Kom naar het Sport Pride Amsterdam Chess Open!
In samenwerking met Stichting Amsterdam Chess Open en De Queer Schaakclub organiseert Sport Pride op vrijdag 2 augustus 2024 een snelschaaktoernooi, het Sport Pride Amsterdam Chess Open! Deelname is gratis, en is open voor iedereen ongeacht leeftijd, gender of seksuele oriëntatie.
Het toernooi wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd in het kader van de Sport Pride, een serie sportevenementen tijdens de Pride Amsterdam die dit jaar wordt gehouden van 27 juli t/m 4 augustus 2024. Naast het schaaktoernooi organiseert Sport Pride ook bijvoorbeeld een fitness-evenement, een watersport-evenement en een conferentie.
De Stichting Amsterdam Chess Open is een van de organisatoren. Namens het bestuur is Marjolein Aarten kartrekker: “De Stichting Amsterdam Chess Open heeft als doel om bij te dragen aan diversiteit binnen de schaakwereld. Wij zouden graag zien dat schaakliefhebbers van alle genders, leeftijden en culturele achtergronden de weg naar het schaakbord weten te vinden. Daarom zijn wij enthousiast om hieraan mee te doen.”
De Queer Schaakclub heeft zich bij het initiatief aangesloten. Deze schaakvereniging bestaat sinds 2022 en richt zich op queers, oftewel iedereen die niet in de ‘standaard’ hokjes valt wat betreft geslacht en/of seksuele voorkeur. In 2022 verscheen een interview in de Westkrant met oprichters Rens Mors en Erik Kerssen.
Het speeltempo van de partijen bedraag 5+5 (5 minuten + 5 seconden per zet). Er wordt gespeeld in twee rondes: een voorronde en een finaleronde. In de voorrondes worden de deelnemers willekeurig ingedeeld in poules. Op basis van de resultaten uit de voorrondes worden vervolgens finalepoules samengesteld.
De locatie van het toernooi is The Social Hub Amsterdam City (Wibautstraat 129). Je kunt je aanmelden via amsterdamchessopen@gmail.com. Deelname is gratis, de top-3 van de finalepoule ontvangt een beker. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers.
“Deelname is open voor iedereen ongeacht leeftijd, gender of seksuele orientatie” Nou, dat is mooi want elk ander toernooi is alleen open voor heteroseksuele mannen tussen 20 en 60 jaar….Sorry hoor, is dit nu echt nodig bij schaken? Het motto van ons edele spel is al jaren “gens uma sumus”. We zijn 1 familie.
Misschien werkt het de andere kant op: dat mensen die niet mannelijk, heteroseksueel en van middelbare leeftijd zijn, van harte welkom zijn bij onze prachtige gemeenschap van ruimdenkende mensen. Promotie van het schaken!
Nou met alle respect, de schaakwereld geeft mijns inziens de niet mannelijke, niet heteroseksuele (leeftijd laat ik even buiten beschouwing) nooit het gevoel dat ze niet welkom zijn. Dat speelt gewoon niet. Ik vind het bijzonder triest dat queer mensen zich eerst moeten afzonderen om ” zichzelf” te zijn maar dat komt niet door het gedrag van de gemiddelde schaker die ze zouden uitsluiten. En als ze zich eerst afzonderen voel ik me zeker niet extra geroepen om dan wel bij dit specifieke toernooi mee te doen. Tevens vind ik het zo tegenstrijdig, eerst vinden ze zichzelf niet ” in een hokje passen”, om zich vervolgens af te zonderen in een specifieke groep! Dit is niet goed, we moeten niet voor elke identiteit/groep een aparte schaakclub oprichten, zo komen we elkaar nooit meer tegen en groeit het onderlinge wantrouwen.
Is dit niet een beetje spijkers op laag water zoeken? Ik zou verwachten dat de opmerking voornamelijk slaat op “we organiseren het in het kader van een Pride evenement met medewerken van een schaakclub die zich richt op queerleden, maar we willen benadrukken dat we iedereen verwelkomen”. Niet veel meer, niet veel minder.
Ik neem aan dat elke schaakclub enerzijds leden hebt die voornamelijk op de interne komen (en dus nooit veel anderen tegenkomen) en anderzijds leden die toernooien en/of competitie spelen en elkaar wel tegenkomen. Lijkt me hier niet anders.
