Tot In- en Uitspanning: een monumentaal werk van Co Buysman
Afgelopen weekend was er weer een plof op de deurmat te horen. Caïssa-Eenhoorn jubileerde en daar hoort een jubileumboek bij. In de titel heb ik het al verklapt: dat is de inspanning waard geweest.
Nu schrijf ik wel vaker iets over jubileumboeken en die kun je op diverse manieren indelen. Zo heb ik een stapel boeken waar een collectief mee bezig is geweest (zoals deze) en een stapel waar één schrijver verantwoordelijk was. Het recente boek van Staunton hoort tot de laatste categorie en bij dit boek is dat ook zo. Co Buysman, gepensioneerd (sport)journalist in het Westfriese, moet er enorm veel tijd in hebben gestoken. Daardoor is het boek niet alleen vlot geschreven en fraai vormgegeven, maar kan hij zelfs een heuse primeur bekendmaken!
Die primeur is direct voorin te lezen: van welk jaar is Caïssa-Eenhoorn nu eigenlijk? Er werd altijd van 1922 uitgegaan, dat stond immers op een groot getypt vel uit het oudste notulenboek, maar Buysman toont overtuigend aan dat de typist ernaast zat! De vereniging ‘Caïssa’ is op 15 januari 1923 opgericht, en het is best aannemelijk dat de schrijver nog met het oude jaar in zijn hoofd zat. Net zoals ik dit jaar al twee keer het jaar 2022 heb zitten doorkrassen op mijn notatieformulier…
Maar is die club eigenlijk niet veel ouder? Zo deed het schaakgezelschap ‘Tot In- en Uitspanning’ te Hoorn (vandaar de naam van het boek) in 1825 een donatie aan een goed doel. Het is Buysman te prijzen dat hij geen poging doet om de ouderdom van Caïssa-Eenhoorn te verdubbelen, maar heel reëel aangeeft dat er grote leemtes zijn en er geen link zit tussen dat gezelschap en de club uit 1923. Allemaal oude geschiedenis, maar met vaart en humor verteld.
Waar komt overigens die Eenhoorn vandaan? Dat wordt op driekwart van het boek netjes uitgelegd: in de jaren ’80 ontstaat er ruzie binnen Caïssa, eigenlijk de aloude discussie tussen gemoedelijkheid en resultaat. De meer ambitieuze spelers splitsen zich af, noemen zich HSV De Eenhoorn en hun club komt op niet eerder bereikte hoogten. Caïssa blijft een brede en stabiele club, beide verenigingen werken steeds meer samen en in 2012 staat niets een hereniging meer in de weg, met behoud van de beide namen. Voor mij is het wel mooi om de naam van Fred Avis bij beide gebeurtenissen te lezen: in Utrecht is Avis wereldberoemd door een partij van 189 zetten, mogelijk de langste (in zetten) in de clubgeschiedenis van SV Paul Keres!
Het boek sluit met twee topspelers met Hoornse roots: Robin Duson (basisspeler in Caïssa-Eenhoorn 1) en grootmeester Dimitri Reinderman, die zijn eerste stappen bij Caïssa zette. Al met al een heel fraai boek, waar alle inspanning van Co Buysman tot een hoop ontspanning bij de lezers heeft geleid. Tot slot het bestellen, waarover de schrijver meldt dat dit kan via penningmeester@caissa-eenhoorn.nl onder vermelding van voor- en achternaam, het aantal exemplaren, telefoonnummer en e-mailadres. Kosten zijn € 25 voor het boek en € 5 voor het verzenden. Ik kan die investering zeker aanraden.
Wil je hier ook een bespreking van je jubileumboek? Stuur mij dan gerust een mail.
Leuk! Daar hebben we in de Databalk-tijd nog eens huis gehouden. Ergens rond 2006 zoiets denk ik.
Overigens daar de schaakquote van de eeuw gehoord;
In de 1e bord partij Zult-Sadler kwam daar een Slaaf op het bord, en jongeman Zult werd daar binnen 30 zetjes opgepeuzeld. De analyse was uiterst vermakelijk; geen variant van de met zwart spelende gm klopte volgens de witspeler, totdat de sympathieke Engelsman de jongeling naar het kaft van een vrij recent verschenen boek over de Slaaf verwees en hierbij hem attendeerde op de naam van de auteur.
Erg vermakelijk!
Moedig voorwaarts daar in het noorden!