Kom naar het Sport Pride Amsterdam Chess Open!

In samenwerking met Stichting Amsterdam Chess Open en De Queer Schaakclub organiseert Sport Pride op vrijdag 2 augustus 2024 een snelschaaktoernooi, het Sport Pride Amsterdam Chess Open! Deelname is gratis, en is open voor iedereen ongeacht leeftijd, gender of seksuele oriëntatie.

Het toernooi wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd in het kader van de Sport Pride, een serie sportevenementen tijdens de Pride Amsterdam die dit jaar wordt gehouden van 27 juli t/m 4 augustus 2024. Naast het schaaktoernooi organiseert Sport Pride ook bijvoorbeeld een fitness-evenement, een watersport-evenement en een conferentie.

De Stichting Amsterdam Chess Open is een van de organisatoren. Namens het bestuur is Marjolein Aarten kartrekker: “De Stichting Amsterdam Chess Open heeft als doel om bij te dragen aan diversiteit binnen de schaakwereld. Wij zouden graag zien dat schaakliefhebbers van alle genders, leeftijden en culturele achtergronden de weg naar het schaakbord weten te vinden. Daarom zijn wij enthousiast om hieraan mee te doen.”

De Queer Schaakclub heeft zich bij het initiatief aangesloten. Deze schaakvereniging bestaat sinds 2022 en richt zich op queers, oftewel iedereen die niet in de ‘standaard’ hokjes valt wat betreft geslacht en/of seksuele voorkeur. In 2022 verscheen een interview in de Westkrant met oprichters Rens Mors en Erik Kerssen.

Het speeltempo van de partijen bedraag 5+5 (5 minuten + 5 seconden per zet). Er wordt gespeeld in twee rondes: een voorronde en een finaleronde. In de voorrondes worden de deelnemers willekeurig ingedeeld in poules. Op basis van de resultaten uit de voorrondes worden vervolgens finalepoules samengesteld.

De locatie van het toernooi is The Social Hub Amsterdam City (Wibautstraat 129). Je kunt je aanmelden via amsterdamchessopen@gmail.com. Deelname is gratis, de top-3 van de finalepoule ontvangt een beker. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers.

7 Reacties

  1. Avatar
    Sander Wissink 27 juli 2024

    “Deelname is open voor iedereen ongeacht leeftijd, gender of seksuele orientatie” Nou, dat is mooi want elk ander toernooi is alleen open voor heteroseksuele mannen tussen 20 en 60 jaar….Sorry hoor, is dit nu echt nodig bij schaken? Het motto van ons edele spel is al jaren “gens uma sumus”. We zijn 1 familie.

    • Avatar
      Frits Fritschy 27 juli 2024

      Misschien werkt het de andere kant op: dat mensen die niet mannelijk, heteroseksueel en van middelbare leeftijd zijn, van harte welkom zijn bij onze prachtige gemeenschap van ruimdenkende mensen. Promotie van het schaken!

      • Avatar
        Sander Wissink 27 juli 2024

        Nou met alle respect, de schaakwereld geeft mijns inziens de niet mannelijke, niet heteroseksuele (leeftijd laat ik even buiten beschouwing) nooit het gevoel dat ze niet welkom zijn. Dat speelt gewoon niet. Ik vind het bijzonder triest dat queer mensen zich eerst moeten afzonderen om ” zichzelf” te zijn maar dat komt niet door het gedrag van de gemiddelde schaker die ze zouden uitsluiten. En als ze zich eerst afzonderen voel ik me zeker niet extra geroepen om dan wel bij dit specifieke toernooi mee te doen.  Tevens vind ik het zo tegenstrijdig, eerst vinden ze zichzelf niet ” in een hokje passen”, om zich vervolgens af te zonderen in een specifieke groep! Dit is niet goed, we moeten niet voor elke identiteit/groep een aparte schaakclub oprichten, zo komen we elkaar nooit meer tegen en groeit het onderlinge wantrouwen.

        • Avatar
          M H 27 juli 2024

          Is dit niet een beetje spijkers op laag water zoeken? Ik zou verwachten dat de opmerking voornamelijk slaat op “we organiseren het in het kader van een Pride evenement met medewerken van een schaakclub die zich richt op queerleden, maar we willen benadrukken dat we iedereen verwelkomen”. Niet veel meer, niet veel minder.

          Ik neem aan dat elke schaakclub enerzijds leden hebt die voornamelijk op de interne komen (en dus nooit veel anderen tegenkomen) en anderzijds leden die toernooien en/of competitie spelen en elkaar wel tegenkomen. Lijkt me hier niet anders.

          Net zoals er bij het voetbal inititiatieven zijn zoals Roze Kameraden, waar je je kan afvragen wat het toevoegt, want supporter is supporter, en toch vindt men dat kennelijk een toegevoegde waarde hebben. Ieder zijn feestje.

  2. Avatar
    Frits Fritschy 27 juli 2024

    Dus, ik zou zeggen: heteroseksuele mannen van tussen de twintig en zestig, schrijf je massaal in om te bewijzen dat wij het geen probleem vinden als mensen gaan denken dat je ‘ook zo’ bent.

  3. Avatar
    FlatlandR 27 juli 2024

    Op de website: “De afgelopen tijd is er in de professionele schaakwereld veel aan het licht gekomen rondom grensoverschrijdend gedrag. Schaken is een sport voor iedereen, en als organisatie van het Amsterdam Chess Open willen wij een veilige omgeving creëren voor alle deelnemers om te kunnen doen waar we zo van houden: schaken. Daarom wijzen we een vertrouwenspersoon aan waar deelnemers ten allen tijde bij terecht kunnen voor, tijdens en na het toernooi.”

    Prima hoor, zou meer mogen gebeuren.

    Anderzijds, los van valsspelen kan ik zo snel niets verzinnen? En alleen in de professionele schaakwereld? Kan iemand wat voorbeelden geven?

     

     

    • Avatar
      Sander Wissink 27 juli 2024

      Ik meen dat er commotie was rond de begeleiding van het Amerikaanse dames (meisjes?) team. De trainer, een GM met een Latijnse/Spaanse naam, was namelijk niet van onbesproken gedrag. Ik gebruik bewust zijn naam niet omdat iemand imo onschuldig is tot het tegendeel is bewezen….Verder is er natuurlijk de uitsluiting door FIDE van transvrouwen op vrouwentoernooien, dat is natuurlijk voor queers ook een item. Verder zou ik het ook niet weten. Waar mensen bij elkaar komen, gebeuren er soms vervelende dingen…gelukkig is er een vertrouwenspersoon…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.