Olympiade: 1e ronde met maximale score!
Zowel de dames als de heren moesten uitkomen tegen zwakke landen. De uitslag is er ook naar: in beide matches wonnen onze vertegenwoordigers met klinkende cijfers. Dat kwam bij de dames trouwens sneller tot stand dan bij de heren. Zowel Anish als Erwin moesten er behoorlijk voor knokken alvorens ze hun toch veel zwakkere tegenstanders op de knieën wisten te krijgen. Maar uiteindelijk kwam dus in beide matches een 100% score op het bord.
Heren: Libanon – Nederland 0 – 4
Anish Giri verkeert de laatste tijd een beetje in een vormcrisis. Allereerst verloor hij de match tegen Niemann en in de Singlefield cup eindigde hij op de laatste plek. Ook vandaag ging het bepaald niet van een leien dakje. Uiteindelijk wist hij zijn tegenstander eronder te krijgen in het verre eindspel. Waar zijn tegenstander nog steeds tot de 71e zet remise in handen had. Kortom: een moeizaam punt.
Max speelde een goede partij en kwam al snel beter te staan. De partij ging nog een hele tijd verder met steeds ruim voordeel voor wit. Uiteindelijk brak het verzet van zijn tegenstander en haalde wit het verdiende punt binnen.
Erwin is een uitermate solide speler. In zijn partij tegen Arkadan ging het tot de 51e zet gelijk op. Zie onderstaande stelling. Wat zou u hier spelen?
Wit ging hier in de fout en daarna maakte Erwin het vlot af.
Benjamin kwam al veel eerder in de partij duidelijk beter te staan. Hij gaf zijn voordeel niet meer uit handen en behaalde vakkundig het hele punt binnen.
Libanon – Nederland 0 -4
Amro El Jawich – Anish Giri 0 – 1
Akram Kheder – Max Warmerdam 0 – 1
Adib Arkadan – Erwin l’Ami 0 – !
Joe Assaad – Benjamin Bok 0 -1
Dames: Madagascar – Nederland 0 – 4
De dames kwamen uitstekend uit de startblokken en deden wat je mag verwachten tegen een veel zwakkere tegenstander: winnen op alle borden!
Eline Roebers speelde zoals je tegen een veel zwakkere tegenstander moet doen: zorg voor complicaties en de kans is groot dat zo’n tegenstander snel in de fout gaat. Ruwweg had deze partij zo’n verloop. Eline is geen moment in de problemen geweest en haalde het punt keurig netjes binnen.
Je ziet het wel vaker: de ene zwakke zet lokt een andere zwakke zet uit. Zoiets gebeurde in de partij van Peng. Zie onderstaande stelling.
Peng speelde hier 27. h3. Veel sterker was 27. Lh4 en zwart heeft een probleem. Zwart kan antwoorden met 27. … P8d7 28. Da6 h6 29. Dxa7 en wit heeft een pion te pakken. Maar wellicht strooide Peng met 27. h3 een beetje zand in de ogen van haar tegenstander. De zet lijkt ook niks te doen. Haar tegenstander had niets in de gaten en vervolgde met 27. … Dd7. Hier staat de dame bijzonder ongelukkig. In feite doet de dame daar weinig anders dan haar andere stukken in de weg staan. Peng reageerde alert met 28. Le5. Nu is het een van de twee: een pion verliezen of een verzwakking van de stelling toestaan. Zwart koos voor het laatste. Maar daarna ging ze snel ten onder.
Wat moet je van de partij tussen Machteld Van Foreest en haar tegenstander zeggen? Eigenlijk dit: Machteld was niet één maatje, maar meerdere maatjes te sterk voor haar tegenstander.
Het beslissende moment in de partij tussen Marlies en haar tegenstander ontstond al heel vroeg. Aanvankelijk was er in de ruilvariant van het damegambiet weinig aan de hand voor zwart. Totdat ze 17. … c5 speelde. Op zich een prima zet. Maar dan moet je wel even goed oog hebben op wat er daarna kan gebeuren. Zie diagram. Wat zou u hier spelen na 18. dxc5?
Enfin, de partij sleepte zich hierna nog een tijdje voort, maar over de uitslag is nooit onzekerheid geweest. U vindt hieronder alle partijen met hier en daar enkele aantekeningen.
Madagascar – Nederland 0 – 4
Sabine Ravelomanana – Eline Roebers 0 – 1
Faratiana Raharimanana – Zhaoqin Peng 0 – 1
Christiana Randriatsiferana – Machteld van Foreest 0- 1
Aina Tsinjoviniavo – Marlies Bensdorp-De Labaca 0- 1