Drs. F. Roessel: Openingen Vademecum en hoe dat tot stand kwam (door Foppe Jan Montsma)
Ergens in 1962 kreeg Frits Roessel bezoek van iemand die zich voorstelde als Dr. Van Zoeterwoude. Hij had ook nog iets meegenomen om aan Frits te laten zien: in manuscript een compleet overzicht van de bestaande schaakopeningen, maar dan in een handzame, beknopte vorm. En dat wilde hij op de markt brengen.
Maar ergens had hij het gevoel dat zijn product te gebrekkig was om een uitgever enthousiast te maken. Daar kwam nog bij dat hij, zei hij, niet de naam had die uitzicht kon bieden op een prettig verkoopcijfer. Hij had nooit actief deelgenomen aan het schaakleven in Nederland; kortom, hij was totaal onbekend.
www.sv-erasmus.nl/2022/07/drs-f-roessel-openingen-vademecum-en-hoe-dat-tot-stand-kwam/
Mijn eerste openingsboek! 🙂
Het boek van VdVS is een dun werkje waaraan je de papierschaarste na de Tweede Wereldoorlog afleest. Voor zover ik weet heeft allen de bibliotheek in Arnhem nog een exemplaar. VdVS maakt hier melding van talloze mishandelingen en ook talloze martelingen binnen de detentiecentra voor NSBers. Hij noemt geen gevallen zonder een getuige en liefst twee. Helaas willen deze mensen niet bij naam genoemd worden. Het werk is gecontroleerd door Professor Russel een fiscaal jurist aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Saillant vind ik het stukje over Rost van Tonningen. “Hij pleegde zelfmoord omdat hij niet meer tegen de vele dagelijkse mishandelingen kon”.
Kortom een weerzinwekkend verslag waarvoor je je als Nederlander schaamt.
Voor wie het boekje (in een latere druk) wil hebben:Â https://www.schaakboek.nl/openingen-algemeen/roessel-f-openingen-vademecum
Sterk verhaal, heeft hij het werk niet van iemand anders met schaakervaring overgedragen gekregen?
Leuk, Wim en Foppe-Jan! Net als bij TD was dit mijn eerste openingsboek (niet dat er daarna veel bij is gekomen…). Ik heb hem nog steeds.
En een bijzonder verhaal. Het lijkt mij heel sterk dat een niet-schaker dit zou kunnen samenstellen…
De naam van Dr. H.W.van der Vaart Smit kende ik wel, ook een en ander van zijn verleden, tijd om mijn kennis op te frissen en aan te vullen.
Van zijn bemoeienis met schaken wist ik niet.
Niet en nooit georganiseerde schakers blijken soms verrassend sterk een partij te kunnen opzetten, zodat na zo’n zet of twintig vooral met Wit ze tot mijn ergernis eerder beter staan. Ach, zo iemand maakt dan gelukkig altijd wel een fout.
Ik heb het boekje ook, ooit voor drie gulden vijftig gekocht. Interessant om de voorgeschiedenis te lezen.
Wellicht interessant om ook de tijdschriften van vóór het Interbellum (november 1918 – september 1939) na te pluizen. In november 1918 was VdVS al dertig jaar oud, misschien in zijn studententijd gespeeld?
Ook is hij in 1911 in Duitsland reservelegerpredikant geweest, misschien daar gespeeld?
En dan is er nog een publicatie Naar Florence en Rome, NCRV-reis 1-10 aug. 1933. H.W. van der Vaart Smit, ‘Over schaken’. Niet dat ik die heb, maar met wat zoeken op internet kwam ik een link tegen:
464_Vaart_Smit_HW_van_der (vu.nl)
waar op bladzijde 6, Diversen 17 die publicatie genoemd staat.
Mooi speurwerk Wijnand. Dank! Ik heb Foppe Jan erop geattendeerd en wellicht op naar de VU.
Petje af!