Verschillende schaakbubbels komen samen bij druk bezocht Pride schaaktoernooi
Op vrijdag 2 augustus 2024 werd de eerste editie van het Sport Pride Amsterdam Chess Open gehouden, een snelschaaktoernooi tijdens de Amsterdam Pride Week. Het toernooi had een grote opkomst en trok een diverse groep schakers aan met verschillende achtergronden. Over één ding zijn de deelnemers het allemaal eens: dit toernooi moet vaker georganiseerd worden. FM Zyon Kollen won het toernooi.
The Social Hub Amsterdam City was afgelopen vrijdag het decor van het eerste Sport Pride Amsterdam Chess Open. In een zaal op de begane grond van het hotel stonden twintig schaakborden opgesteld. Over de aankleding van de locatie was duidelijk nagedacht. Op sommige borden stonden geen witte en zwarte stukken opgesteld, maar roze of blauwe. Op de tafels en op de loungebanken daaromheen was Pride-promotiemateriaal te vinden. Real time-tussenstanden werden getoond op een grote beamer. Bij de ingang van de zaal stond een tafel waarop de deelnemers water konden tappen en fruit konden pakken. Er hing een relaxte sfeer.
Het Pride schaaktoernooi is het geesteskind van Marjolein Aarten, bestuurslid van de Stichting Amsterdam Chess Open. Zij was in november 2023 aanwezig op het Spui toen daar een Chessmob werd gehouden als protest tegen de FIDE, die transvrouwen uitsluit van de vrouwencategorieën. Daar werden de eerste contacten gelegd: “Tijdens de Chessmob sprak ik met de voorzitter van Stichting Pride Amsterdam (Suzanne van de Laar). Zij stelde mij de vraag: ‘Zou jij niet een schaaktoernooi willen organiseren voor Stichting Pride Amsterdam?’ Aanvankelijk twijfelde ik omdat ons bestuur het al behoorlijk druk heeft met de organisatie van het weekendtoernooi Amsterdam Chess Open, maar toen mijn mede-bestuursleden enthousiast reageerden, dacht ik ‘let’s go!”
Aarten vond de samenwerking met De Queer Schaakclub, die vandaag met een grote delegatie aanwezig is. Oprichter Rens Mors deed zelf ook mee: “Wij hebben gemerkt dat veel mensen het spannend vinden om naar een formele schaakclub te gaan. Ze denken dat ze niet goed genoeg zijn en daarbij speelt ook het imago van schaken in een zaaltje met voornamelijk oudere, cis, hetero mannen. De Queer Schaakclub is een inclusieve en laagdrempelige club, waar iedereen welkom is. Wij proberen een comfortabele plek te creëren waar je vrijblijvende potjes kan spelen, er is geen echte interne competitie.”
De Queer Schaakclub komt gemiddeld één keer per maand samen, telkens op een andere locatie. “Er is altijd een DJ bij, en er worden drankjes en hapjes geserveerd, we proberen er een gezellige omgeving van te maken. Gemiddeld komen er 40 personen naar de evenementen.” De Queer Schaakclub onderzoekt momenteel de mogelijkheid om binnenkort ook deel te nemen aan de SGA- en/of KNSB-competitie.
Merel Schalkers, huisschaker: “Ik ben tijdens coronapandemie begonnen met schaken. Tijdens het Milkschake festival ben ik in aanraking gekomen met De Queer Schaakclub. Sindsdien ga ik naar hun middagen. Het is laagdrempelig schaken tegen mensen van je eigen niveau. Dat is heel gezellig.”
Het Pride schaaktoernooi is voor herhaling vatbaar
Onder de deelnemers hangt een gemoedelijke en positieve stemming. Over één ding lijken zij het allemaal eens, dit toernooi smaakt naar meer en moet vaker georganiseerd worden.
Mors: “Ik vind het super geslaagd, vooral omdat verschillende bubbels bij elkaar komen. De spelers van de traditionele schaakclubs mengen goed met de mensen van De Queer Schaakclub. Je merkt ook dat dit evenement laagdrempelig genoeg is voor mensen die de stap naar traditionele schaaktoernooien normaal gesproken te groot vinden.”
Ook Aarten ziet op dit toernooi een andere dan gebruikelijke doelgroep: “Wat ook bijzonder is dat we nieuwe schakers aantrekken (thuis- en online schakers) voor wie de drempel te hoog is om direct een schaakclub binnen te stappen. Ik sprak met verschillende deelnemers die het schaken serieuzer willen gaan oppakken. Misschien door les te nemen, misschien door aan te sluiten bij een club of deel te nemen aan een competitie. Ook zien we veel oud-schakers die via dit toernooi de weg naar het schaakbord terug hebben gevonden.”
