“Wraak voor Praag” door Rudi Matai
Eind september 1938 hadden Frankrijk en Engeland met Nazi-Duitsland en Italië gesproken over de door Duitsland gewenste bezetting van Tsjecho-Slowakije. Hitler wilde alle Duitssprekenden in Europa verenigen in één rijk, zei hij. Hiertoe wilde hij het Sudetenland bezetten…
Lees de hele column in PDF.
Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.
“Letland was toen al ingelijfd door de Sovjet-Unie.”
Daar is een kenner aan het woord!!
Goed dat deze confrontaties vermeld worden. Ik zag dat Flohr het toernooi in Kemeri met 12 uit 15 won, voor Stahlberg en Szabo met 11 en ruim voor Bogoljubov met 8,5. Daarna speelde Flohr in Nederland in het VARA toernooi en de KNSB competitie, als ook losse partijen in Baarn. Ik denk dat hij als ontheemd schaker hier toch wat opgevangen is. In het VARA-toernooi, dat een zeskamp was, werd hij achter de winnaars Euwe en Landau (met 3,5) samen met Cortlever gedeeld derde met 3 uit 5. Flohr is misschien toch als schaker wat onderschat. Letland werd pas later in 1939, na de Duitse inval in Polen, door de Sovjet Unie ingelijfd.
Sovjetrepubliek werd Letland in augustus 1940.
Bogoljubow (eindigend op -w, dat is Duits!) woonde te Triberg in het Zwarte Woud, enig verblijf in Frankrijk is mij niet bekend.
Aljechin was Fransman.
Ook van eind 1918 tot begin 2020 bestond er een autonome sovjetrepubliek Letland, alhoewel de sovjets het gebied nooit geheel in handen hadden, dit geheel terzijde.
Dat is ruim 101 jaar!
1920 dus. Ik zat er maar 100 jaar naast.
Een eerdere tv-spot van de baudetterie had het jaartal 1578 op een landkaart van na de Eerste Poolse Deling.