Geen herstel voor Giri

Foto: Frans Peeters

Het is ontzettend jammer om te moeten constateren dat Giri kennelijk niet in goede doen is. Na de enorme tegenvaller van gisteren lukte het hem vandaag ook niet om een beetje terug te krabbelen in de match.

Niemann kwam in de eerste partij van de dag minder te staan. Maar dat duurde niet lang. Al vrij snel was het voordeel verdwenen na twee mindere zetten van Giri. Daarna verdwenen de meeste stukken van het bord en werd de vrede getekend.

Bij de tweede partij van de dag had ik al snel het gevoel dat die in remise zou eindigen. Op lichess.org werd dat, door een storing, ook al twee keer prematuur aangekondigd. Was dat een voorbode van wat ging komen?

Weer een Najdorf?

Je vraagt jezelf af of Giri na 1. e4 weer zou aansturen op een Najdorf. Die kwam inderdaad op het bord. Wederom met de variant 6. Ld3. Deze keer ging zwart niet voor de typische Najdorfzet 6. … e5, maar voor fianchetto van de loper met 6. … g6. Daarmee komen we in het vaarwater van een draak. Maar wel een tikje anders.

In de draak gaat de witte loper niet naar d3, want daar staat hij een beetje in de weg, maar naar c4. Het inlassen van de zetten Ld3 en a6 is eerder voordelig voor zwart. Hij komt nu bijvoorbeeld ook makkelijker tot b5 indien gewenst. Zie het diagram voor een voorbeeld van een ‘normale’ draak.

In de partij ging het allemaal wat anders. Niemann speelde een tikkeltje passief en kwam geleidelijk aan minder te staan. Het mondde uit in de volgende stelling na 28. Kf1. Hoe zou u deze stelling evalueren?

Het paard op a4 staat uit z’n spreekwoordelijke neus te eten. Ook van de loper op h4 kunt u zich afvragen, wat die daar doet. Lucht happen? De zwarte torens hebben meer perspectief op een actief bestaan dan de witte. Een prima idee is bijvoorbeeld om de toren via g8 naar g4 te spelen en een beetje te gaan duwen tegen pion f4. Wat deed Giri?

Hij speelde 28. … e5. Mij is ooit op het hart gedrukt om wat voorzichtiger te zijn met vraagtekens, maar naar mijn smaak is dit niet de juiste weg. Plotseling heeft het witte paard uitzicht op een actiever bestaan. Want hij zou dolgraag naar d5 hoppen. Dat kon zo-even niet. Nu moet zwart er rekening mee houden. Wit speelde vervolgens 29. Le1 met een duidelijk idee. Giri ging verder met 29. … exf4? Sorry voor het vraagteken, maar dit is toch echt een zwakke zet waarmee zwart al zijn voordeel in één klap weggeeft. Kijkt u maar hoe het verder ging in de partij.

Foto: Frans Peeters

Bloedeloze remise

Het is een verschijnsel wat we ook tegenkomen in toernooien. De ene dag vliegen de vonken er vanaf (gisteren) en de andere dag lijkt het wel of de spelers een rustdag nemen. Wellicht is dat voor de eerste partij van deze dag een klein beetje te drastisch uitgedrukt, maar het gaat zeker op voor de middagpartij. Er gebeurde heel weinig. Het maakt mijn werk als commentator natuurlijk wel wat makkelijker. Maar ik zie het liever anders. U vindt hieronder zonder veel commentaar de bloedeloze remise die ontstond na helaas al weer een Berlijnse verdediging.

Tussenstand

Niemann gaat als leider van deze match morgen beginnen aan de rapidpartijen. Ik heb er eerlijk gezegd niet zo’n goed gevoel bij. Het valt in vrijwel alle partijen op dat Giri veel meer tijd gebruikt dan zijn tegenstander. Vandaag ook al weer in de tweede klassieke partij: Niemann had nog 1.03.51 op de klok en Giri slechts 21.37 voor bepaald geen wereldzetten.

  • Anish Giri 4,5 + 7,5 = 12
  • Hans Moke Niemann 7,5 + 10,5 = 18

Nog meer foto’s:

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

19 Reacties

  1. Avatar
    Eric César van 't Hof 10 augustus 2024

    de bloedeloze remise die ontstond na helaas al weer een Berlijnse verdediging.

    Waarom helaas? De Berlijnse verdediging vind ik juist heel mooi. De enige vraag is waarom de spelers na 29 zetjes ermee stoppen terwijl het bord nog vol staat.

