World Cup tiebreak: Giri overtuigend door naar de volgende ronde
Tiebreaks zijn altijd een spannende aangelegenheid. Een foutje kan beslissend zijn. De eerste partij van Giri begon ook een beetje nerveus. Nesterov speelde 1. d4 en er kwam al gauw een Grünfeld op het bord. De bekende ruilvariant.
Maar toch met een wat onplezierige variant voor zwart. Het is duidelijk dat Giri een beetje zenuwachtig was. Op de 14e zet speelde wit d5 en toen moest de zwarte loper die daarvoor net op c6 had geslagen een stapje terug doen. Giri pakte de loper beet en zette hem op d7. Hij hield de loper vast en na kort nadenken ging de loper weer terug naar c6 om vervolgens op b7 te belanden.
Wat volgde was een gelijk opgaande strijd tot de volgende stelling na 25. … Ta2
Wit speelde hier 26. Le3?! Dat is al een kleine misser. Beter was om 26. Dd1 te spelen. Maar er is nog weinig aan de hand. Anish speelde vervolgens 26. … Lf5. Zie volgende diagram.
Wit reageerde met 27. Db5?? Wellicht met de gedachte: jij kan mijn toren aanvallen, maar ik kan ook jouw toren lastige vragen stellen. Waarom is dit een (zelfs) beslissende fout. Tip. U moet echt doorrekenen tot en met de 32e zet.
Vanaf dit moment speelde zwart een gewonnen partij en maakte het vakkundig af. Hieronder vindt u de volledige partij met enkele aantekeningen.
De tweede partij: Nesterov was kansloos
Het is natuurlijk heel plezierig wanneer je in zo’n minimatch als deze de eerste partij wint. Voor het eerst moest Nesterov op winst spelen en kon hij niet proberen naar remise te laveren. Het werd een Spaanse partij waarin Nesterov (met zwart) geen potten kon breken. Anish gaf hem geen enkele kans. Het eindigde al spoedig met een zetherhaling in een veel betere stelling voor wit.
Informatie
- U vindt alle informatie zoals speelschema, indelingen en uitslagen op de speciale website…
- Een overzicht van het format, speeltempo, werking tiebreak en meer…
In de online database van ChessBase zijn in die Grünfeld-variant zes partijen na 14.d5, in alle zes is het zwarte antwoord 14… Ld7.
Beste Henk, ik geloof je graag. Ik heb er voor gekozen om de aantekeningen klein te houden.Mijn computer vond ook Ld7 wat beter dan Lb7. Na Ld7 en e6 kan zwart terugslaan met de loper en voorkomt hij te blijven zitten met een zwakke pion.
We praten langs elkaar heen, want de kwestie van de sterkste zet heb ik niet aangeroerd.
Wel dat die zet waaraan voorafgaand Giri de loper zo langdurig in de knuist hield, naar het zich laat aanzien een nieuwtje is.
14. … Lb4 is inderdaad een nieuwtje. De Megabase bevestigt het nu ook. Er zijn inderdaad meerdere partijen waarin zwart 14. … Ld7 heeft gespeeld.
Ik heb nog even naar de stelling gekeken. Maar slaan op e6 is geen goede optie omdat dan de pion op e4 hangt. Bijvoorbeeld: 14. d5 Lb7 15. c4 e6 16. dxe6? Lxe4 17. Pc3 Lc6 18. exf7+ Txf7 en zwart heeft het beste van het spel.
Tsja, de wegen des Heren zijn duister en zelden aangenaam, zeker voor Nestorov. En ook voor commentatoren: hoe moet je uitleggen dat zwart Lb7 en Tc8 speelt en vervolgens Ta8 en Lc8, en het oordeel van de computer toch nauwelijks verandert? Als ik de computer moet geloven, had wit 26.Dd1 Da3 27.Pf4 moeten spelen. Dus Lc8-b7-c8, Ta8-c8-a8 en Dd1-a4-b3-d1. Ik denk dat ik het maar moet opgeven om grootmeester te worden.
Overigens, die zwakke pion op e6 valt denk ik wel mee zolang de loper op e4 kan slaan: steriele zetten als Pg3 of f3 in plaats van c4 maken die zwakte na e6 dxe6 fxe6 nou niet echt vreselijk.
Kom ik in sommige Spaanse varianten ook wel tegen. Als wit eenmaal d5 doet, heeft de loper zijn werk gedaan.
Even een zijstapje. Frits: Je eerste zin lijkt op de titel van een prachtig Boek
Ja Piet, ik blijf Rotterdammer… ‘Gods wegen’ vond ik in verband met Giri een stapje te ver.
Zat net even in de ‘boom’ te kijken op de officiële site en zag dat beide (mannelijke) Nederlanders tegen elkaar spelen als ze hun volgende match winnen! 😉
Eerst vandaag lekker Carlsen-Tari
dank Michel Hoetmer, voor het verslag, zo snel ook na de partijen, heel fijn !