Schaakrubrieken 10 maart 2012
Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.
Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.
Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.
Hans Ree
Zijn rubriek ‘ Het tweede knoopje mag open?’begint met:
‘De Europese Schaakbond heeft kort geleden een kledingcode opgesteld en de eerste keer dat die van kracht is, is het Europese vrouwenkampioenschap dat op het ogenblik gespeeld wordt in de Turkse stad Giazantep. Het zijn geen scherpslijpers die de code voor vrouwen hebben opgesteld. Indecent mag het niet worden, maar er mag wel iets te zien blijven. Zo is bepaald dat niet alleen het bovenste knoopje van een bloesje, maar ook het knoopje daaronder open mag zijn. Over de toegestane lengte van de rok moet nog verder vergaderd worden. Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt dat de kleren netjes moeten zijn en zonder gaten en dat ze geen lichaamsgeuren mogen verspreiden.
Goed , hier zal waarschijnlijk geen ruzie over komen. Maar er is ook een voorschrift, voor mannen en voor vrouwen, waarover we nog meer zullen horen. Hoeden en petten en andere hoofdbedekkingen zijn niet toegestaan, behalve om religieuze redenen. Sava Stoisavljevic, secretaris-generaal van de Europese bond, zei dat dit voorschrift er was om bedrog tegen te gaan.’
Hij behandelt de partij Anish Giri – Levon Aronian, Tata Steel Wijk aan Zee 2012.
De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Robin van Kampen – Richard Vedder, Batavia 1920 toernooi, Amsterdam 2012. Zie hieronder.
Oplossing: ‘ 1.Txf6 gxf6 2.Pe4 Zwart moet beslissend materiaal verliezen. Hij deed nog 2…Pe5 en gaf op na 3.Pxc5 ’
Gert Ligterink
Zijn rubriek ‘Hernieuwde aandacht Illner voor jeugdliefde ’begint met:
‘ Het Batavia-toernooi in Amsterdam werd met een mooie score van 7 uit 9 gewonnen door de 41-jarige Duitser Achim Illner. Hoewel ik nooit een partij van hem had nagespeeld, riep zijn naam een vage herinnering op. Nader onderzoek leerde dat hij in 2001 had meegedaan aan het Duitse televisieprogramma Wetten dass. Voor het Britse glamourechtpaar David en Victoria Beckham won hij de weddenschap dat hij vijf hem onbekende schaakstellingen na vluchtige bestudering foutloos kon reconstrueren.
Illner mag als voorbeeld dienen voor schakers die hun aanleg voor het spel in hun jeugd hebben begraven.
De volledige rubriek volgt nog.
Hans Böhm
Zijn rubriek ‘Batavia 2012’ begint met :
De verrassende winnaar van het Batavia-toernooi 2012 is de titelloze 41-jarige Duitser Achim Illner. Hij scoorde 7 uit 9 en liet vier grootmeesters achter zich. “Het is geen toeval”, legde Illner na afloop uit: “Ik train de laatste tijd veel met grootmeester Daniel Fridman”. Dat werpt zijn vruchten af want in een toernooi enkele weken daarvoor, het Aeroflot Open in Moskou, scoorde Illner zijn tweede Meesternorm. De eerste norm dateerde, heel opmerkelijk, van zeventien jaar geleden en Illner was in de tussentijd wat anders gaan doen dat meer geld opleverde. Hij maakte zijn studie bedrijfswetenschappen af, kreeg Dr. voor zijn naam, specialiseerde zich in digitale media en bracht het bedrijf Phenomedia naar de beurs; tevens is hij financieel directeur van DJTunes.com. Het is soms een voordeel om niet al te goed te zijn als schaker als je jong bent, Illner heeft nooit een profcarrière kunnen overwegen. Maar nu, in een net pak en goed gecoiffeerd, heeft hij kennelijk de tijd en rust verkregen om de oude hobby weer op te pakken. Vanaf nu mag hij dus ook IM voor zijn naam zetten.
Voor de volledige column klik hier.
Bab Wilders
Met een tweezet van A. Ellerman, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Mamedyarov – Nabaty. Klik hier
Johan Hut
Zijn rubriek ‘Doctor Illner heeft grootse plannen ’ begint met:
FIDE-meester (FM) lijkt een mooie titel, een meester van de wereldschaakbond FIDE. Het is echter een titel die lager is dan Internationaal Meester (IM). In Nederland hebben we 26 grootmeesters en ongeveer zeventig IM’s, dus je zou denken dat een FM niet eens tot de sterkste honderd schakers van Nederland behoort. De FM-titel kun je aanvragen als je een rating van 2300 hebt gehad. Sommige schakers doen dat niet, omdat ze het een beetje zielige titel vinden, een titel voor iemand die geen IM kan worden. Henk Vedder is daar een voorbeeld van, hij is vorig jaar IM geworden. Dat was bijna twintig jaar na zijn eerste norm voor die titel, maar hij heeft altijd geweten dat het erin zat. Het aanvragen van de FM-titel vond hij een soort capitulatie.
