Schaakfestival Groningen: 1e ronde

Vandaag was de eerste dag van het prachtige schaakfestival in Groningen. Maar liefst 374 schakers gaan hun krachten met elkaar meten. Ik vind zo’n toernooi heerlijk waarin ook de mindere goden de kans krijgen om tegen sterke schakers te spelen. De uitkomsten daarvan zijn soms lekker verrassend. Wat is er nou mooier als je als “mindere god” de kans krijgt om een veel sterkere schaker eens heerlijk pootje te lichten?

Het punt is dat over zo’n eerste ronde nog weinig zinnigs valt te zeggen. Voor zover uw verslaggever het heeft kunnen overzien deden zich geen grote verrassingen voor. Ik volsta met enige hoogte- en dieptepunten. Want die waren er zeker!

In de partij tussen GM Laxman (2310) en Daan Noordenbos (2130) heeft wit zojuist 12. Pg5 gespeeld. Dat was niet de sterkste zet in deze stelling. Er lijken nogal wat risico’s aan verbonden. De vraag is: wat zou u hier met zwart spelen?

De partij tussen Sierk Kanis (2116) en FM Rob Schoorl is een fraai illustratie hoe complex ons spel kan zijn. Aanvankelijk staat wit duidelijk beter. Maar dan verzwakt hij, naar mijn bescheiden mening, zijn koningsvleugel onnodig en dan doet Rob een gewaagde uitval met zijn dame. Die uitval had op niks kunnen uitlopen. Ware het niet dat wit niet effectief reageerde. Kortom: beide spelers zorgden voor een heerlijk spektakel. Het eindigde met een fraaie slotzet van zwart.

Een tamelijk unieke situatie deed zich voor in de partij tussen Alan Bakija (2233) en GM Thomas Beerdsen (2502). Zie onderstaande stelling. Wat zou u hier spelen?

Een van de drijvende krachten achter onze fraaie website, IM Herman Grooten (2183) moest zich vandaag langdurig verdedigen tegen IM Eelke De Boer (2426). Herman kwam ergens een pion achter en verdedigde zich prima in een op zich remise-eindspel. Maar je moet het dan toch maar even doen. Ook al heb je ooit een fraai boek over eindspelen geschreven. Na 97. Kg1 Ta7 is de volgende stelling ontstaan. Hoe zou u hier verdergaan met wit?

Je moet een taaie en alerte verdediger zijn om zo’n toreneindspel met een pion minder tot een goed einde te brengen. Dat zoiets niet altijd even makkelijk is, ondervond Selwin Keuning (2180) tegen IM Nick Maatman (2375). Zie de volgende stelling. Hoe zou u hier remise proberen te maken?

Bas De Boer (2157) en Zyon Kollen (2344) speelden een partij die tot omstreeks de dertigste zet min of meer gelijk op ging. Maar toen slopen er wederzijds enkele fouten in hun spel. U kunt zich bijvoorbeeld afvragen wat de toren op h2 doet. Maar dat is in onderstaande stelling slechts een deel van het probleem voor wit. Want de witte koning is wel heel erg eenzaam op a1. Hij schreeuwt als het ware om hulp. Maar zijn troepen verkeren ergens heel ver weg. Wit staat hier verloren en maakte het zijn tegenstander makkelijker door 36. b3 te spelen. De vraag is nu: hoe maakt zwart het grondig uit?

Alle partijen (uit de top)

U kunt hier alle partijen naspelen. Deze partijen heb ik verkregen via lichess.org. Eventuele opmerkingen, vraagtekens en uitroeptekens zijn van de computer en niet van mijn persoontje. Ze geven wel een aardig beeld waar zich de beslissende momenten in een partij hebben voorgedaan.

Belangrijke links:

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.