Schaakrubrieken 12 februari 2011
Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.
Intro
AD-Drechtsteden
Vandaag een groot interview met Adri Timmermans in AD-Drechtsteden over de Leerpark Snelschaakmarathon die a.s. zaterdag begint. I.v.m. enkele afzeggingen zijn er nog mogelijkheden om aan te melden. Klik hier voor de toernooi-site.
IBM-computer Watson hakt de mens in de pan (bron:NRC)
De supercomputer Watson heeft de quiz Jeopardy gewonnen van de beste menselijke kandidaten ooit. In het onderzoekcentrum van IBM hadden Ken Jennings en Brad Rutter geen schijn van kans. Hier de complete serie van drie uitzendingen, samen goed voor anderhalf uur vermaak.
IBM schenkt het gewonnen miljoen aan een goed doel en gaat de Watson-technologie nu inzetten voor praktische toepassingen zoals medische diagnostiek. Bekijk de video’s en lees meer op de NRC –site.
Hans Ree
Zijn rubriek ‘Verboden succes ’ begint met:
‘Vorige week schreef ik dat Vasili Ivantsjoek na het toernooi op Gibraltar de zesde plaats op de virtuele wereldranglijst innam, maar ik denk dat zijn overwinning in de laatste ronde nog niet was meegerekend. Toen ik een dag later keek stond hij vijfde. Ik merk dit niet op uit een perverse behoefte om elk nauwkeurigheidje te verbeteren , maar om nog eens te wijzen op zijn geweldige prestaties.’
Hij eindigt met:
(…)‘Geen moderne schaker is zo vaak een genie genoemd als hij. Hij is excentriek, maar niet zoals het cliché van de rare schaker die zich voor niets anders interesseert. Ivantsjoek spreekt vele talen, zelf Turks, hij gaat naar theater en naar musea en hij scharrelt urenlang op de boekenmarkt in Lviv op zoek naar nieuwe aanwinsten.
Maar toch, als hij in de stad wandelt denkt hij aan schaken en hij zegt dat hij veel openingsnieuwtjes heeft bedacht terwijl hij luisterde naar de gebeden in de kerk.
Hij overweegt om schaatsen te kopen om meer in de frisse lucht te zijn en zijn conditie te verbeteren. Als hij schaatst zal hij het doen met de tomeloze inzet waarmee hij alles doet. We kunnen nog veel van hem verwachten.´
Hij behandelt de partij Vasili Ivantsjoek – Viktor Erdos, Gibraltar Masters.
De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij S.P. Sethuraman – Sundar Shyan, New Delhi 2010. Zie hieronder
Gert Ligterink
Zijn rubriek ‘Carrière Tiviakov zit helemaal niet in het slop’ begint met:
‘In Nederland zien we Sergei Tiviakov de laatste tijd zelden meer. Sinds hij in 2009 voortijdig het NK in Haaksbergen verliet, liet hij de strijd om de landstitel aan zich voorbijgaan en kwam hij niet meer uit voor het nationale team. Voor het Tata-toernooi kreeg hij na een teleurstellend optreden in 2010 geen nieuwe uitnodiging.
Omdat zijn laatste optreden in Nederland, de Univé-vierkamp in Hoogeveen, een fiasco was, denken sommigen dat zijn carrière in het slop zit. Dat valt mee. Tiviakov is zeer actief in het internationale circuit en behaalt behoorlijke resultaten. In december won hij de eerste prijs in een open toernooi in Bogota met 473 deelnemers. Vorige week eindigde hij op de gedeelde tweede plaats in het sterk bezette Moskou open.’
Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Barrientos – Tiviakov en Svesjnikov – Tiviakov en het naspelen hiervan klik hier.
Hans Böhm
Zijn rubriek ‘Gevoel ‘begint met:
‘In de twaalfde, voorlaatste ronde van het Tata-toernooi 2011 speelde wereldkampioen Viswanathan Anand met wit tegen Anish Giri. Anand zou bij winst nog voor de eerste prijs kunnen gaan want hij stond op dat moment een half punt achter koploper Hikaru Nakamura. Aan de ene kant was Anand gewaarschuwd door het algemene goede spel van Giri waaronder de overwinning op de nummer één van de wereld Magnus Carlsen, aan de andere kant heeft Anand meer dan 100 Elo-punten meer (én wit). Die dag verzorgde ik de uitleg voor het schaakminnend publiek in het paviljoen op de dorpsweide en we verwachtten een harde strijd. Dat zou het worden.’
Voor zijn volledige column klik hier.
Bab Wilders
Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van McDowell , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Capablanca – Bernstein klik hier
Henk Prins
In zijn rubriek schrijft hij onder meer het volgende:
Op 29 janauari werd er in Wijk aan Zee voor de tweede keer een eindspeloploswedstrijd gehouden. Dit jaar wist men een aantal prominenten te interesseren: Huidig wereldkampioen John Nunn uit Engeland, die naast partijgrootmeester ook grootmeester is in het oplossen van schaakproblemen, de oplosser met de hoogste rating is Piotr Murdzia uit Polen en de oplosgrootmeesters Eddy van Beers ( België) en Dolf Wissman (Nederland). Verder stond Harold van der Heijden, een eindspelcomponist en –kenner op de lijst.Beroemd is Van Der Heijden´s onlangs uitgebrachte eindspeldatabase. Ook Alina l’Ami deed mee, ze behaalde de derde plaats. Eerste werd John Nunn en Eddy Beers eindigde als tweede.
De eindspelstudie die Jan Timman maakte voor het toernooi van 2009 geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd.
Oplossing: 1.Td1 a3 2.bxa3 Ta4+ 3.f4! Txf4! 4.Kg3 Td4! 5.Txd4 e2 6.Td6+ Kh7 (en indien 6…cxd6 dan La5.) 7. Th6+ Kxg6 8. Lg5+ Kxg5 9. f4+ Kh5 1o.Kh2 Wit geeft veel materiaal om promotie van zwarts e-pion tegen te kunnen houden.
Rini Kuijf
Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5401 voor beginners en B5401 voor gevorderden.