     

     

    • Avatar
      Michel Hoetmer 10 augustus 2024

      Ik steek het niet onder stoelen of banken. Maar de Berlijnse verdediging heeft een nogal hoog remisegehalte en ik ben er bepaald geen fan van. Dat ik mijn neus er voor ophaal zal wel komen omdat ik zo’n beetje mijn hele schaakleven Siciliaans heb gespeeld.

      Naar mijn smaak zat er weinig muziek meer in de (slot)stelling. Een teken aan de wand was dat Niemann er nauwelijks een half uurtje voor nodig had en Giri waarschijnlijk zijn hoofd heeft gebroken om er nog iets van te maken. Maar smaken verschillen. 😄

    • Avatar
      Henk Smout 11 augustus 2024

      4.d2-d3 wordt wel de Anti-Berlijn genoemd.

      Die vroegtijdige dameruil was niet nodig, dat is een keuze.

  2. Avatar
    Frans Peeters 10 augustus 2024

    Ik heb gelezen dat sommige mensen het moeilijk vinden de live partijen, de pgn’s, de foto’s, de stand, de FIDE verwerking, etc. van deze match te vinden. Eigenlijk hoef je maar één link te weten om zowat alle informatie over de match te weten te komen en dat is de link naar de tweekamp op Chess-Results. Daar vind je alles bij elkaar.

  3. Avatar
    Eric César van 't Hof 11 augustus 2024

    Bedankt Frans. Ik lees daar het volgende overzicht waaruit niet anders kan worden geconcludeerd dat Niemann deze match met grote overmacht heeft gewonnen! Op alle onderdelen was hij veel sterker.

    Score blitz: Hans Niemann – Anish Giri 7,5-4,5
    Score classical: Hans Niemann – Anish Giri 10,5-7,5
    Score rapid: Hans Niemann – Anish Giri 4-2
    Total score: Hans Niemann – Anish Giri 22-14

  4. Avatar
    Eric César van 't Hof 11 augustus 2024

    Dat was blijkbaar een tussenstand. De echte eindstand is voor Giri iets draaglijker.

  5. Avatar
    Melchior Vesters 11 augustus 2024

    Ik ben blij dat Giri de match duidelijk heeft verloren, namelijk ook in de klassieke partijen. Dit toont aan dat hij gewoon niet meer echte wereldtop is, want Niemann is dat ook niet.

     

    Ik heb de sympathie voor Giri altijd overdreven (nationalisme) gevonden – hij is een degelijke maar saaie speler en in tactische scrambles legt hij het af. Hoop dat hij geen uitnodiging meer krijgt voor de Grand Chess Tour 2025, want in rapid & blitz zijn er tal van betere spelers. Tijd om die een kans te geven!

  6. Avatar
    Jan Willem Duijzer 12 augustus 2024

    Sorry Melchior, maar een speler van 30 jaar die in 2023 Tata Steel Chess ongedeeld won en in 2024 gedeeld eerste werd afschrijven voor de wereldtop vind ik wel weer typisch Nederlands. Dat hij je smaak niet is, OK, maar wereldtop is hij zeker wel. Ik hoop nog een jaar of tien. Voor de Nederlandse schaakwereld zou dat prachtig zijn.

    • Avatar
      Melchior Vesters 12 augustus 2024

      Jan Willem, tja wat noem je wereldtop? Ik denk dat Giri top-40 is in klassiek schaak, maar echte wereldtop vind ik top-10 en daar is hij, getuige Shenzhen 2024 en deze match met Niemann, echt een stukje van verwijderd.

       

      De reden dat Giri lang zijn klassieke rating heeft kunnen houden, is dat hij steeds uitnodigingen heeft gekregen voor gesloten toernooien (waarin hij zo’n 50% scoort, Tata uitgezonderd waar hij van kanonnenvoer als Wu en Donchenko wint). Als Giri open toernooien zou moeten winnen, zou dat niet lukken met zijn stijl en zou zijn rating een stuk lager zijn. Gelukkig voor hem is er in het Westen al decennia dat gesloten topcircuitwereldje.

       

      Of het Nederlandse schaak (als breedtesport) iets heeft aan Giri als deelnemer aan bijv. de GCT, kan ik niet beoordelen. Als kijker van de GCT kan ik wel zeggen dat hij in rapid/blitz absoluut geen wereldtop is en dat ik liever de allerbesten zie dan Nederlanders.

      • Avatar
        Jan Willem Duijzer 13 augustus 2024

        Onze taxatie van Giri verschilt, maar je reserves t.a.v. het “gesloten circuit” deel ik helemaal. Ik heb er wel eens voor gepleit om Tata Steel Chess om te vormen naar een semi-open toernooi voor 50 spelers vanaf een bepaalde rating (met kwalificatie mogelijkheid zoals bij een ATP tennistoernooi). Dan 9 ronden Zwitsers. Grotere krachtsverschillen, minder remises, meer verrassingen, minder voorbereidingsmogelijkheden etc. Spektakel.
        Overigens sluit ik niet uit dat Giri het dan beter zou doen dan je misschien denkt!

