De tweede editie van het Amsterdam Chess Open – Koop nu je Early Bird ticket!

Het Amsterdam Chess Open keert terug op 1, 2 en 3 november 2024. Het is de tweede keer dat het weekendschaaktoernooi wordt georganiseerd. De eerste editie van het Amsterdam Chess Open was vorig jaar direct een groot succes. Met liefst 250 schakers en nog tientallen op de wachtlijst was het toernooi snel uitverkocht. De tweede editie zal met 400 deelnemers nog groter worden en vindt bovendien plaats op een nieuwe locatie.

Het toernooi

De opzet van het toernooi blijft grofweg hetzelfde: zes rondes, ingedeeld volgens het Zwitserse systeem. Het speeltempo bedraagt per speler 90 minuten + 30 seconden per zet. Per dag worden twee partijen gespeeld. Het is mogelijk om twee byes op te nemen tijdens de eerste vier rondes.

Resultaten van het Amsterdam Chess Open tellen mee voor zowel KNSB- als FIDE-rating.

Op de website is alle relevante informatie te vinden.

Wil Haggenburg-trofee

Net als vorig jaar zal tijdens het toernooi ook gestreden worden om de Wil Haggenburg-trofee voor het persoonlijk kampioenschap van de Schaakbond Groot-Amsterdam. Alle schakers die zijn aangesloten bij een schaakvereniging van de SGA dingen mee naar deze prijs. In elke ratinggroep is een prijs te winnen.

Nieuw partnerschap met de Hogeschool van Amsterdam

Het toernooi werd vorig jaar gehouden op het Cygnus Gymnasium. Vanwege het grotere aantal deelnemers moet het evenement uitwijken naar een ruimere locatie. Daarom gaat de organisatie van het Amsterdam Chess Open voor de tweede editie een samenwerking aan met Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Vanwege de positie van de HvA als kennisinstituut en haar verbondenheid met de stad Amsterdam zal de HvA op verschillende manieren bijdragen aan het Amsterdam Chess Open. Als onderdeel van het partnerschap is de HvA rechtstreeks betrokken bij de organisatie van het evenement. “Een van onze speerpunten is dat wij onszelf zien als een belangrijke pion in Amsterdam. Wij willen partner in de stad zijn. Het lijkt ons daarom een goede zet om voor het Amsterdam Chess Open onze deuren op de Business Campus te openen. Zo logisch als e2-e4,” zegt Jeroen Visser, directeur Bedrijfsvoering van de Faculteit Business & Economie aan de HvA. In een apart artikel zal later dieper worden ingegaan op deze samenwerking.

De HvA stelt ook een van haar gebouwen ter beschikking als speellocatie. Het toernooi zal worden gehouden in het Corry Tendeloohuis aan de Fraijlemaborg 133.  Deze locatie, gelegen op steenworp afstand van het station Amsterdam Bijlmer ArenA, is zowel per auto als met het OV uitstekend te bereiken, ook voor deelnemers die van buiten Amsterdam komen.

Amsterdam 750

Ook nieuw in 2024 is dat het Amsterdam Chess Open deel uitmaakt van de viering van het 750-jarig jubileum van de stad Amsterdam. Daarom heet het toernooi dit jaar officieel ‘Amsterdam Chess Open 750’. Naast het Main Event (het weekendtoernooi) zal er dit jaar ook een eendaags Side Event ter ere van het 750-jarig jubileum plaats vinden. We maken daarover later meer bekend.

Media & streamers

Vorig jaar zond de bekende schaakstreamer The Chess Nerd zijn partijen live uit via zijn Twitch-kanaal. Dit jaar zullen er meerdere streamers van de partij zijn, ook streamers uit Nederland. Meer nieuws hierover volgt.

Inschrijven

Anders dan vorig jaar werkt het Amsterdam Chess Open dit jaar met verschillende inschrijfmogelijkheden:

  • De Early Bird-prijs (50 euro) geldt vanaf 15 juni 2024 t/m 31 augustus 2024.
  • De Regular Bird-prijs (55 euro) geldt vanaf 1 september 2024 tot het toernooi vol zit.
  • Deelnemers onder de 18 jaar betalen t/m 31 augustus 30 euro, en vanaf 1 september 35 euro.
  • Deelnemers met een Stadspas betalen 15 euro.
  • GM’s en IM’s betalen geen inschrijfgeld, FM’s krijgen 50% korting.

Alle prijzen zijn inclusief btw.

Via deze link kom je bij het inschrijfformulier. Er is plek voor maximaal 400 deelnemers. Wanneer dat aantal is bereikt, word je op de wachtlijst geplaatst.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.