Zwarte dag voor Giri

Foto: Frans Peeters

Het zag er gisteren allemaal zo zonnig uit. Giri won de eerste partij overtuigend en ook in de tweede partij had hij geen centje pijn aan Niemann. Alle reden om optimistisch de volgende dag in te gaan. Helaas werd het een koude douche. Giri was geen schim van zijn solide zelf en ging in beide partijen kopje onder.

Niemann deelt klap uit

In de eerste klassieke partij leek Niemann de Najdorf-variant te ontwijken. Maar vandaag kwam die dan toch op het bord. Zij het met een tikkeltje tamme voortzetting op de zesde zet. Op zich is er helemaal niks mis met 6. Ld3. De zet is uitermate solide. De loper ondersteunt de pion op e4 en geeft wit de mogelijkheid om na het voor de Najdorf zo typische 6. … e5 het paard terug te spelen naar e2 (met wellicht een vervolg op g3 en f5) zonder de loper op f1 in te sluiten. Hoewel 6. Ld3 een minder gebruikelijke voortzetting is, zijn er toch al heel wat partijen mee gespeeld. Tot en met 10. a4 op hoger niveau. Zie diagram.

Op dat hogere niveau speelde men zonder uitzondering 10. … exf4 11. Pxf4 Pc6 12. Le3 met gelijke kansen. Er zijn naast 10. … exf4 nog enkele partijen van wat mindere goden. Grappig is dan ook dat Giri verder ging met de voortzetting van een van deze mindere goden: 10. … Dc7. Volgens de computer heeft wit dan enig voordeel. Op zich is het natuurlijk helemaal niet gek om een zet te doen die minder bekend is. De kans is dan groter dat je tegenstander moet gaan nadenken.

Zoveel slechter is deze zet nou ook weer niet. Waar het in dit soort partijen om draait is dat je een stelling krijgt waarin je ‘spel hebt’. Dat hoeft lang niet altijd de volgens het elektronische monster de beste zet te zijn. Enfin de strijd ging een tijd lang gelijk op. Het kritieke moment ontstond na de 27e zet van wit. Wit speelde 27. … Dd4. Het is niet eens de sterkste zet, maar Giri reageerde met een zet die de partij voor hem deed kantelen in de verkeerde richting. Wat zou u hier doen?

Vanaf dit moment ging het steeds slechter met zwart. De zwarte stelling was behoorlijk verzwakt, er verdwenen pionnen van het bord en de witte loper die tot dan toe tamelijk passief had toegekeken hoe de schermutselingen langs hem heen gingen, kreeg nu een hoofdrol toebedeeld. Kortom: een flinke tegenvaller voor Giri.

Foto: Frans Peeters

De tweede partij

Giri ging voor een Catalaan. Daarmee heeft hij in het verleden fraaie successen geboekt. De Catalaan is typisch zo’n opening waarin zwart bij correct spel de zaak gelijk weet te trekken. Maar de meeste stellingen spelen toch net wat makkelijker voor wit dan voor zwart. Alleeen…? Kwam van dit idee weinig tot niets terecht. Het was wit die al spoedig tegen een wat mindere stelling aan keek. Het werd een lange en moeilijke partij waarin wit uiteindelijk, ondanks dat hij lange tijd objectief verloren stond, alsnog remise had kunnen maken. Maar vermoeidheid en de constante druk zijn vervelende stoorzenders. Kortom: Giri ging ook nu kopje onder.

Ik heb het commentaar beperkt gehouden. Wat we in gedachten moeten houden is dat beide spelers in de latere fase van de partij weinig tijd hadden om over hun zetten na te denken.

Tussenstand

  • Anish Giri 4,5 + 3 + 1,5 + 0 + 0 = 9
  • Hans Moke Niemann 7,5 + 0 + 1,5 + 3 + 3 = 15

Nog meer foto’s:

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

  1. Avatar
    mpvank 10 augustus 2024

    Begrijp ik nou goed dat de partijen alleen live  te volgen zijn voor diegenen die voor 6 dollar per maand lid zijn geworden van de Hans Niemann-fanclub op gmhans.com??

    groet,

    Menno

  2. Avatar
    Frans Peeters 10 augustus 2024

    Nee, de live partijen zijn op allerlel platforms gewoon gratis te volgen. Als je alles bij elkaar wil hebben, zoals live partijen, pgn van de partijen, foto’s, link naar de FIDE informatie, de stand in de match, foto’s van de match op Flickr, dan kun je het best starten op de link naar de match op Chess-Results. Er wordt ook commentaar gegeven tijdens de partijen via Twitch. Die uitzending wordt dan omgewerkt naar een filmpje op YouTube. Die filmpjes kun je het gemakkelijkst vinden via het kanaal van Anish Giri.

    Het prijzengeld is 35.000 voor de winnaar en 15.000 voor de verliezer. Dat werd nog expliciet gemeld tijdens de opening.

    Maandag trekt het circus dan naar Londen waar Hans Niemann speelt tegen Nikita Vitiugov. En daarna is er nog een match in Parijs waar Hans Niemann speelt tegen Etienne Bacrot. Meer info hierover kun je vinden op de website van Niemann: hansgm.com.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.