NK: finales Warmerdam – Tiviakov en Keetman – Kuipers-Haast

Gisteren besloot ik mijn bespreking van de eerste ronde met de hoop dat het vandaag opnieuw vuurwerk zou worden. En dat werd het.

Voor drie van de deelnemers was het een must-win-scenario: Benjamin Bok, Ivan Sokolov en Robin Duson. Aanvankelijk stonden er slechts twee namen in de Twitch-streamtitel van de schaakbond, maar gaandeweg zag ik dat dit was aangepast.

NK Vrouwen

De eerste partij die vandaag klaar was, was die tussen Anna-Maja Kazarian en Maaike Keetman. In een klassieke Richter-Rauzer-Siciliaan die inmiddels ruim 13.000 keer in de database van chesscom te vinden is, offerde Zwart een pion voor wat praktische compensatie. Wit stond eigenlijk prima, maar liet Zwart inslaan op a2 waarna de balans volledig omsloeg.

Keetman was dus de eerste die zich finalist mocht noemen. Toch beter dan het Nederlands elftal.

Het duurde echter een tijd voordat de andere finalist bekend was. Robin Duson wist namelijk gelijk te maken in haar partij tegen Anne Kuipers-Haast. In een aangenomen damegambiet kwam Zwart prima uit de opening. Wit verkreeg wat ruimte, maar hield wel een geïsoleerde pion over. Na enkele verwikkelingen kwam de volgende stelling op het bord:

Er moest dus een barrage aan te pas komen. In de eerste ronde van deze barrage was Duson dichtbij een overwinning maar liet de partij uiteindelijk verzanden in remise. De eindstelling klopt niet, maar in de partij gebeurde het volgende: Wits pion viel van het bord, daarna bracht Zwart de pionnen naar voren, tot het moment dat Wit de h-pion kon slaan. Daarna ontstond een stelling die remise was omdat Zwart niet meer aan eeuwig schaak kon ontsnappen zonder de laatste pion te laten slaan.

In de tweede partij (die vanwege DGT-problemen niet live te volgen was) offerde Duson een kwaliteit in de ambitie om wat pionnen te snoepen, maar overzag daarmee een kleinigheid: 33.Lxg7 kan niet vanwege 33…Tg8! met stukwinst. Kuipers-Haast hield het extra materiaal, kwam los en wikkelde af naar een gemakkelijk gewonnen stelling. Toen loperruil was verzekerd en alle tegenspel daarmee de nek was omgedraaid, streek Wit de vlag.

 

NK Algemeen

De tweede partij die vandaag klaar was, was die tussen Benjamin Bok en Max Warmerdam. Bok moest op winst spelen en had ook best een aantal kansen op voordeel, maar nam zijn kansen niet goed genoeg waar en moest berusten in remise.

Het spektakelstuk van de dag was echter de return tussen Sergei Tiviakov en Ivan Sokolov. Laatstgenoemde had in de partij ervoor een half punt vergooid en moest vandaag voor de winst gaan. Hij koos een openingsvariant die menigeen nog van een heel ander toernooi kent. Hoewel de hele partij interessant is om te analyseren, is het eindspel misschien wel het meest interessant.

Ook hier volgde dus een barrage. Sokolov speelde vol op de aanval tegen Tiviakovs nog niet-gerokeerde koning, maar beging hierbij een aantal onnauwkeurigheden. Dit kostte hem enkele pionnen, en later viel er nog meer materiaal van het bord.

In de tweede partij kwam Sokolov er niet meer aan te pas. In dezelfde opening beging Tiviakov niet dezelfde onnauwkeurigheid en lokte ditmaal wel eerst c7-c6 uit alvorens op g8 te slaan. Sokolov pakte een paar pionnetjes te veel, veronachtzaamde daarmee zijn ontwikkeling en betaalde daar een hoge prijs voor: Wit verkreeg een winnende koningsaanval en voerde die overtuigend tot winst.

 

De finales gaan dus tussen Sergei Tiviakov en Max Warmerdam bij het NK Algemeen en Anne Kuipers-Haast en Maaike Keetman bij de vrouwen. Vanaf deze plek: allen veel succes! Удачи!

3 Reacties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.