Heren hard onderuit, dames blijven op koers

De heren moesten na het ietwat matige optreden tegen België uitkomen tegen Italië. Gezien hun ratingoverwicht zou je veronderstellen dat onze heren deze match naar zich toe zouden trekken. Als u dat had gedacht, dan bleek het verkeerd gedacht. Met grote droefheid moet ik constateren dat de heren een bijzonder pijnlijke nederlaag leden tegen bepaald geen topteam. Het werd maar liefst 3-1 voor de Italianen.

Ik constateerde het al eerder. Het lijkt dat Giri in een (diepe) vormcrisis is beland. Excuus voor mijn krachtige uitdrukking, maar hij blunderde opzichtig tegen Lodici. Zie onderstaande stelling.

Zwart staat al minder, maar 20. … Pe4 is wat mij betreft totaal onverklaarbaar voor zo’n sterke speler als Giri. De calculatie is tamelijk eenvoudig: 21. Lxe7 Pxg3 22. fxg3 Kxe7 23. Txh7. Tel daarbij op dat de witte toren op d1 weldra op f7 staat en er is weinig fantasie voor nodig dat zwart verloren staat. Ondanks de vaak hoge remisemarge van dubbele toreneindspelen.

Erwin l’ami moest het opnemen tegen Sabino Brunello. Deze grootmeester is me persoonlijk bekend van Killer Chess Training waarin hij de afgelopen tijd uitvoerig heeft getraind over…? U raadt het al: de Grünfeld. Die kwam dan ook op het bod. Tot aan de dertigste zet vonden er geen schokkende gebeurtenissen plaats. Maar op de 33e zet ging Erwin in de fout en daarna viel het doek voor hem in sneltreinvaart, nadat hij het op de daaropvolgende zet ook niet goed deed.

Max Warmerdam stond op een zeker moment uitstekend en leek af te stevenen op een overwinning. Maar daarna ging er toch iets vreselijk mis. Zie onderstaande stelling.

Max speelde hier 24. … Tee2. Dat lijkt me een volkomen logische zet. Je zou haast zeggen een ‘abc-tje’. Helaas geeft zwart daarmee al zijn voordeel weg. De torens op de tweede rij van wit zijn helemaal niet zo oppermachtig als ze lijken. Wat erger is: niet veel later krijgt de witte pion op d5 het op zijn heupen doordat zwart nog een foutje begaat met 26. … Pe5. daarna volgt 27. d6! en is er geen houden meer aan.

Jorden deed wel wat je van een speler mag verwachten die tegen een tegenstander uitkomt met heel wat minder elo-puntjes: winnen. Nadat zwart al rond de 12e zet niet voor de beste voortzetting koos en daarna nog enkele mindere zetten deed, liet Jorden niet meer los.

Al met al een bijzonder teleurstellend resultaat: 3-1 nederlaag tegen Italië. Aspiraties voor een hoge klassering kunnen eventjes in de ijskast.

Nederland – Estland 2½ – 1½

Eline Roebers speelde haar vertrouwde Konings-Indisch. Deze keer kwam er een Sämisch op het bord. Eline kwam al snel onder druk te staan en op de 11e zet ging ze in de fout met …e5? Daarna was het lastig vechten tegen een tegenstander die de partij tamelijk vakkundig afmaakte.

De partij van Peng had een wat merkwaardig verloop. Aanvankelijk verschenen er bekende structuren op het bord. Er was dan ook weinig aan de hand. Maar toen deed zwart enkele zetten die haar stelling nu niet direct verbeterden. Peng kwam volgens het elektronische monster gewonnen te staan. Maar dat voordeel verdampte binnen enkele zetten. Uiteindelijk werd op de 46e zet de vrede getekend.

Aanvankelijk leek het voor Machteld van Foreest de verkeerde kant op te gaan. Maar haar tegenstander deed het ergens niet goed en toen kwam er een, voor zwart gunstig, dame-eindspel op het bord. Uiteindelijk bezat zwart drie pionnen tegen wit geen enkele. Dat was dus kat in ’t bakkie voor zwart.

Marlies bereikte vrij spoedig een lekkere stelling met wit in een aangenomen damegambiet. Rond de 20e zet was het voordeel al gegroeid tot een duidelijk betere stelling. Daarna duurde het allemaal nog wel lang, maar feitelijk kreeg zwart geen kans meer.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

2 Reacties

  1. Avatar
    Henk Smout 15 september 2024

    Italië had ook al in de eerste ronde met 4-0 van de Nederlandse Antillen gewonnen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.