Voor de volledige rubriek klik hier
Henk Prins
Twee weken geleden was er in deze rubriek aandacht voor het LeGrand thema. Een wereldberoemd thema dat uitgevonden werd door de broers Henk en Piet Le Grand. Vandaag ter oplossing een tweetal tweezetten met dit thema.
Rini Kuijf
Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5733 voor beginners en B5733 voor gevorderden.
Max Pam, 10 maart 2012
Petrov, grootmeester in de Goelag
‘Uiteindelijk werd Artikel 58 hem fataal, maar je zou grootmeester Vladimir Petrov ook een slachtoffer van de geschiedenis kunnen noemen. Petrov werd in 1907 in Riga geboren. Zoals zo vele Letten zou ook Petrov gemangeld worden tussen de machtspolitiek van nazi-Duitsland en de Sovjet- Unie.
Hoewel hij pas laat leerde schaken – op zijn dertiende – boekte Petrov snel vooruitgang, maar voor zijn werkelijke gloriedagen moest hij wachten tot de tweede helft van de jaren dertig. Hij won een match van Mikanes en verloor nipt van Spielmann. Maar toen begon het. In 1936 won hij het toernooi van Helsinki en een jaar later eindigde hij samen met Reshevsky en Flohr bovenaan in Kemeri. Hoe sterk bezet dat toernooi van Kemeri (Letland) was blijkt wel uit het feit dat ook Aljechin, Keres, Tartakower, Finenen Stahlberg meededen. Zelfs Euwe, die toen nog even wereldkampioen was, stond op de deelnemerslijst, maar hij moest op het laatst afzeggen.’
(…)’In de lijn van het Molotov-Ribbentrop-pact werd Letland geannexeerd en werd Petrov van de ene op de andere dag een soort Rus.’
(…) Maar toen de Duitsers in juni 1942 de Sovjet-Unie binnenvielen, kon Petrov zijn vrouw en dochter in Riga niet meer bereiken. En alle in Rusland achtergebleven Letten waren ineens verdacht. Twee maanden na de inval werd Petrov dan ook gearresteerd op grond van het beruchte Artikel 58. Petrov werd beschuldigd van contrarevolutionaire activiteiten en landverraad. Hij verdween in de Goelag Vorkoeta – wat ‘krioelende varkensberen’ betekent – waar hij te werk werd gesteld in de kolenmijnen. Lang na de oorlog is min of meer vastgesteld dat Petrov op 26 augustus 1943 is omgekomen.’
Hij behandelt de partijen Petrov-Fine (1937), Petrov – Aljechin (1938), Morozevitsj – Khairullin en Morozevitsj – Fridman. De laatste twee partijen zijn uit de Petrov Memorial, gewonnen door de Rus Morozevitsj.
Gert Ligterink, 9 maart 2012
Een vrij krankzinnige dag
Vrijdag 27 januari 2012 was voor de meeste Nederlanders een vrij gewone dag. Willem Holleeder werd vrijgelaten, het kabinet stemde in met het boerkaverbod en PSV won met 3-1 van Vitesse. Alleen het weerbericht zorgde voor echte opwinding. Het KNMI voorspelde een lange vorstperiode.
Maar voor de bezoekers en online-volgers van het Tata Steel toernooi was vrijdag 27 januari bepaald geen gewone dag. Zij zagen een ronde, zoals die hooguit eens per vijf jaar voorkomt. Een ronde met felle strijd aan alle borden, met spectaculaire offers, onverwachte uitslagen en diep teleurgestelde verliezers.
De dag begon met de entree in de perskamer van Vladimir Kramnik, die naar Wijk aan Zee was gekomen om met Aronian de details te bespreken van de tweekamp die ze in april in Zürich zullen spelen. Wie denkt dat de ex-wereldkampioen een schaker als alle anderen is, had er bij moeten zijn. De aanwezigen staakten prompt hun alledaagse bezigheden en stortten zich op Kramnik. `Waarom doet u niet mee? Volgt u het toernooi op de voet? Wat vindt u van Aronian?’