Schaakvereniging Caïssa sluit zich als partner aan bij uitverkocht Amsterdam Chess Open
De Amsterdamse Schaakvereniging Caïssa sluit zich aan als Golden Partner van het Amsterdam Chess Open, dat dit jaar van 1 t/m 3 november 2024 wordt gehouden. De schaakvereniging uit Amsterdam-Zuid steunt het weekendtoernooi met een jaarlijkse financiële bijdrage en door zich open te stellen voor nieuwe leden. Het Amsterdam Chess Open is inmiddels uitverkocht. Wie nog wil deelnemen zal snel moeten zijn, er zijn nog maar enkele plekken op de wachtlijst.
De afgelopen maanden werden Amsterdamse schaakverenigingen benaderd met een voorstel om zich aan te sluiten als partner van het Amsterdam Chess Open. Caïssa is de eerste club die de samenwerking met het ambitieuze weekendtoernooi aangaat. Deze stap is historisch gezien een hele logische: het Amsterdam Chess Open is voortgekomen uit het Eijgenbroodtoernooi, dat door Caïssa tot en met 2019 liefst 33 keer is georganiseerd.
Albert Riemens, bestuursvoorzitter van Caïssa: “Het Eijgenbroodtoernooi was een zeer succesvol weekendtoernooi dat helaas een stille dood is gestorven. Daarom zijn wij heel blij dat Stichting Amsterdam Chess Open onze stad weer op de kaart heeft gezet qua weekendtoernooien, en in het verlengde daarvan vinden wij dat Caïssa als partner een steentje moet bijdragen. Wij ondersteunen dit van harte.”
Wat houdt de samenwerking in?
Jan Timmerman, voorzitter van de Stichting Amsterdam Chess Open: “Een van de doelstellingen van het Amsterdam Chess Open is om nieuwe schakers te enthousiasmeren voor onze sport. Bij het vorige toernooi kwamen veel thuis- en online schakers die voor de eerste keer meededen aan een schaaktoernooi. Deelnemers werden geënthousiasmeerd voor het fysieke schaken en vroegen ons: “Bij welke club zou ik een keer kunnen meespelen?” Met die vraag hebben wij de clubs een samenwerkingsvoorstel gedaan.”
Caïssa is een club die open staat voor nieuwe leden. Caïssa biedt ook een soort proeflidmaatschap aan aspirant-leden. Iedereen mag drie keer kosteloos meespelen alvorens te besluiten om lid te worden.
Tijdens het Amsterdam Chess Open zullen leden van Caïssa worden uitgelicht in de verslaggeving, en er zal een digitaal bord zijn waar elke ronde een lid van Caïssa aan zal spelen. Daarnaast mag de clubkampioen (Gertjan van der Hoeven) gratis deelnemen in de hoogste groep van het weekendtoernooi.
Over Caïssa
De vereniging Caïssa bestaat sinds 1951 en is een gerenommeerde naam in de schaakwereld. In 2008 werd de KNSB-verenigingsprijs binnengehaald door de grootste ledenwinst van Nederland te realiseren. Netto kwamen er dat jaar 29 leden bij. Een jaar later besloot de Schaakvereniging Max Euwe Amsterdam (ook kortweg bekend als Euwe) zichzelf op te heffen. De veertig Euwe-leden sloten zich en bloc aan bij Caïssa, dat toen in één klap de grootste vereniging van Nederland werd. De fusie met Euwe, een topclub in Nederland, zorgde ook voor kwaliteitsimpuls bij Caïssa. Het hoogste team is al jaren een stabiele factor in de Eerste Klasse van de KNSB-competitie en speelde in het verleden drie seizoenen in de Meesterklasse.
“We spelen wellicht op een redelijk hoog niveau, maar zo goed mogelijk schaken is niet onze grootste ambitie.” vertelt Riemens, “Het is bij ons een combinatie van serieus schaken en gezelligheid. Na afloop van het schaken blijven leden nog gezellig hangen aan de bar voor een drankje terwijl ze hun partij analyseren.”
Anno 2024 is Caïssa met ongeveer 200 leden nog steeds een van de grotere verenigingen van Nederland. De club heeft bovendien een levendige jeugdafdeling. De interne competitie, die op dinsdagavond wordt gespeeld, wordt gemiddeld door zo’n vijftig leden bezocht.
De club biedt daarnaast ook schaaktraining aan. Grootmeester Paul van der Sterren verzorgt elke maand een masterclass aan een groep enthousiaste schakers.
Waarom lid worden van Caïssa?
Riemens: “Wat Caïssa uniek maakt is dat wij een vereniging zijn met een gemoedelijke sfeer en een grote sociale cohesie. Leden blijven vaak heel lang lid, soms tientallen jaren. De basis van de club wordt gevormd door een groep ervaren schakers, maar de laatste jaren hebben we ook een grote instroom gehad van jonge leden. Daardoor hebben we een divers ledenbestand met schakers van alle niveaus.”
Godard Strengers heeft in zijn jeugd een blauwe maandag geschaakt, en is vorig jaar lid geworden van Caïssa: “Tijdens corona heb ik het schaken weer opgepakt. Ik wilde toen ook weer lid worden van een club. Samen met een vriend zijn we de Amsterdamse clubs afgegaan.” Uiteindelijk is de keuze gevallen op Caïssa. De diversiteit bij Caïssa was voor Godard Strenger een belangrijke reden om lid te worden: “Bij de ene club is de gemiddelde leeftijd erg hoog, bij een andere club vond ik de sfeer te studentikoos. Bij Caïssa had ik het beste gevoel. Ik vind het juist leuk om in contact te komen met schakers van andere leeftijden en speelniveaus.”
Speellocatie
Ook met de speellocatie onderscheidt Caïssa zich van andere Amsterdamse schaakverenigingen. De speelzaal van Caïssa is Buurthuis Lydia aan het Roelof Hartplein, centraal gelegen in de stad. Een ruime speellocatie met eigen horecafaciliteit. “Een prachtig, sfeervol art deco-gebouw.” aldus Riemens.
Strengers: “Ik vind het heel gezellig dat het in een buurthuis is, de sfeer is sympathiek. Je betaalt hier een euro voor een koffie of een theetje en twee euro voor een biertje. Ik mis dat soms wel in het snelle leven van Amsterdam.”
Meer informatie over Caïssa is te vinden op de website.
Met dit artikel is een einde gekomen aan mijn rol binnen de organisatie van het Amsterdam Chess Open. Nog maar anderhalf jaar geleden hebben we de stichting opgericht om een weekendtoernooi voor oorspronkelijk maximaal 200 deelnemers te organiseren. Inmiddels is het ACO gegroeid naar 500 deelnemers (met nu al meer dan 70 op de wachtlijst) en is de stichting daarnaast (mede-)organisator van het Pride Schaaktoernooi en het Stadsdelentoernooi. Er zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met diverse organisaties zoals de Hogeschool van Amsterdam, Stichting Amsterdam 750 en de Schaakbond Groot-Amsterdam. De groei van de activiteiten maken dat deze vrijwillige bestuursfunctie helaas niet meer fatsoenlijk te combineren is met een fulltime baan.
Helaas neem ik dus afscheid, maar ik ben ongelofelijk trots op alles wat we bereikt hebben en ik wens de overgebleven bestuursleden Jan, Marjolein, Jim, Joppe en Maurice, en de tientallen vrijwilligers die bij het ACO helpen, veel geluk toe! Peter Doggers is toegetreden tot de organisatie in de rol Media/PR en zal tijdens het toernooi de verslaggeving voor zijn rekening nemen.