Eeuwig schaak in Hoorn

Zwartwitte ballonnen bij de ingang van De Kreek, de thuishaven van Caïssa-Eenhoorn, geven al meteen aan dat er iets bijzonders is. En naarmate de middag nadert, wordt het steeds drukker. Altijd slaan de schakers bij binnenkomst rechtsaf, maar ditmaal lopen ze richting de sporthal. Een mooie, grote zaal om de honderdveertig deelnemers aan het Eeuw-ig Schaak-toernooi alle ruimte te geven voor acht ronden snel- en rapidschaak. Welkom in de arena van het 100-jarig Caïssa-Eenhoorn.

Topdrukte bij de topborden van het Eeuw-ig Schaak-toernooi van het 100-jarige Caïssa-Eenhoorn.

De Hoornse schaakgeschiedenis omvat ruim tweehonderd jaren, maar in clubverband begint het serieus te leven vanaf 15 januari 1923. De dag van de oprichting van Caïssa dat in Tot In- en Uitspanning (1825), de Hoornsche Schaakclub (1895) en de Hoornsche Dam- en Schaakclub (1908) als voorgangers heeft gehad. Verleden – maar dan veel recenter – en heden komen deze zaterdag samen in De Kreek, waar tal van oud-leden meedoen aan de schaakpartijen met een totale bedenktijd van honderd minuten per speler of langskomen om met voormalige clubgenoten herinneringen op te halen.

Schaakvereniging De Pionier uit Abbekerk is vlak voor de corona-uitbraak opgeheven – heeft zo’n dertig jaar bestaan – en genoot grote bekendheid met haar Anders dan Anders-toernooi. Negen rondjes met wisselende speelduur, traditioneel op tweede paasdag. ‘Anders dan Anders’ herleeft in De Kreek. Arnold Velthuis, bedenker van de unieke formule, is aanwezig als gastspeler en maakt zijn toernooi nu van de andere kant mee: niet als organisator, maar als deelnemer. Het is al snel het streven van de jubileumcommissie geweest om het 100-jarig bestaan van Caïssa-Eenhoorn te vieren met een bijzonder evenement en Arnold vond het een eer dat zijn idee daarvoor is gebruikt. Dat de combinatie van snel- en rapidschaken populair is, blijkt uit het deelnemersveld. Het heeft geen moeite gekost om het maximum aantal van honderd senioren te bereiken. Zij krijgen gedurende de gehele dag honderd minuten bedenktijd: respectievelijk partijen van vijf, tien, vijftien en twintig minuten en na de lunchpauze nogmaals.

Hier worden oude koeien uit de sloot gehaald. Nico Hauwert (oud-speler van Caïssa en oud-speler van De Eenhoorn) praat bij met Dimitri Reinderman, voormalig talent van Caïssa. Links Peter van den Brink, schaakvriend van de grootmeester, voor Aruba olympiër en clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn.

Met een slag op een grote gong wordt het begin van iedere ronde aangekondigd, terwijl gaandeweg de dag in de sporthal en bij de bar de sfeer van een reünie steeds zichtbaarder wordt. Even kijken hoe de teamgenoten van vroeger het nu doen om daarna met een drankje in de hand over de ‘goede oude tijd’ te praten. Dat laatste gebeurt vooral tijdens de receptie, waarop vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (bestuurslid Erik Mijnheer), de Noordhollandse Schaakbond (voorzitter Jan Poland) en bevriende verenigingen als Aartswoud, Attaqueer en Heerhugowaard mooie woorden en cadeaus voor de jarige job hebben. Het hoogtepunt wordt de speech van de Hoornse sportwethouder en loco-burgemeester Dick Bennis. In de middaguren is hij langsgekomen om sfeer te proeven, met de ambtsketen om (,,Dat gebeurt niet alle dagen’’) verraadt hij dat er iets plechtigs gaat gebeuren. Dick Bennis praat over de historie en het heden en de rol van Caïssa-Eenhoorn in de Hoornse samenleving. Samenwerking heeft hij hoog in het vaandel staan en de fusie van Caïssa en De Eenhoorn in 2012 is in zijn ogen een sterke zet geweest. Ook de verbinding met de jeugd en het onderwijs, verwijzend naar het Open Hoorns dat in de Oscar Romeroschool een groot Noord-Hollands schaaktoernooi is geworden, prijst de politicus. Namens de gemeente Hoorn overhandigt hij voorzitter Robbert van Dijkhuizen de Eenhoornzegel, een blijk van waardering voor jubilerende verenigingen op allerlei terreinen. Om stijlvol te vervolgen met te zeggen dat ‘het Zijne Majesteit heeft behaagd om de schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn de Koninklijke Erepenning toe te kennen’. Een prachtige waardering voor de liefhebbers van de royal game, zoals chess internationaal vaak wordt genoemd.