Net zoals er bij het voetbal inititiatieven zijn zoals Roze Kameraden, waar je je kan afvragen wat het toevoegt, want supporter is supporter, en toch vindt men dat kennelijk een toegevoegde waarde hebben. Ieder zijn feestje.
Vandaag heb ik een LinkedIn Artikel gepost hoe het toernooi is ontstaan en waarom ik het belangrijk vind dat het wordt georganiseerd, zie deze link.
Ik maak ook een verwijzing naar jou Sander, ik zal alleen dat gedeelte hier plaatsen;
Naar aanleiding van de opmerking(en) van Sander W. in het artikel wil ik daar als laatste nog iets over kwijt:
Schaken is inderdaad voor iedereen en iedereen is welkom. Maar dat straalt een gemiddelde schaakclub niet uit omdat het nog steeds wordt gedomineerd door de witte hetero cis-man. Dit werkt voor veel schakers die niet tot die ‘norm’ horen, niet uitnodigend waardoor je ze niet aantrekt op een schaakclub zoals we die nu kennen. Om de sport echt inclusief te maken, is het naar mijn mening juist ook onze verantwoordelijkheid om dit beeld te veranderen binnen de schaakwereld.
Daarom hoop ik dat wij met Sport Pride, Amsterdam Chess Open en De Queer Schaakclub schakers met elkaar gaan verbinden en het gesprek met elkaar aangaan. Om te zoeken naar onze overeenkomsten in plaats van onze verschillen. Maar ook om diversiteit in alle vormen te vieren. Ik hoop dan ook met heel mijn schaakhart, dat dit initiatief bijdraagt aan een inclusievere schaak community in Nederland.
Voor de rest verwijs ik naar mijn artikel en ik hoop dat dit verhelderend werkt en je wellicht antwoorden kan vinden waarom ik het wel belangrijk vind dat ik mij hiervoor wil inzetten. We hebben nog 10 plekken beschikbaar, je bent van harte welkom om mee te schaken tijdens onze eerste editie van Sport Pride Amsterdam Chess Open.
Als je queer bent, ben je sowieso altijd in de minderheid.
Hoe jammer velen het ook vinden op de een of andere wijze: queers zijn nu eenmaal niet in de meerderheid. En zullen dat ook nooit worden. De samenleving bestaat nu eenmaal uit meerderheden en minderheden. Dat zal nooit veranderen.
Verder speelt iedereen maar waaar ie wilt.
Maar als er aan dit toernooi opeens heel veel blanke (ik haat het woord wit, slaat nergens op) mannen meedoen, zullen queers nog altijd in de minderheid zijn. Tenzij je natuurlijk blanke mannen gaat weigeren…
Goh wat leuk zeg: al die groepen. Lekker onderscheiden, lekker tegen elkaar opzetten.
Ik voel me op deze wijze elk schaaktoernooi een NAZI. Ik en vele worden op deze manier voortdurend neergezet als onderdrukkers die zorgen dat andere groepen niet zichzelf kunnen zijn.
Een neutrale vraag voor Marjolein: Stel een middelgrote club in Gelderland van 60 leden, inderdaad nagenoeg blank, enkele vrouwelijke leden, seksuele voorkeuren onbekend, aantal vermoedelijke transgenders nihil (ken ook maar 2 gevallen in de Nederlandse schaakwereld). Hoeveel nieuwe leden heeft zo’n grofweg club nodig om bovengenoemde uitstraling te wijzigen?
Dus, ik zou zeggen: heteroseksuele mannen van tussen de twintig en zestig, schrijf je massaal in om te bewijzen dat wij het geen probleem vinden als mensen gaan denken dat je ‘ook zo’ bent.
Op de website: “De afgelopen tijd is er in de professionele schaakwereld veel aan het licht gekomen rondom grensoverschrijdend gedrag. Schaken is een sport voor iedereen, en als organisatie van het Amsterdam Chess Open willen wij een veilige omgeving creëren voor alle deelnemers om te kunnen doen waar we zo van houden: schaken. Daarom wijzen we een vertrouwenspersoon aan waar deelnemers ten allen tijde bij terecht kunnen voor, tijdens en na het toernooi.”
Prima hoor, zou meer mogen gebeuren.
