Mooie winst voor de mannen, strafregels voor Anna-Maja
In de zesde ronde van de Olympiade hebben de mannen een strakke 3-1 overwinning geboekt op Kroatië. Anish Giri en Jorden van Foreest gaven hun tegenstanders een eindspellesje, terwijl Max Warmerdam een bijzonder ongelukkige witpartij speelde. Smaakmaker was echter routinier Erwin l’Ami. De oudste speler van het Nederlandse team versloeg de oudste speler van het Kroatische team in fraaie stijl.
De opening begon vrij rustig. Saai misschien zelfs, maar toen Kozul begon te klieren tegen pion a7 kreeg hij een aardige verrassing te verhapstukken…
Hoe zou u de dreiging tegen a7 neutraliseren?
Even later volgde er nog een nauwkeurige…
En nu? Meteen die loper pakken?
Het antwoord op beide vragen, en nog meer, vindt u hieronder
De Kroaten kwamen op gelijke hoogte doordat Max Warmerdam zijn dag niet had. Hij liet in een Konings-Indiër een zwart paard op c5 staan en kwam daardoor in het nadeel. Dat nadeel bleef nog binnen de perken, maar toen hij op zet 42 Dg5 achterwege liet was het niet meer te repareren.
Jorden van Foreest zorgde voor een nieuwe voorsprong. Het stond lange tijd volkomen gelijk, maar ineens verwierf Jorden zich wat plusjes. Martinovic hield het nog lang binnen de remisemarge, maar op zet 61 ging hij definitief in de fout.
Anish Giri en Ante Brkic speelden ooit één keer eerder tegen elkaar. In 2010, toen onze landgenoot nog een tiener was. Het werd een Grünfeld-Indische partij die niet heel bruisend was. Deze keer geen Grünfeld, maar 1.e4 want Anish wilde zijn tegenstander eens iets nieuws voorschotelen in diens geliefde Najdorf. 6.Dd3 heeft hij nog nooit hoeven bestrijden. Hij maakte er iets Draakachtigs van en toen het na wits 14e zet zo stond…
was wel duidelijk dat zwarts a-pion het einde van de wedstrijd niet zou halen. In de diagramstelling had 14…d5 nog wel overlevingskansen geboden, zoals ik hieronder tracht uit te leggen, maar zoals het nu ging leek het een soepel puntje voor onze kopman.
Daarmee werd het een keurige 3-1 overwinning en de mannen kunnen zich in de rustdag voorbereiden op een toptegenstander!
De dames
De dames troffen in Oezbekistan een tegenstander die te behappen moest zijn. Op alle borden meer Elo. De score werd geopend met een remise voor de met zwart spelende Zhaoqin Peng…
Een potje waar we niet teveel woorden aan vuil moeten maken. Hoe anders is dat als het over de partij van Anna-Maja gaat. Ik kreeg een flashback naar een oude partij van haar uit de Meesterklasse. Zie Kilometers… – Schaaksite . Een kansloos stukoffer op g3 voor twee pionnen en een vage aanval…
De directeur sportief gelieve zijn pupil hoofdstuk 1 uit een boek van Euwe over te laten schrijven. Over de waarde van de stukken…
Machteld van Foreest zorgde voor de gelijkmaker. Haar tegenstander ging al op de tiende zet in de fout, verloor een pion en slaagde er niet in dat malheur ongedaan te maken…
Eline Roebers bereikte tenslotte niet veel met de Weense opening. Sterker, toen tegenstander Khamdamova de baas werd op de d-lijn vreesde ik even dat het de verkeerde kant opging, maar het bleef binnen de remisemarge. Meer zat er ook niet in zodat er uiteindelijk een toch wel teleurstellend 2-2 gelijkspel uit de bus rolde.
Morgen een dagje rust. Vanaf woensdag weer knallen!
De bestudering van de 12-delige serie Het Middenspel van Euwe en Kramer is zeer aan te bevelen. Deel 1 heeft als titel: De relatieve waarde van de stukken. Het gaat in 5 hoofdstukken over de loper, het paard, het loperpaar, de kwaliteit en het compenseren van de dame. Zelf heb ik daar veel aan gehad.
Ik kan dat (over)optimistische spel van de jongere dames eigenlijk wel waarderen.
Misschien niet zo efficiënt, maar een stuk vermakelijker dan bv het spel van Peng, waar een ratingvoordeel van minder dan 250 elo, zelden meer op lijkt te leveren dan een saaie remise.
@Tony: dat zie ik anders. Peng is GM en heeft fantastisch positioneel inzicht. Ze lijkt tactisch wat minder en heeft ook niet het meest actuele openingsrepertoire, anders zou ze vermoedelijk dik boven de 2400 zitten. Maar in technische stellingen is ze erg goed. Ikzelf (en velen met mij) kunnen daar ook van genieten.
Vergelijk het met de Karpov – Kasparov discussie van vroeger: de meeste mensen waren meer fan van het spectaculaire spel van Kasparov. Prima. Maar daarmee is het spel van Karpov (of Peng in dit geval) niet per se minder vermakelijk
Ik heb nog eens naar dat offer van Anna-Maja gekeken en ze kan echt de aanval onvoldoende versterken. Met name die ingemetselde loper op c8 kijkt werkeloos toe, maar ook het paard op d7 heeft tijd nodig om bij de dame te komen en dan heeft wit de verdediging al op orde. In het Slavisch kan zwart gemakkelijk met een slechte loper blijven zitten, zoals Euwe dat in zijn boekje benoemt.
We hebben hier natuurlijk te maken met een Stonewall.
Het lijkt me dat Anna-Maja Pg2 over het hoofd heeft gezien en dacht dat ze minimaal eeuwig schaak had.
Dat klopt, ze geeft dat aan op haar YouTube kanaal. Een black-out, totaal Pg2 overzien, ze dacht dat het paard ergens anders stond….
Wat een black-out van Anna-Maja. Daar helpt niet veel tegen. Gelukkig voor haar won ze de volgende partij met zwart wel.
Overigens werd de opening op Chessgames vermeld als Slavisch. De zet f5 wordt in het Hollands over het algemeen veel eerder gespeeld.
Nodira Nadirjanova vs Anna-Maja Kazarian
Budapest Olympiad (Women) (2024), Budapest HUN, rd 6, Sep-16
Semi-Slav Defense: Normal Variation (D45) · 1-0