Fout van Nepomniachtchi: 28. … Pd4.
Het was een enerverende vierde partij. In de voorbeschouwingen ving ik op (Leonxto Garcia, schaakjournalist) dat Ding eerst maar eens de vierde en vijfde partij ongeschonden zou moeten proberen door te komen, om het h3 – debacle van de tweede partij te laten wegzakken. Hoe anders liep het.
Het viel ook op dat de spelers veel meer achter het bord verschenen dan in eerdere partijen, toen ze zich in hun restrooms terugtrokken, op momenten dat ze niet aan zet waren. Blijkbaar hadden ze daar kritiek op gehad. Toch was er in deze partij ook een moment dat het publiek enige tijd tegen twee lege stoelen en een bord moest aankijken. Een goede presentatie is zeker een punt van aandacht, wil je publiek blijven trekken.
Wit: Ding, Liren
Zwart: Nepomnieachtchi, Ian.
1.c4 Pf6 2.Pc3 e5 3.Pf3 Pc6 4.e3 Lb4 5.Dc2 Lxc3 6.bxc3 d6 7.e4 0–0 8.Le2 Ph5 9.d4
In deze stelling heeft Zwart een reeks van plausibele zetten: b6, Df6, f5, ed4, De7, Te8, Pf6, Lg4, De8, of wat Nepomniachtchi speelde: 9…Pf4 10.Lxf4 exf4 11.0–0 Hier komt het plan van Wit al in de stelling: c5 dc5 d5 gevolgd door e5.
11…Df6 12.Tfe1 Te8 13.Ld3 Lg4 14.Pd2 Pa5 15.c5 dxc5 16.e5 Dh6 17.d5 Tad8 18.c4
Voor zijn geofferde pion heeft Wit nu een prachtig centrum, maar hoe nu verder? De twee zwarte Torens houden de pionnen wel onder controle, en op ieder moment dreigt Zwart met c6 (dreigt cd5 cd5 f5) of f6 (dreigt -na e6- Pa5-b7-d6) het centrum open te breken c.q. helemaal vast te leggen. Verder kan Zwart vrij weinig. Pogingen om iets op de Koningsvleugel te bereiken worden afgeweerd. De Torens kunnen er niet snel bij komen en Zwarts Paard op a5 doet ook niet mee. Maar nogmaals: hoe kan Wit voortgang boeken als alles van Zwart klaarstaat om een doorbraak in het centrum op te vangen?
18. …b6 19.h3 Lh5 20.Le4 Te7 Zwart richt zijn pijlen op e5. Wit blijft Lxh7+ achter de hand houden. 21.Dc3 Tde8 22.Lf3
Wit heeft nu het plan met c6 verhinderd (vooral niet op c6 slaan, Td1 of direct d6 spelen), Zwart gooit het dus op het f6- en Pd6 plan. 22. … Pb7 23.Te2 f6 24.e6 Pd6 25.Tae1 Pf5 26.Lxh5 Dxh5 27.Te4 Dh6 28.Df3
De cruciale stelling. Wit heeft voor zijn pion een drukstelling in het centrum, maar Zwart kan inmiddels op de Koningsvleugel iets voorbereiden met g5, Pd6 en Tf8. In plaats daarvan kwam zwart op het noodlottige idee: Pd4 en Ding had weinig tijd nodig om te besluiten tot het kwaliteitsoffer: 29.Txd4 cxd4 30.Pb3 De beslissende zet.
Het Paard gaat nu meehelpen met de verdere opmars van de centrumpionnen. Dat is ruimschoots de kwaliteit waard. Vanaf hier zag je aan Nepomniachtchi’s gezicht dat hij er niet meer echt in geloofde. De stelling was volgens Stockfish al ruim +2 voor Wit. De resterende zetten waren: 30. … g5 31.Pxd4 Dg6 32.g4 fxg3 33.fxg3 h5 34.Pf5 Th7 35.De4 Kh8 36.e7 Df7 37.d6 cxd6 38.Pxd6 Dg8 39.Pxe8 Dxe8 40.De6 Kg7 41.Tf1 Th6 42.Td1 f5 43.De5+ Kf7 44.Dxf5+ Tf6 45.Dh7+ Ke6 46.Dg7 Tg6 47.Df8 en Zwart gaf het op.
De enige manier om nog mat te voorkomen is hier 47. …Tg8 48. Dxg8+ Dxg8 49. Td8 en Zwart moet zijn Dame geven voor de pion, waarna Wit een Toren voor komt.
Het staat weer 2-2 en Ding is in the game again.
Na de partij de persconferentie. Ik kan de lezers aanraden die hier te bekijken, vanaf 4 uur 22 minuten in deze video: www.youtube.com/watch?v=r5ve1MQJP0I
Een opvallend vermoeid klinkende Ding, zuchtend, hakkelend en naar woorden zoekend terwijl hij toch een klinkende overwinning heeft behaald. Hij spreekt goed Engels, zo weet ik uit andere interviews, maar dit was wel heel moeizaam. Nepomniachtchi daarentegen klonk ontspannen en praatte ronduit over de partij. Iemand die niets van schaken weet en alleen de persconferentiebeelden ziet zou concluderen dat juist Nepomniachchi gewonnen had.
