingen en het eindspel met alleen ongelijke lopers was totaal remise. Tea Lanchava kwam ook niet verder dan remise maar zij heeft het echt laten liggen. Beter uit de opening, groot voordeel in het middenspel totdat ze 43.f4 deed in plaats van 43.Lb2. Het probleem is dat na 44.Lb2 zwart op f4 kan slaan met remise. Het dubbele toreneindspel bleek ondanks twee witte torens op de zevende rij ook remise.

Iozefina Paulet won vrij soepel. In een Koningindische Aanval kreeg wit geen aanval, terwijl zwart wel spel op de damevleugel kreeg. Met 28.b3 had wit zich nog kunnen verdedigen, na 28.b3 stortte de witte stelling snel in. De leukste partij werd door Rosa Ratsma gespeeld. Een Siciliaan met tegengestelde rokades, waarin alleen wit aan het aanvallen was. Nadat zwart verzuimde met een pionoffer haar loper te activeren was het eenrichtingsverkeer en de partij eindigde vlak voor het mat.

1 Reactie

  1. Avatar
    renzoverwer 28 september 2018

    Interessant om te zien: op bordpunten staat Nederland 1e (16, 5 botdpunten, half puntje voor de koploper. Maar er wordt gespeeld om matchpunten. Maar: klasse dus – als ik me scorebordjournalistiek  mag veroorloven. En ja, dat mag ik, want ik ben knoeier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.