Anderzijds, los van valsspelen kan ik zo snel niets verzinnen? En alleen in de professionele schaakwereld? Kan iemand wat voorbeelden geven?
Ik meen dat er commotie was rond de begeleiding van het Amerikaanse dames (meisjes?) team. De trainer, een GM met een Latijnse/Spaanse naam, was namelijk niet van onbesproken gedrag. Ik gebruik bewust zijn naam niet omdat iemand imo onschuldig is tot het tegendeel is bewezen….Verder is er natuurlijk de uitsluiting door FIDE van transvrouwen op vrouwentoernooien, dat is natuurlijk voor queers ook een item. Verder zou ik het ook niet weten. Waar mensen bij elkaar komen, gebeuren er soms vervelende dingen…gelukkig is er een vertrouwenspersoon…
Bijvoorbeeld opmerkingen over kleding: edition.cnn.com/2023/03/30/sport/anna-cramling-chess-streamer-women-spt-intl/
Ach, die arme Anna toch.
Wie zegt haar eens de waarheid?
Als vrouw zo eenzaam zegt te voelen in de schaakwereld.
Nou, als er één iemand haar looks uitbuit en er zelfs een verdienmodel aan heeft opgehangen is Anna het wel.
En oh wat is het verschrikkelijk als mannen haar aanspreken en flirten (flirten trachten) en o wee daar een foutje in maken, want Anna vindt hen niet aantrekkelijk.
Weten de mensen van tegenwoordig dan niet meer de biologie vd mens? Als man zul je iets moeten ondernemen, anders gebeurt er NEVER iets.
Wat erg, voor Anna allemaal
Anna Cramling. Kan met een rating van slechts 2000 a 2200 meer verdienen met schaken dan bijna alle mannen.
Lekker geil en koket doen op youtube.
En nog steeds zeiken.
Heeft het gewoon niet door. Je gunt haar een keer een enorme terechtwijzing.
Aanvulling. En dat mw. Cramling eens een keer snapt hoe de biologie werkt. Mannen proberen, ook de niet-hogen-in status, en zij wijst toe of af. Dat is het leven.
Daarna ga je niet mannen lopen afbranden. Dat is beneden je waardigheid als vrouw. Je dient bewondering te hebben voor mannen die hun kop op het hakblok van jou leggen. Respect. Dat is Anna, niet gemeen jegens vrouwen, dat is juist een compliment.
Wie gaat dit Anna, en andere mannenhaters, eens uitleggen?
Ik niet.
En of ze het snapt?
Waarschijnlijk is ze toch veeeeeeel te dom voor. Te weinig sociaal intelligent. Te veel tegen mannen.z
Ach, zoals al dit commentaar hier van mij wsl. totaal zinloos is. Maar ach: uitkomen voor mezelf, voor de (een glimp) vd waarheid , is natuurlijk mij alles waard.
ik groet u allen. Nu het nog kan.
Ach ja, Renzo, afgunst is een van de zeven hoofdzonden. Ik heb even op de site van Anna gekeken, maar zover ik kan zien, richt ze zich voornamelijk tot andere vrouwen. Ze ziet er verzorgd uit, iets wat Loek van Wely zal kunnen waarderen. Een heleboel mannen zullen haar ook wel gewoon een aantrekkelijke jongedame vinden, ongeacht haar kleding.
Het is toch merkwaardig dat als ik ‘Anna Cramling’ googel, ik als derde suggestie krijg: ‘Anna Cramling partner’. Is dit door haar bewuste gedrag of zijn er gewoon tamelijk veel mannen die haar ‘gewoon lekker geil en koket’ vinden?
Overigens zou ik het met je eens kunnen zijn dat de biologie zich niet geheel door maatschappelijke normen laat sturen. Uiting geven aan je amoureuze gevoelens is altijd een inbreuk op het persoonlijke leven van een ander. Daar is geen goed moment voor, zelfs als er geurkaarsen, romantische muziek en sfeerverlichting voorhanden zijn (dan juist niet, zou ik zeggen). Doe je dat tijdens een schaakpartij, dan is dat een storend element voor de tegenstander – maar het is ook een riskant moment voor jezelf. Een afwijzing kan ernstige gevolgen hebben voor je rating. ‘Zeg het, jongen!’ heb ik hier een keer geschreven als commentaar op een briljante foto van een dame die op romantisch niveau in ieder geval haar achtergrond mee heeft, met op de voorgrond haar wanhopig kijkende jonge, mannelijke tegenstander. Ik kan dit niet met statistische gegevens bevestigen, maar ik zie toch erg veel relatieloze heteromannen van tussen de twintig en de zestig op schaakclubs. Het duurde bij mij ook een tijdje.