Maar al met al: het staat weer gelijk en het blijft spannend.
Wellicht kan er in het vervolg iets sneller in een verslag worden aangegeven wie met wit speelt en wie met zwart?!
Td4: daar hoeft menig knsb-speler niet al te lang over nadenken denk ik zo…
Ik had ongeveer hetzelfde: ‘Pd4 zal wel niet kunnen vanwege Txd4’. Ik zal wel iets gemist hebben, dacht ik toen het toch gespeeld werd. (Nee, ik heb niet met een engine gekeken.) Maar ook Ding had niet veel tijd nodig om het paard te slaan. Heeft Nepomniachtchi alleen rekening gehouden met Dxf4? Dat blijkt inderdaad niet veel te zijn. Hij gebruikte minder dan twee minuten voor Pd4. Was (te) snel spelen niet zowel zijn kracht als zwakte?
In de titel kon je het ook lezen. Als Nepomniachtchi een 28. … Pxd4 zet doet (let op de puntjes) speelt hij dus met zwart. Maar je hebt gelijk, ik heb het bovenaan de partij toegevoegd en dat zal ik bij volgende verslagen blijven doen.
Opvallend dat dezelfde fout eerst op teletekst stond… Pxd4 ipv Pd4
Is overigens geen verwijt! Alleen iets wat mij opgevallen is 😉
Goed dat het een fout wordt genoemd en niet zoals in verschillende andere media een blunder #teamanishgiri
Het gaat er niet om of de gemiddelde knsb- (of ffe-)speler alle ins en outs van Txd4 begrijpt. Maar voor een speler van het kaliber Nepomniachtchi zou dat geen probleem moeten zijn. Waarom is Txd4 bij hem blijkbaar niet de eerste zet die bij hem op komt? Tenzij je met een redelijke verklaring komt wat hij gemist kan hebben, houd ik het op een blinde vlek, en dus ja, een blunder. (En een blunder is wat mij betreft niet zozeer een zet waarbij de engine van 0.00 naar 3.00 gaat, maar een fout waar geen verklaring voor te vinden is passende bij het niveau van de speler.)
Ding gaf in de persconferentie aan dat hij in de calculaties vooraf Dd3 als antwoord bedacht had en pas toen het paard daadwerkelijk op veld d4 landde hij de zet Txd4 zag… Blijkbaar ligt het dus niet 100% voor de hand…
Zoals een groot Mokums wijsgeer placht te zeggen: “Je gaat het pas zien als je het door hebt!”
Ik zat de partij live te volgen (chess24 met o.a. Giri) en na 28 Df3 keek ik vooral naar 28 … g5. Leek me wel een goede: pion f4 dekken, paard naar het prachtige veld d6 en dan later misschien met Dg6 en h5 iets opzetten op de koningsvleugel.
Toen zwart 28 … Pd4 speelde keek ik eerst naar 29 Dd3 en 29 Dxf4 en zag ik later pas 29 Txd4. Psychologisch (en optisch) is het logisch dat je meteen kijkt naar het zojuist gespeelde stuk, en of dat iets dreigt en wat je ertegen moet doen, maar het paard staat op d4 niet echt “en prise”: het nodigt alleen uit om geslagen te worden, als je door hebt hoe sterk het kwaliteitsoffer is. Ik meende dat het mooi was om met een sterk centrum leuk verder te spelen. Dat het praktisch winnend was moesten Ding en de engine mij vertellen.
Anish Giri zag het meteen. Hij zei ook dat Nepo vergat om g5 te spelen. Maar ik weet natuurlijk niet of hij daarbij door een engine geholpen werd, of dat hij het meteen zelf zag.
ik heb de persconferentie bekeken. Ik snap dat Ding vragen niet kon beantwoorden.
” aan welk lied doet de partij je denken? “ was een vraag waar hij op stilviel. idem voor Nepo: “ had je niet graag je kat en hond meegenomen naar hier?”
Helaas kwam de vraag niet waarom Nepo Pd4 speelde.
‘Nepomniachtchi completely missed the sacrifice, as he confirmed after the game’ – chess.com.
De werkelijk interessante vraag is waaróm Nepo Txd4 heeft toegelaten. Dat ligt in een gebrek aan alertheid, want de wending met Pb3 ligt duidelijk binnen hun mogelijkheden. Zo’n gebrek kan typisch ontstaan als er sprake is van tunnelvisie in combinatie met een relatief statische stelling: de laatste zetten lijken zich rond pion f4 af te spelen. Hun aandacht was vermoedelijk teveel gericht op het centrum en de koningsvleugel, en dan blijkt een paardzetje ‘ver in de andere hoek’ de killer te zijn. Als ik het goed begrepen heb zag Ding deze wending pas toen hij aan zet was. Zelf wil ik op generlei wijze pretenderen dat ik Pb3 tijdig in het vizier had gekregen.
Vergelijk dit eens met Carlsen-Anand, 6e partij in Sotsji 2014. Ik zie veel overeenkomsten. Tunnelvisie komt op alle niveaus voor.