Geschiedenis van het Amsterdam Chess Open – deel III: Een nieuw toernooi is geboren
Door Joppe Bolderman en Martin Blom
Morgen is het zover: dan begint de allereerste editie van het Amsterdam Chess Open, een nieuw weekendschaaktoernooi in Amsterdam. In deel I en deel II heeft u kunnen lezen over de geschiedenis van het PKA en het Eijgenbroodtoernooi, twee verdwenen toernooien waarop het Amsterdam Chess Open voortborduurt. In dit derde en laatste deel gaat het over het ontstaan van dit nieuwe schaakevenement en werpen we een blik op de toekomst.
Bij de Amsterdamse schaakvereniging Caissa zijn er naast schakers ook een aantal liefhebbers van wielrennen te vinden. Tijdens een van de gezamenlijke tochten bleek lichaamsbeweging wederom goed te zijn voor de creativiteit. Terwijl Abe Willemsma en Jan Timmerman op het terras de schaakkalender voor het komende jaar bespraken, kwam het gemis van het Eijgenbroodtoernooi aan bod. Dat was het moment waarop het idee voor een nieuw weekendtoernooi ontstond.
Jan Timmerman (54 jaar) is een groot schaakliefhebber en heeft zelf ook een aantal keer meegedaan aan het Eijgenbroodtoernooi en het PKA, maar had zelf nog geen eerdere ervaring met het organiseren van grote toernooien. Toen het idee voor een nieuw toernooi werd geopperd, was het daarom niet direct vanzelfsprekend voor Jan om dit op te pakken. Na het idee twee maanden te hebben laten rusten besloot Jan het initiatief desalniettemin op zich te nemen. Zo begon de zoektocht naar een commissie met jonge en nieuwe mensen in de schaakwereld, iets waar Jan veel waarde aan hechtte.
Nadat Jan het initiatief bij de ALV van Caissa deelde in september 2022, opperde René Pijlman voorzitter van de SGA en nevenlid van Caissa het idee om ook het Persoonlijk Kampioenschap van Amsterdam hieraan toe te voegen. Via een vacature vanuit de SGA sloten Jim van der Valk Bouman (26) en Joppe Bolderman (24), bestuursleden van de nieuwe Amsterdamse schaakclub Zwart op Wit, zich al snel aan bij de commissie. Niet lang daarna volgden ook Maurice Buzink (28, Zwart op Wit & De Raadsheer), Martin Blom (32, Caissa & Amsterdam West) en Marjolein Aarten (41, Amsterdam West), waarmee de huidige organisatie bestaat uit een afvaardiging van verschillende Amsterdamse schaakclubs. Zo ging deze jonge en ambitieuze groep schakers aan de slag met de organisatie van het Amsterdam Chess Open. Ten behoeve van de organisatie werd de Stichting Amsterdam Chess Open opgericht.
Het hebben van een jonge organisatie heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Zonder eerdere ervaring met het opzetten van een toernooi moest de commissie van de grond af beginnen, en de balans vinden tussen de commissie en studie of werk bleek af en toe uitdagend. Aan de andere kant liet de commissie al snel zien veel creatieve en innovatieve ideeën te hebben en vanuit een modern en inclusief oogpunt te werk te gaan.
De komende jaren hoopt de commissie bij te kunnen dragen aan diversiteit binnen de schaakwereld. De recente zogeheten chess boom heeft laten zien dat veel mensen uit verschillende milieus de weg naar het schaakbord weten te vinden. Zodoende is een doelstelling van de organisatie een omgeving te creëren waarin liefhebbers van alle genders en leeftijden kunnen doen wat ze het liefste doen: schaken.
Toch leunt het Amsterdam Chess Open ook op bepaalde tradities van het Eijgenbroodtoernooi. Het “extra-uur-weekend” was steevast het weekend waarin het Eijgenbroodtoernooi plaatsvond, en is zo ook het weekend geworden waarin de eerste editie van het Amsterdam Chess Open wordt gehouden. (Opmerking voor alle deelnemers: vergeet dus niet dat op 29 oktober de klok één uur achteruit gaat.) Paul van der Sterren zal tijdens het toernooi de opening verzorgen. Van der Sterren was vroeger betrokken bij het Eijgenbroodtoernooi als jurylid van de spektakelprijs.
Voorzitter Jan heeft in ieder geval veel plezier in zijn functie:
“Het is veel tijd, vooral omdat we ook zo ambitieus zijn. In mijn functie krijg ik met veel verschillende aspecten van organisatie te maken en het is erg leuk dat mijn werkervaring en interesses zo goed samenkomen in deze rol.”
Het bestuur van Stichting Amsterdam Chess Open is mateloos ambitieus. Er zijn gesprekken gaande met een partij die geïnteresseerd is om hoofdsponsor te worden van de volgende editie. Het streven is bovendien om volgend jaar nog meer deelnemers te laten meedoen. Dit jaar is de capaciteit beperkt tot 250 deelnemers, een aantal dat ruim voor de start van het toernooi al werd bereikt. Vele schakers op de wachtlijst moesten teleurgesteld worden.
Blije Buren
Het Amsterdam Chess Open is een samenwerking aangegaan met Stichting Blije Buren. Zij helpen en activeren stadgenoten die het wat minder makkelijk hebben. Tevens gaan ze voedselverspilling te lijf middels samenwerking met verschillende supermarkten en andere winkels. Blije Buren verzorgt de catering en de aankleding met bloemen bij het toernooi. De catering wordt aangeboden tegen schappelijk prijzen. Let erop dat er tijdens het toernooi uitsluitend met pin betaald kan worden.
Kort filmpje van Brandpunt+ over Blije Buren |
De sponsoren
Het Amsterdam Chess Open had nooit kunnen plaatsvinden zonder de bijdragen van onze sponsoren:
- De Schaakbond Groot-Amsterdam, die de eerste drie edities van het Amsterdam Chess Open een financiële bijdrage zal leveren aan de organisatie;
- Printerette, die print- en drukwerk heeft geleverd;
- Het Cygnus Gymnasium, dat zijn locatie ter beschikking heeft gesteld;
- Schaak & Gowinkel Het Paard, die vijf prijzen sponsort. De prijzen zijn vouchers waarmee de winnaar een artikel mag uitzoeken in de winkel;
- Schaakopening Essenties, die vier prijzen sponsort. De prijzen zijn vouchers voor een schaakopeningcursus naar keuze, of korting op het premium abonnement;
- KNSB 150 jaar, die de pennen sponsort;
- Onze vrijwilligers, die helpen met de bar en andere taken tijdens het toernooi.
Wat leuk dat we op de speellocatie van VAS eindelijk met pin kunnen betalen 😀
Verder een top locatie!