Robbert van Dijkhuizen, voorzitter van Caïssa-Eenhoorn, heeft uit handen van de Hoornse loco-burgemeester Dick Bennis namens Zijne Majesteit de Koninklijke Erepenning en namens de gemeente de Eenhoornzegel gekregen.

Het jubileumtoernooi heeft een mooi deelnemersveld en in de hoogste groep lijkt het wel een beetje op Caïssa-Eenhoorn versus ‘de rest van de wereld’. Namens de organiserende vereniging leveren Peter Doggers, Robin Duson, Nick Manshanden, Joseph Molenaar, Arne Moll, Abel Romkes, Henk-Jan Visser en Daan Zult alsmede de oud-clubgenoten Farhad Mukhtarov, Sjoerd Plukkel, Dimitri Reinderman en Jerrel Thakoerdien strijd op de 64 velden. Het levert talrijke amusante clubpartijen op, maar ondanks het numerieke overwicht – twaalf tegen acht – gaat de eindzege naar de coming man van het Noord-Hollandse schaken: Colin Stolwijk. Als zesde geplaatst houdt de NK-ganger van het Schager Magnus alle titelhouders achter zich. Erkende snel- en rapidschaakspecialisten als Dimitri Reinderman en Hing Ting Lai belanden op de tweede en derde plaats.

Colin Stolwijk (rechts) denkt na in zijn partij tegen Henk-Jan Visser, terwijl naast hem twee favorieten elkaar treffen: Dimitri Reinderman (zwart) en Hing Ting Lai.

 

Colin verslaat in de derde ronde (15 minuten) Hing Ting, terwijl Dimitri de dag met een 5-minutenremise tegen Henk-Jan Visser is begonnen. De Amsterdamse derby van twintig minuten levert een prooi op voor de NHSB-kampioen in die discipline, waardoor de grootmeester anderhalf punt achterop raakt bij de koploper. Dimitri Reinderman is als talent opgegroeid bij de Hoornse club en even terug op het oude best brengt hij meteen na de pauze de spanning terug met zijn snelschaakwinstpartij tegen Colin Stolwijk. Voor de Heerhugowaardse topper – die zijn voorsprong ziet slinken tot een half punt – blijft het bij die ene nul. Gelijktijdig wordt Hing Ting Lai verrast door de Russische internationaal meester Mansur Gilmanov en ook de titelhouder van schaakclub Purmerend lijdt daarna geen averij meer. Net als Dimitri die zijn halfje meer dan Hing Ting vasthoudt.

In de slotronde wint Colin Stolwijk met wit van Daan Zult en stelt daarmee zijn eindzege veilig.

 

Rinus van de Krol, voorzitter van de jubileumcommissie, overhandigt de beker voor de eerste prijs aan Colin Stolwijk.

 

In de hoogste jeugdgroep zegeviert Jelle Kop. Het talent van HWP (Haarlem) blijft in de vierde ronde op remise steken tegen Rajeev Pareddy (Hoofddorp). De twee winnen hun overige partijen, waarna de weerstandspunten de doorslag geven.

Een van de opvallendste deelnemers is Richard Gooijers. De Heerhugowaard-speler is blind en neemt regelmatig deel aan toernooien. Naar eigen zeggen vielen zijn prestaties in het recente Tata Steel-toernooi tegen (anderhalf punt in de tienkampengroep 8B), maar in Zwaag scoort hij vijftig procent. Vooral door zijn behendigheid in het snelschaken dat hem drie van de vier punten oplevert.

Richard Gooijers (links) voert zijn zet op een eigen schaakbord uit en is benieuwd wat Gerard Broersen (Degoschalm/Revanche) zal doen. George Tadrous, clubgenoot van de zwartspeler, kijkt toe.

 

Het jubileumevenement heeft als naam Eeuw-ig Schaak-toernooi gekregen en het is ook de bedoeling van Caïssa-Eenhoorn om het eeuwig schaak voor Hoorn te behouden. Het lijkt erop dat de eerste stap na afloop van het buffet, in de gebruikelijke speelzaal van de club, is gezet. De sporthal moet nog worden opgeruimd en er volgt een oproep aan vier jeugdspelers om mee te helpen. Direct staan er acht op. Met de Hoornse schaaktoekomst zit het wel goed.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.