Het verhaal wordt toch wel iets anders als een oudere, mannelijke schaker na een partij tegen een jong meisje zegt dat hij de hele partij afgeleid werd door haar uiterlijk. Dat is geen risico nemen, dat is intimideren. En een arbiter die tegen een kind van 15 jaar zegt dat ze geen korte broek mag dragen omdat dat haar tegenstanders afleidt, is niet geschikt voor zijn taak.
Leuk idee.
Mooi initiatief!
Beste Renzo, ik zie nergens dat jij (of andere heteromannen van tussen de 20 en de zestig, ik val buiten die norm) als onderdrukker wordt neergezet. Ik lees alleen dat mensen die buiten die norm vallen (mijzelf in ieder geval uitgezonderd) zich niet helemaal senang voelen in een dergelijke omgeving. Buiten het schaken zouden ze daar wel eens voldoende reden voor kunnen hebben. Hoe zit het bijvoorbeeld met de gemiddelde voetbalkantine? Maar homo’s voetballen nou eenmaal niet, net als kappers, nietwaar? (Of ze zijn gewoon allemaal zó, maar volgens Donner geldt hetzelfde voor schakers.) Nu wordt de mogelijkheid geboden om te laten zien dat de anders-dan-jou-gezinden zich nergens druk over hoeven te maken. Nou, schrijf je in en maak eens een praatje. Misschien leerzaam voor jou en wellicht ook voor anderen.
Deze had onder de eerste reactie van Renzo moeten komen, maar dat lukte niet meer.
Dank je wel voor de vraag FlatlandR, ik kon mijn reply alleen niet eronder kwijt vandaar dat ik het hier post:
Ik vind het zelf moeilijk te zeggen in % hoeveel leden je “moet” aantrekken en dat ze ook blijven schaken om het beeld intern te veranderen. Sommige zeggen dat wanneer 10% van je ledenaantal een vrouw is je het al ontzettend goed doet. Zelf wil ik dit gaan onderzoeken op mijn eigen schaakclub SV Amsterdam West m.b.t. diversiteit en inclusie, als ik hier meer over kan vertellen kom ik bij je terug.
Mijn grootste learning van afgelopen weekend: schaakclubs zijn niet laagdrempelig! Dat is wat ik van de meeste niet-clubschakers terug heb gekregen. Met Sport Pride ACO zag ik dit maar ik speelde zelf gisteren bij een rapid schaaktoernooi het “Het Zwarte Wapen” in Rotterdam en daar hoorde ik exact hetzelfde.
Wij, als clubschakers, denken vaak: iedereen is toch welkom op onze club om te schaken. Dat is ook zo, maar de werkelijkheid/beeldvorming/ervaring van buitenaf gezien naar een schaakclub is echt anders. Met een laagdrempelig rapid/blitz toernooi bereik je dit dus al vrij snel, en komt er een divers publiek op af.
Door Sport Pride ACO zijn er nu een aantal van De Queer Schaakclub die zeggen: ik ga in november mee doen met het weekendtoernooi van Amsterdam Chess Open. We hebben oud jeugdspelers bereikt die hun weg weer hebben terug gevonden naar het schaakbord. En dat komt omdat we elkaar ontmoet hebben op Sport Pride ACO.
Doordat ik zelf de moeite heb genomen om bij Het Zwarte Wapen mee te spelen, heb ik ook weer nieuwe schakers uit Amsterdam ontmoet en geholpen bij het vinden van een leuke club in hun buurt. Mijn eerste tegenstander bij dit toernooi zei: ik kwam vorig jaar in aanraking met “Het Zwarte Wapen”, daarna mijn eerste weekend toernooi gespeeld bij Amsterdam Chess Open in 2023 en daarna ben ik op zoek gegaan naar een schaakclub in Rotterdam.
Ik ben een groot voorstander van meer laagdrempelige schaak initiatieven in Nederland!