NK finale: intense gevechten met twee winnaars

Het is altijd een beetje de vraag wat je van zo’n finale ronde mag verwachten. Gaan de spelers er vol voor of spelen ze op zeker? Wellicht was het bij Tiviakov een beetje van het laatste. Max reageerde op de voor Sergei standaardzet 1. e4 met een Siciliaan. Ik vermoed dat hij zich daarop prima had voorbereid. Het is bekend dat Sergei niet voor de open varianten gaat.

Een van zijn lievelingswapens is de Alapin (2. c3). Maar deze keer ging hij voor 3. Lb5+. Max ging voor de variant die de grootste kans op complicaties biedt en speelde 3. … Pd7. Uiteindelijk kreeg Sergei een structuur op het bord waarin hij zich heeft gespecialiseerd: een meerderheid van drie tegen twee op de damevleugel. Kortom, aan alle voorwaarden voor een bijzonder boeiend gevecht was voldaan.

Max in opperste concentratie – Foto Harry Gielen

De spelers stelden bepaald niet teleur. Toch was het al snel duidelijk dat wit geen voordeel had behaald uit zijn opzet. Zelf begreep ik het vroegtijdige 10. e5 niet zo goed. Het haalt de spanning een beetje uit de stelling. Het probleem was dat het een allemaal tikkeltje passief uitpakte voor wit. Max is geen moment in gevaar geweest en het lukte hem om in een intense tijdnoodfase winnend voordeel te behalen.

Kortom, een zwaarbevochten overwinning voor Max en een prima uitgangspunt voor morgen. Max heeft dan de witte stukken en Sergei zal dan toch zijn solide instelling vaarwel moeten zeggen, wil hij er nog iets van kunnen maken.

Zware dag voor Anne – Foto: Harry Gielen

Finale Dames

Bij de dames was het ook een bijzonder enerverend en zwaarbevochten duel. Ook in deze partij kwam een Siciliaan op het bord. Deze keer wel met een hoofdvariant: de Taimanov. Vrijwel de hele partij stond Maaike beter. Er was slechts een moment, rond de 15e zet waar ze een beetje leek te zoeken naar een goede voortzetting. Maar toen die eenmaal was gevonden hield ze het heft stevig in handen. Wat bijzonder knap is omdat ze op een gegeven moment nog maar heel weinig tijd over had.

Kortom, morgen kan nog een spannende dag worden als het de beide verliezers van deze dag lukt om zichzelf te herpakken.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.