    • Avatar
      Peter Huisman 13 augustus 2024

      Ieder zijn of haar meug wat smaak en voorkeur betreft, maar Giri is de afgelopen 10 jaar niet buiten de top 15 van de wereld geweest, en voor het grootste deel van die periode zelfs binnen de top 10. Op basis daarvan reken ik hem tot de (absolute) wereldtop.

  7. Avatar
    Frits Fritschy 13 augustus 2024

    Doet me denken aan Anand, die bij elke wat mindere periode commentaren kreeg als ’tijd dat hij zich terugtrekt’, ‘die is nou echt wel op zijn retour’. Kijk eens waar hij nou staat, op zijn 55ste.

    Wat het gesloten topcircuitwereldje betreft: de andere deelnemers daaraan scoren gezamenlijk ook gemiddeld 50%; dat heb je nou eenmaal met gesloten groepen. Giri (die bij de laatste Tata ook van medewinnaar Gukesh won) weet te winnen van het kanonnenvoer, maar dat zou hem in open toernooien niet lukken?

    Giri’s stijl is niet ieders meug, hij neemt geen grote risico’s. Dat leidt tot wat meer remises. Maar daar zitten niet veel korte remises bij. Stijl en niveau hebben bij klassieke speeltempo’s niet veel met elkaar te maken. En dat hij bij het snellere spel wat minder uit de verf komt, het interesseert me niet. Ik heb er toch geen plezier in dat blitz-geknoei na te spelen.

    • Avatar
      Caesar64 13 augustus 2024

      Zou Euwe in zijn tijd ook zo bekritiseerd zijn door spelers zonder titel?

      • Avatar
        Melchior Vesters 13 augustus 2024

        Blijkbaar zorgen mijn bijdragen bij Caesar, Frits e.d. voor een soort cognitieve dissonantie: je hoort iets wat niet strookt met jullie denkbeelden. Dan komen er matige argumenten, zoals vergelijkingen met ‘vroeger’, om ‘aan te tonen’ dat Giri nog groot/top is, of de suggestie dat mijn kritiek niet valide is omdat ik geen titel heb. Zielig…

         

        Als je gewoon objectief naar Giri’s klassieke resultaten van 2024 kijkt, zie je dat die niet top zijn (over rapid/blitz hoeven we het niet eens te hebben, en klassiek TPR net boven de 2700 = niet top maar subtop). Je kunt ook kijken naar de beste jaarresultaten ooit, Ratings & Yearly Performance Ratings – raskerino chess (wordpress.com), daar zie je Giri ook nergens staan. Dus wat nou top?!

        • Avatar
          Frits Fritschy 13 augustus 2024

          Dure woorden en beledigingen. Je zoekt het verder maar uit.

          • Avatar
            Melchior Vesters 14 augustus 2024

            Als je goed leest Frits, zie je dat ik jou nergens persoonlijk beledig. Ik blijf inhoudelijk, jij daarentegen niet met je laatste formulering. Kijk even in de spiegel!

  8. Avatar
    Joeri 13 augustus 2024

    Ik vind het trouwens te prijzen dat Giri een match speelt tegen Niemann.
    Na Niemanns Trial-by-Carlsen heeft deze 18-jarige toch echt wel een klap te verwerken gehad met het hele mediacircus erachteraan.
    Hij was op dat moment flink aan het doorbreken en hij was samen met Firouzja de jeugdspeler met de hoogste rating op dat moment. Hij stond min of meer op het punt om toe te treden tot het gesloten circuit gezien de laatste toernooien die hij speelde rond die tijd.

    Op dit moment is zijn rating al weer 2711 en knokt hij zich weer aardig terug. Dus om nou, naast Giri, ook nog te stellen dat Niemann niet tot de absolute wereldtop behoort?

    • Avatar
      Melchior Vesters 14 augustus 2024

      Jij en ik definiëren ‘absolute top’ gewoon anders.

      Ik heb duidelijk aangegeven dat ik absolute top zie als top-10. Niemann komt hierbij niet eens in de buurt. Een verschil van 50-100 ELO (Niemann schommelt rond de 2700) tot de echte top is enorm. Als Giri van zo’n tegenstander verliest op alle fronten, moet je conclusies durven trekken: hij is subtop, niet top. Ik heb het bovendien onderbouwd met jaarprestaties.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.