René Pijlman, voorzitter van de Schaakbond Groot-Amsterdam, is eveneens enthousiast en ziet kansen voor de traditionele schaakwereld: “Wat we als schaakwereld te weinig doen is het organiseren van losse, vrijblijvende activiteiten. Schaakclubs beginnen vaak direct over lid worden, contributie betalen en elke week meespelen. Dat schrikt af. Vandaag zie je ook veel mensen die niet bekend zijn met de traditionele schaakwereld.”
Is de schaakwereld inclusief?
Is de schaakwereld wel inclusief genoeg? Dat is een discussie die de laatste tijd regelmatig oplaait onder schakers. Ook de deelnemers van het Pride schaaktoernooi hebben hierover een duidelijke mening.
Pijlman:“Ik ben zelf geneigd te zeggen dat we altijd open staan voor iedereen, en dat we geen blokkades opwerpen. Toch voelen bepaalde groepen zich minder thuis. Dit Pride toernooi en De Queer Schaakclub weten weer andere doelgroepen aan het schaken te krijgen.”
Aarten: “Het spel schaken is an sich een inclusieve sport, maar ik denk dat we er nog te weinig aan doen om andere schakers aan te trekken zodat de schaakverenigingen ook echt divers zijn. Want laten we wel wezen: De schaaksport wordt gedomineerd door mannen. Met dit toernooi geven we een ander signaal af. Wij dragen actief uit dat de schaaksport open staat voor iedereen.”
Luc Schiebroek, een bekende in het Amsterdamse schaakcircuit, doet ook een duit in het zakje: “Nee, de schaakwereld is nog niet inclusief genoeg. Het is een kleine verbetering dat de toptoernooien nu zijn gegaan van vrouwen- en mannensecties naar vrouwensecties en open groepen, maar eigenlijk moeten ook de vrouwensecties worden afgeschaft. Daarmee worden de verschillen alleen maar benadrukt, en ten onrechte. Ik geloof niet dat er verschil is tussen man en vrouw. Het is een denksport.”
Schiebroek geeft zelf schaakles aan de jeugd van VAS en ziet dat het probleem al in de jeugd ontstaat: In de schaaklessen die ik geef merk ik dat als je één meisje met allemaal jongens in de klas zet, dat het meisje dan afhaakt, terwijl als je een groepje meisjes hebt, dat zij elkaar stimuleren om door te gaan.”
Ava Drenthen (13 jaar) is een van de jongste deelnemers van het toernooi. Zij is vandaag speciaal gekleed in de kleuren van de regenboogvlag. “Mijn vader had dit toernooi gevonden op internet en had het mij aangeraden. Ik vind het een heel leuk toernooi, en ik heb hele leuke mensen ontmoet.”
Drenthen speelde zelf mee in het Nederlands kampioenschap voor meisjes in haar leeftijdscategorie, maar ook daar zijn de verschillende groepen voor mannen en vrouwen een doorn in het oog: “Ik snap niet waarom jongens en meisjes in gescheiden groepen spelen. Het is niet alsof jongens slimmer zijn.”
Wat vinden jullie: Is de schaakwereld inclusief genoeg? Laat je mening achter in de reacties.
Zyon Kollen wint het toernooi
Enfin, er werd ook nog geschaakt. Ongeveer 40 schakers deden mee. Na een voorronde bestaande uit vijf partijen werden twee groepen gevormd: een A-groep en een B-groep, ingedeeld volgens het Zwitserse systeem met opnieuw vijf partijen. De enige deelnemer met een schaaktitel, FM Zyon Kollen won het toernooi met een score van 10 uit 10. De tweede en derde plaats gingen naar Roger Mehra en Yke Smit. In de B-groep won Ronald Marcelis, de tweede plaats ging naar Isa (DQS), derde werd Tejo Hagen.
En daar lees ik weer “mannensecties” en “verschillende groepen voor mannen en vrouwen”. Er is schaken en er zijn bijzondere groepen zoals daar zijn onder andere leeftijdscategorieën of vrouwen. Apart mannenschaak is een verzinsel van de journalistiek of van klaagsteresserinnen.
Ik kan me niet herinneren dat ooit mijn zusje nl.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Tuk niet mee mocht doen omdat ze vrouw was, wel een onderlinge laatste-ronde-partij waardoor ik mij wél en zij zich niet plaatste voor de finalegroep van het Haagse jeugdkampioenschap.
Misschien weet iemand dat nummer van het vroegere Schaakbulletin terug te vinden waarin ze zegt dat ze bij Moerwijk heus niet zwakker was dan jongens als Smout en Willemsen. Dat was ze DUS wél!.
SB118.
Ingrid Tuk (Jansen?) stelt dat ze op haar 15e niet onder deed voor Smout en Van der Vliet, “(…) maar die gingen allemaal in speelsterkte vooruit en op mijn achttiende waren ze sterker dan ik.”
Lijkt iets genuanceerder dat wat u stelt.
Ingrid Jansen is later getrouwd geweest met Joop Tuk.
Tijdens onze genoemde eerste partij was ik minstens 16 maar nog geen lid van een vereniging.
