Niemann wint match

Foto

Het is altijd de vraag wat je van zo’n laatste dag kunt verwachten. Hebben de spelers na hun zware inspanningen nog de energie om er iets moois van te maken? Giri stond op flinke achterstand. Hij zou een hele goede dag moeten hebben om dat nog goed te maken. Het gebeurde niet.

Giri ging in de eerste rapidpartij al onderuit. Daar leek het aanvankelijk niet op, maar hij greep mis op de 36e zet en kwam toen heftig onder vuur te liggen. Uiteindelijk was mat niet te voorkomen.

Hij herpakte zich in de tweede partij om in de derde partij weer te verliezen. Giri nam vervolgens toch nog even een voorsprong, maar die was geen lang leven beschoren. De rapidsessie eindige in een gelijk spel.

Foto: Frans Peeters

Wat opviel is het hoge tempo waarin de rapidpartijen werden gespeeld. Met Niemann die veruit de snelste speler van de twee was. Daarbij vraag je jezelf toch wel een beetje af of de beide schakers verlangden naar het einde. Vijf lange dagen intensief denken gaat je niet in je koude kleren zitten.

Enfin, zoals u kunt verwachten werden de meeste partijen door slordigheden beslist en niet door briljante zetten. Het leek me niet nodig om alle partijen uitgebreid van commentaar te voorzien. U vindt ze hieronder met beperkte aantekeningen. Want ook uw verslaggever is na 5 dagen een beetje schaakmoe.

Eindstand

Anish Giri 4,5 + 7,5 + 6 = 18
Hans Moke Niemann 7,5 + 10,5 + 6 = 24

Foto’s:

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

2 Reacties

  1. Avatar
    Wim Weehuizen 11 augustus 2024

    Ik vind dit wel een erg intensieve matchvorm met blitz, klassiek en rapid. Dan lijkt de jongere schaker toch wat in het voordeel. Giri heeft het al eerder moeilijk gehad in matches met jongere schakers. Deze uitslag in niet helemaal verrassend, maar toch wel teleurstellend voor Giri zelf, denk ik zo.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.