Staat daar Van der Vliet en niet Willemsen?
Correct! Van der Vliet en niet Willemsen.
Aparte toernooien voor vrouwen hebben volgens mij dezelfde functie als dit toernooi heeft: de mogelijkheid te spelen in een toernooi waar je niet de uitzondering bent.
Dat er aparte titels voor vrouwen zijn vind ik wel absurd (zoals ik al eens in een rubriek heb geschreven).
Ik meen dat de vrouwentitels indertijd zijn ingesteld om (wat meer) vrouwen aan een titel te helpen, en zo een impuls aan het vrouwenschaak te geven. Dit lijkt een prachtig streven, maar het blijft wat gekunsteld: vrouwen kunnen wel WIM of WGM worden, maar die titels worden dan (terecht) nog altijd minder hoog aangeslagen dan de IM of GM-titel.
Ik denk dat het voor de lange termijn constructiever is om meisjes/vrouwen voor dezelfde IM/GM normen te laten knokken als jongens/mannen. Dan zal je waarschijnlijk moeten accepteren dat er (nog) weinig vrouwen met een IM/GM titel rondlopen, maar uiteindelijk zal dat wel aantrekken. Schaatssters rijden nu 5000 meter, in de atletiek doen de vrouwen inmiddels aan stokhoogspringen, steeple chase en kogelslingeren, nummers waar ze lang van waren uitgesloten. Wielrensters rijden klassiekers (monumenten zelfs) en grand tours. Daar is de progressie enorm, vooral in de breedte.
Bij een aantal sporten is het verschil tussen de top bij de mannen en de top bij de vrouwen niet meer dan de bekende 10%. Vergelijk de atletiek- en zwemrecords. Schaken is bij uitstek een sport waarbij die 10% drempel door vrouwen genomen kan worden.
Ik ben het helemaal eens met de lange termijn visie van Peter! Dan kan iedereen voor dezelfde IM/GM normen knokken.
@Peter en @Marjolein: begrijp jullie niet. Vrouwen kunnen allang om IM/GM normen c.q. titels strijden en doen dat ook, al decennialang.
Sake Jan,
Ik kan de reacties van Peter en Marjolein niet anders lezen dan dat ze de aparte titels voor vrouwen afgeschaft willen zien.
“het imago van schaken in een zaaltje met voornamelijk oudere, cis, hetero mannen”……vul hier een willekeurige andere groep neer en Nederland is te klein. Dezelfde mensen die steeds wensen niet gediscrimineerd te worden, zetten nu gewoon 30 % van de Nederlandse bevolking weg als intolerant en onvriendelijk.
Dat kun je met (met een kloppende activiteit) van een andere groep gewoon zeggen zonder dat Nederland te klein is Ik noem maar iets: “Bubbling heeft in Nederand de reputatie dat het vooral door donkere mensen wordt gedaan.” Ik ben overigens wel benieuwd Sander, post je hier uit daadwerkelijke interesse in waarom het toernooi gehouden wordt, of gewoon uit verontwaardiging?
Erg flauw Dimitri….in mijn quote wordt “het imago van schaken in een zaaltje met voornamelijk oudere, cis, hetero mannen” als argument gebruikt om NIET naar een schaakclub te gaan…wordt dus als iets negatiefs gezien. Dat jij daartegenover een neutrale observatie zet als :“Bubbling heeft in Nederland de reputatie dat het vooral door donkere mensen wordt gedaan.” is dus een oneerlijke vergelijking. Dat weet je zelf ook wel dus ik vraag me af waarom je dat zo post. Als ik, of welke gemene, intolerante, witte, cis, hetero man ook, had neergezet ” Ik had graag naar Bubbling gegaan maar ja het heeft het imago dat er zoveel donkere mensen zijn dus ik ga niet”….ja dan had je een eerlijke vergelijking. Maar dat zet ik niet neer omdat dat discriminerend is. Jammer dat dat tegenover witte, cis, hetero mannen wel gewoon gezegd mag worden…..
Ik lees het niet als een waardeoordeel over oudere, cis, hetero mannen. Mensen trekken graag op met gelijkgestemden, dat is bekend. Als je queer of vrouw bent, zal je je daarom minder snel aangetrokken voelen tot een schaakclub. Dat heeft niets met intolerantie of onvriendelijkheid te maken.
Ik begrijp de negatieve reacties hier niet. Er wordt een schaaktoernooi georganiseerd, gericht op een groep personen die nu (veelal) niet in onze schaakcommunity aanwezig is: ik kan dat alleen maar toejuichen. En ik vind het ook logisch om in de aankondiging die doelgroep te benadrukken. Wat op een positieve wijze verwoord is.
Hoewel ik in het ‘verkeerde profiel’ 😉 pas, en ik zéér sporadisch een toernooi speel, was ik graag aanwezig geweest (maar helaas verhinderd).